急! 請問~點樣可以催谷粟米開花?

作者: shirleytemple 發表于 2011-5-24 23:43:16
1464 6

粟米有人咁高, 但係開花開得慢

粟米有人咁高, 但係開花開得慢

粟米的雄蕊

粟米的雄蕊
我種左粟米已經兩個零月, 雖然佢地都幾粗壯, 又高大(約165CM高), 但係今日先見到其中一棵開左雄蕊, 其他仲未有動靜. 跨離七月初還田, 只剩番5個星期, 我驚開唔切花, 生唔切粟米呀! 請問種過/種緊粟米的網友們, 用乜野肥料可以催谷粟米開花呢?
另外, 聽聞粟米開花後會好惹蟲, 應該用D乜野去預防/消滅D蟲呢? [暫時我見到好多蟻爬上棵開了雄蕊的粟米度]

~ 請大家指教指教! THANKS!
mirry 發表於 2011-5-24 23:56:47 |顯示全部樓層
我有三支粟米,都係開左花仔先,之後個零星期會開始有花女
回復

shirleytemple 發表於 2011-5-25 00:07:25 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-5-24 23:56
我有三支粟米,都係開左花仔先,之後個零星期會開始有花女

咁你有無落肥料去谷D花出來? 如有, 用邊隻肥料呢? THANKS!
回復

mirry 發表於 2011-5-25 01:06:37 |顯示全部樓層
shirleytemple 發表於 2011-5-25 00:07
咁你有無落肥料去谷D花出來? 如有, 用邊隻肥料呢? THANKS!

冇咩特別, 我都係開頭用雞屎肥, 到棵野大就轉有機混合肥 + 磷含量多少少既液肥

書話只可留一條粟米谷大~
回復

shirleytemple 發表於 2011-5-25 18:00:54 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-5-25 01:06
冇咩特別, 我都係開頭用雞屎肥, 到棵野大就轉有機混合肥 + 磷含量多少少既液肥

書話只可留一條粟米谷大~ ...

嗯, 今日下畫去左花墟其中一間舖頭, 我睇左好耐都唔知買邊隻肥料, 後來個店員也是推薦我買一隻台灣的雞屎肥!
回復

silicon 發表於 2011-5-25 19:57:38 |顯示全部樓層
通常有雄花後很快會有雌花出現
谷花通常施放含磷高的肥料,傳統可用骨粉,或使用海鳥磷肥
骨粉使用時混和少量花生麩可加快骨粉分解,
離植株遠些作抗或掘孔,放下少量肥料後填回泥土
回復

crow 發表於 2011-5-27 20:55:41 |顯示全部樓層
1)有無液肥?
2)留一枝,其他唔要
3)睇天氣了........
4)無機種植唔清楚~
回復