紫酢醬開花了 -- 多謝 WorkingBee鱗莖分享

作者: huen923 發表于 2011-5-30 13:20:18
1274 5

由發芽到開花過程很快......還有很多花花從泥裡準備跑出來呢!!

mcdull918 發表於 2011-5-31 10:10:17 |顯示全部樓層
呵呵,期待中
回復

mcdull918 發表於 2011-5-31 06:15:01 |顯示全部樓層
好令既紫葉酢.

我都好鍾意酢醬草,心心葉好可愛,而且花色又多.

可惜賣既都唔多.......
回復

mcdull918 發表於 2011-5-31 09:09:21 |顯示全部樓層
有睇過呀,仲好搶手添

我行花街都有見,18蚊麻.出售版我都有睇到,仲買左兩隻添,等秋天落盆

但相比外國網訂,真係得好小.....又唔見有人攪圍購.
回復

huen923 發表於 2011-5-31 10:00:36 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

有睇過呀,仲好搶手添
我行花街都有見,18蚊麻.出售版我都有睇到,仲買左兩隻添,等秋天落盆
但相比外國網訂,真係得好小.....又唔見有人攪圍購.
======================================
我上次買咗秋酢醬2款各一粒, 開完花後起球有好多.....
剛剛上月又買咗秋酢醬3款各一粒, 預備今秋再種....希望到時開花壯觀.....起球時都....可觀
回復

huen923 發表於 2011-5-31 08:44:07 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

好令既紫葉酢.
我都好鍾意酢醬草,心心葉好可愛,而且花色又多.
可惜賣既都唔多.......
===============================
早星期見過花墟有紫葉酢賣, 但喺賣相真喺不佳
你可以到出售版或分享區看看....很多時有出售或分享
回復