就你自己認知,覺得曾特首的家是有僭建嗎?

作者: caca8j 發表于 2011-6-1 20:12:04
1531 19
我真係想知花友點睇,
投票支持下丫
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 19 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
nothink 發表於 2011-6-1 21:45:50 |顯示全部樓層
空穴來風必有因
so i think 唔肯定,睇大廈公契點寫
回復

孖吉 發表於 2011-6-1 21:55:00 |顯示全部樓層

是又如何,不是又如何?最根本的問題是屋宇署執法不嚴,令到香港的業主普遍存在僥倖心理。現在的情況是有法等如冇法,睇吓幾時又有冧樓跌窗搞出人命啦~ 屋宇署扺打!
回復

claudiatang 發表於 2011-6-1 21:58:51 |顯示全部樓層
總之D人個個都抱著得過且過的心態做事﹗只會欺善怕惡。你兇多佢兩次就不敢再來了﹗我見得多。
回復

caca8j 發表於 2011-6-1 22:23:17 |顯示全部樓層
啱啱話咗會拆咗佢...

又真嘅
香港咁多年積埋積埋咁多僭建
都係執法不嚴所致
都幾難攪
回復

Monk's 發表於 2011-6-1 23:06:36 |顯示全部樓層
任大廈公契點寫都不能凌駕法例
另外我想讚當年的屋宇署長,以孫公當年的身份,都照發警告信給他,真是公僕的好榜樣
回復

比得大帝 發表於 2011-6-2 11:06:36 |顯示全部樓層

政府官員作為立法執行者, 理應以身作則, 高官都玩法律'嗱', 點叫市民守法?  真羞家.

朋友以前間屋在林X麟果間前面, 朋友在天台起個棚, 一起就馬上有人上門要求拆掉, 朋友肯定係佢投訴, 因為睇得最清楚個棚係佢屋企.  重以為佢好正直, 見到僭建就舉報, 原來係只訢林官放火, 不訢百姓點燈.

回復

比得大帝 發表於 2011-6-2 12:38:26 |顯示全部樓層
作為高官, 自當避嫌, 以身作則, 該明白瓜田不拾履, 李下不整冠之理, 相反香港高官抱著, 我係高官, 做乜都得, 博得檬就博的心態, 哩個話老豆賣時已經有, 屋宇署又冇話唔得; 哩個被釘契都話知你; 哩個話哩d應該唔算僭建.....  , 你地有冇腦咖? 乜嘢叫合法, 乜嘢叫違法, 做到咁大個官冇理由唔知呀?  唔好扮可憐啦, 唔好扮無知啦, 唔該你地. 做官做到咁可恥, 點叫市民守法呀?  總之對香港高級官員嘅評分係負分.  
回復

Monk's 發表於 2011-6-2 23:00:32 |顯示全部樓層
曾生只可說是不夠謹慎,可是就算夠謹慎都未必估得到
回復

Monk's 發表於 2011-6-2 21:23:53 |顯示全部樓層
部份違例的是高薪養廉的問責官員,誠信有問題的理應被撤,由其是孫公是明知故犯,不是道個歉便可了了!
回復

ht333147 發表於 2011-6-2 22:53:33 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-6-2 12:38
作為高官, 自當避嫌, 以身作則, 該明白瓜田不拾履, 李下不整冠之理, 相反香港高官抱著, 我係高官, 做乜都得 ...

個人覺得曾生有點冤枉, 已照屋宇處的指示改了, 處方無說的無理由自已''捉蟲'',
與酸公那種不同: 擺明我是大官, 你奈我何?
回復

比得大帝 發表於 2011-6-3 09:17:06 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-6-2 22:53
個人覺得曾生有點冤枉, 已照屋宇處的指示改了, 處方無說的無理由自已''捉蟲'',
與酸公那種不同: 擺明我 ...

作為最高領袖, 理當小心謹慎, 不容許自己有任何灰色地帶.
如果係一個普通市民還可接受, 作為高官, 特別係行政首長, 實不可接受
回復

owlcyr 發表於 2011-6-3 10:44:28 |顯示全部樓層
連普通公務員都要o係呢o的方面謹慎小心啦,仲要係個大o既,
不過我而家覺得佢咩都唔理o架啦,我覺得佢而家比我o既感覺係"你吹咩"~
回復

金盞花 發表於 2011-6-3 10:21:34 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

同意

正因為你係香港高官/特首, 行事一定要瞻前顧後, 比我呢d平民做事一定更小心,, 要求更高更好.  如果搵一個咁平庸嘅人都可以做一區之首, 點解要搵你, 就由我做啦!

佢最衰一樣嘢係扮無知, 死不認錯, 賴三賴四, 連死咗嘅爸爸都要俾佢過橋.  試吓個租客唔交租, 睇吓佢會唔會由得佢唔知唔理.  衰咗仲要擺官威. 討厭
回復

擔泥 發表於 2011-6-3 10:58:43 |顯示全部樓層
今日睇報紙先知原來連屋宇署長間屋都有露台圍封呢個問題. 佢堅持呢個係豁免工程所以無問題. 普羅市民睇到咁多混亂訊息真係唔知點樣分對錯.

回復

比得大帝 發表於 2011-6-3 11:20:51 |顯示全部樓層
今日的政府俾人的感覺是一班污合之眾, 就如一班山賊, 各自搵食, 貪到幾多就幾多.
回復

claudiatang 發表於 2011-6-3 12:41:52 |顯示全部樓層
上樑不正下樑歪............
回復

caca8j 發表於 2011-6-3 19:52:10 |顯示全部樓層
個人感受:
我發覺淨係睇大報會被誤導,
一定要睇埋免費報紙同電視,
會中肯D.

仲有,我屋企如果閂晒窗落晒簾嗰時都係僭建屋,快D嚟拉我&我成條村嘅村民
回復

namplant 發表於 2011-6-4 12:22:18 |顯示全部樓層
唔知WO,有冇佢都係咁~
回復

比得大帝 發表於 2011-6-9 22:36:47 |顯示全部樓層
唔洗再投票啦, 佢都認咗衰囉
回復