問題有無ching種過紅鳯菜/紫背天葵?

作者: kwokdicken 發表于 2011-5-23 07:27:59
2760 13
因為聽人講紅鳯菜/紫背天葵很好種
怎樣種怎樣生, 好似野草咁命硬
但係我晌街市買過三次一斤
將佢葉食左/煲水, 留莖在浸水或插泥

但插泥既話, 第日就軟哂, 過幾日枯埋
浸水就無死, 但生根好慢, 等一兩個月, 都係生左2-4cm根,
我試過將生左少少根既放落泥種, 但兩日又死左,
一直浸水果d, 浸左一兩個月, 期間一兩日爛一支, 一兩日爛一支咁, 最後都係死哂
我已經日日換水
點解都係咁既呢? 有無ching 有經驗?
cklife 發表於 2011-5-23 08:21:37 |顯示全部樓層

我覺得你種死係因為季節關係....
之前我都係買左番黎落盆種,又係無耐死左...果時近過年,好凍下....

復活節之後,我又買番黎,今次插水生根,無你講咁耐唔洗一個月...不過都比薄荷、羅勒等香草生根時間耐...有根之後就插入泥種....依家見佢開始長細葉,所以剪走晒D舊葉...生長良好...

我諗想種既,春天唔太凍種會好D...

回復

kwokdicken 發表於 2011-5-23 08:39:29 |顯示全部樓層
其實我都是呢兩、三個月在種呢
但而家全軍覆沒了

我種得生呀...你再試下丫...  發表於 2011-5-23 14:32
回復

月光光 發表於 2011-5-23 17:11:57 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-5-23 08:21
我覺得你種死係因為季節關係....
之前我都係買左番黎落盆種,又係無耐死左...果時近過年,好凍下....

想請問邊度可以買到紫背天葵種呀?Thank
回復

cklife 發表於 2011-5-23 17:35:16 |顯示全部樓層

正式既紫背天葵係屬秋海棠科...葉片呈心形...
http://big5.cas.cn/kxcb/kpwz/201005/t20100518_2847578.shtml
紅鳳菜又有人叫佢紫背天葵或紫背菜...但佢葉片係尖形唔係秋海棠科....
http://www.hudong.com/wiki/%E7%BA%A2%E5%87%A4%E8%8F%9C
攪清楚想種邊種先....
回復

kwokdicken 發表於 2011-5-23 21:26:15 |顯示全部樓層
我的是紅鳳菜
但我的插入泥中,第二天就軟趴哂
你地會這樣嗎?
回復

cowcowpop 發表於 2011-5-23 21:30:51 |顯示全部樓層
this one?

紫背天葵?

紫背天葵?
回復

kwokdicken 發表於 2011-5-23 21:38:32 |顯示全部樓層

this one
回復

stella_cl_lam 發表於 2011-12-8 14:33:58 |顯示全部樓層
很想知道香港在那裡能買到"紅鳳菜", 聽說它對糖尿病有幫助. 謝謝!
回復

new1 發表於 2011-12-8 19:20:39 |顯示全部樓層
stella_cl_lam 發表於 2011-12-8 14:33
很想知道香港在那裡能買到"紅鳳菜", 聽說它對糖尿病有幫助. 謝謝!

如果你想要紅鳳菜(紫背天葵)和角菜(珍珠菜), 請寄回郵:
                 1. 請貼上足夠郵票的信封上, 附上堅固膠盒: (大約10厘米x10厘米x4厘米)
                 2. 膠盒厚度不要超過4厘米
                 3. 如同一時間要2種, 請用2個或一個大(請參照以上指示)的堅固膠盒及確保膠盒厚度不超過4厘米
                 4. 郵包連堅固膠盒長闊高一定要可以放入任何一個街上郵筒
                 5. 任何郵寄失誤, 本人不會負責
                 6. 重量: 請預郵包+盒+植物+保濕物(紙巾+水+保鮮紙)
                 7. 請pm我
回復

cklife 發表於 2011-12-8 19:53:31 |顯示全部樓層
真係好粗生...多謝網友既分享...
向北假天台,無乜陽光但夠通風,冬天都種到咁茂盛好開心....

紅鳳菜(紫背天葵)

珍珠菜(角菜)

好懷念呀.. 我只有係台灣食過 我婆婆自己種既... 原來香港都有呢兩種菜.  發表於 2011-12-9 15:14
種得很靚!!!  發表於 2011-12-8 22:38
回復

cklife 發表於 2011-12-9 16:32:39 |顯示全部樓層
回覆︰ckathy29  好懷念呀.. 我只有係台灣食過 我婆婆自己種既... 原來香港都有呢兩種菜
真係好易種喎。。。

角菜
兩個圓花盆(22cm直徑),每盆種三棵

紫背菜
長型花盆(18cmx32cm),又係種左三棵

回復

fishinglok 發表於 2012-3-25 23:08:46 來自手機 |顯示全部樓層
我都有種,好粗生的,種好耐,不過一路都種來睇,未食過,原來係寶品
回復

fishinglok 發表於 2012-3-25 23:12:05 來自手機 |顯示全部樓層
我都有種,好粗生的,種了好耐,生得過長剪短插泥再分棵,不過一路都種來睇,未食過,原來係寶品!
回復