關於小黃瓜的問題

作者: rubykwok 發表于 2011-5-28 01:41:25
2069 23
大家好, 我係新人黎的。有D問題想問吓大家。上個月有朋友比咗D小黄瓜苗我。咁佢生長得都OK, 幾大夥。仲有好多花。不過就一個瓜都冇 。聽朋友講話可能我夥瓜生出黎果D全部都係雄花冇雌花。唔知有冇辦法呢?謝謝
mirry 發表於 2011-5-28 09:29:18 |顯示全部樓層
係仔定女,唔洗估架,你睇下咪知lor,花女要授粉先會有瓜
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 13:36:25 |顯示全部樓層
多謝妳的回答,不過我唔識分, 剩係知到全夥都係同係款花。同埋我想問,係咪同一夥瓜只會有雄花或只會有雌花呢?
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 14:23:41 |顯示全部樓層
我剛剛影咗D相, 希望大家幫手睇睇係雄花定係雌花? 謝謝!
照片 (2).JPG
照片 (3).JPG
回復

mirry 發表於 2011-5-28 14:47:45 |顯示全部樓層
花女係會帶住個瓜仔係自己後邊,授粉成功個瓜仔就會長大
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 15:16:54 |顯示全部樓層
咁就慘了, 因為全部都花都冇瓜仔喺尾到. 會唔會一夥只會有一種花跜?

照片 (1).JPG
回復

nekokaren 發表於 2011-5-28 15:52:57 |顯示全部樓層
回復 rubykwok 的帖子

我之前種過一次全部都係雄花
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 16:23:54 |顯示全部樓層
吓? 咁點算好呀? 我而都好驚播.
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-28 16:39:19 |顯示全部樓層
青瓜囡囡個樣
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 16:58:19 |顯示全部樓層
你就好啦, 我果夥一朵咁個樣嘅花都冇, 咁有冇辦法呢?
回復

andyman 發表於 2011-5-28 17:02:17 |顯示全部樓層
ruby 你盤青瓜好似唔夠營養呀, 要比啲補品佢喎
回復

rubykwok 發表於 2011-5-28 17:14:42 |顯示全部樓層
謝謝提點 咁駛唔駛換盤呀? 因為我係新手, 所以唔知要注D咩, 同埋而家佢纏住晒D竹支, 可以點換法而又冇咁傷害到佢地呢?
回復

mirry 發表於 2011-5-29 00:58:27 |顯示全部樓層
你個盆有幾大又有幾深呢??? 青瓜既根係淺而廣, 應該用闊但唔洗太深既盆

青瓜會爬架, 所以落架之前個盆應該係READY 唔再換架啦, 不過你睇下啦, 如果個盆真係太細都冇計, 小心D連架換, 同埋都睇下纏得有幾緊要LOR

至於仔女問題, 我覺得冇得揀; 我盆蜜瓜幾十朵花先得3個女, 仲要得一朵授粉成功

不過我見過有D人話減少氮肥都有幫助WOR~
回復

rubykwok 發表於 2011-5-29 23:03:19 |顯示全部樓層
mirry, 好多謝妳嘅意見呀! 頭先幫佢換咗個大d嘅盤 (大約1尺x 2.5 尺到...我估...hahaha). 不過都應該都傷咗唔少根同埋跌咗4,5朵花落黎. 希望佢可以重生啦. 同埋希望可以有花女.
回復

金盞花 發表於 2011-5-30 10:06:32 |顯示全部樓層
回復 rubykwok 的帖子

你留意吓d根會唔會長出泥面,  記得加番泥上面, 有果時記得俾肥, 每星期1次.  水份方面我係日夜俾水.
回復

owlcyr 發表於 2011-5-30 12:27:13 |顯示全部樓層
你有無落過肥?
回復

rubykwok 發表於 2011-5-30 23:07:03 |顯示全部樓層
係播, 我見到有D好幼嘅根係面, 咁我要加返D泥先 , 不過今晚好攰 (其實係懶.... ), 都係聽晚先加了
回復

rubykwok 發表於 2011-5-30 23:11:22 |顯示全部樓層
owlcyr, 我有加肥架, 不過好似加錯種類 (我加咗氮肥呀). 唔知應該加邊類肥可以多D雌花呢?
回復

rubykwok 發表於 2011-6-4 13:18:56 |顯示全部樓層
換咗盤已經6日了, 但係都係冇咪氣色
照片 (6).JPG
回復

rubykwok 發表於 2011-6-10 11:16:05 |顯示全部樓層
我琴晚終於有1朵花女了, 不過就有熱帶風暴黎緊而家好擔心呀可以點做好呢?

你授粉未?授左記得即刻笠瓜袋呀!  發表於 2011-6-10 11:40
回復

12下一頁