陶寶上見的"有機肥發酵袋"

作者: msmilkli 發表于 2011-5-22 21:09:45
4924 41
miffymary 發表於 2011-6-16 01:23:36 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-16 01:02
已前用發泡膠箱應該仲容易有蛆,但我又唔覺…定係白色睇唔到呢?check過又冇穿,定係放入去之前已經有蛋呢 ...

我有將吉吉島紙杯+失敗泥+種子扔落去堆埋wor…唔通又係佢!? 超多蟲wor
回復

msfion 發表於 2011-6-16 18:50:31 |顯示全部樓層
已前用發泡膠箱應該仲容易有蛆,但我又唔覺…定係白色睇唔到呢?check過又冇穿,定係放入去之前已經有蛋呢 ...

哇,唔講得笑,好核突喎
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 02:01:09 |顯示全部樓層
今日睇又冇晒…

己經變左成虫飛走晒?  發表於 2011-6-19 11:26
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 13:57:44 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-19 02:01
今日睇又冇晒…

見蟲果日扔咗啲九層塔同羅勒,又噴過皂水同苦練,可能死鬼咗。
回復

miffymary 發表於 2011-6-20 01:39:36 |顯示全部樓層

冇晒蟲喇又!
回復

miffymary 發表於 2011-7-29 01:33:40 |顯示全部樓層
入了點同系列種植袋

總係覺得好快爛...移動唔方便,軟賴賴咁...  發表於 2011-7-30 19:48
回復

miffymary 發表於 2011-7-30 22:41:54 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-7-29 01:33
入了點同系列種植袋

暫時都ok,因為種天台又唔想再用發泡膠箱(太細同埋常有碎碎飛出),台製種植箱貴之餘效果奇差,常散又難移動…所以暫時都係呢堆袋好用,佢有扶手位for移動…

呢個係台灣款式種植箱,買咗係後悔嘅。

上面有空位?可能砌錯!  發表於 2011-8-4 18:59
仲有, 我唔會4個砌埋一個, 好難移動 , 秋天會拆返做一層去種菜, 其實好好用架  發表於 2011-7-31 12:39
我都係用呢啲種植箱, 但係我會砌兩層, 一層啲泥太淺啦  發表於 2011-7-31 12:37
回復

carol830 發表於 2011-7-31 11:27:02 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-7-30 22:41
暫時都ok,因為種天台又唔想再用發泡膠箱(太細同埋常有碎碎飛出),台製種植箱貴之餘效果奇差,常散又難 ...

個台灣箱我仲林住買添....唔好用嫁?

我覺得好好用  發表於 2011-7-31 12:39
回復

miffymary 發表於 2011-7-31 12:15:11 |顯示全部樓層
carol830 發表於 2011-7-31 11:27
個台灣箱我仲林住買添....唔好用嫁?

我認為唔值呢個價,因為物料麻麻,用耐少少配件會鬆脫~~~~你能想像裝滿泥的種菜池散開的情況嗎?移動的狀況更別說了。

我嗰啲無鬆開喎, 仲要用鎚仔去dup實佢, 啲較好實喎  發表於 2011-7-31 12:40
回復

ernestng 發表於 2011-7-31 13:50:44 |顯示全部樓層
暫時都ok,因為種天台又唔想再用發泡膠箱(太細同埋常有碎碎飛出),台製種植箱貴之餘效果奇差,常散又難 ...

我剛剛想在YAXOO 買台灣款式種植箱 @_@ 好采睇到你POST 唔係真係表左落去..
回復

miffymary 發表於 2011-7-31 15:06:59 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-7-31 13:50
我剛剛想在YAXOO 買台灣款式種植箱 @_@ 好采睇到你POST 唔係真係表左落去..

睇你情況啦,我種菜的天台地方不小,那省地方的雙層設計就沒十麼意義了;那寄寄來時就已有配件碎了,最後雖也重寄了,但我也缺乏了信心;箱是我自己砌的,可能不夠力,但我已盡力,常飛板是是實(十分鐘前才飛了一塊。而最最重要的是:一個種植箱的價錢+運費已等如所有種植袋的價錢加運費(9-60人民幣@),所以我轉用袋了。當然,我也是剛開始用,過一排才見真張,再報告吧!
回復

miffymary 發表於 2011-8-5 14:03:08 |顯示全部樓層

re newman: 我後來是折了再重裝過了。當然,很可能是我手功不好,但想想一個有這麼多配件的東西,出問題可能性就自然大,用久了日曬雨淋後問題更多。在價錢不便宜的情況下,真是要三思!
回復

samkee 發表於 2011-8-10 01:11:48 |顯示全部樓層
請問個發酵袋評價如何呢?
我諗住用來裝草碎加EM粉做肥, 得唔得呢?
回復

machinehk 發表於 2011-8-11 07:51:03 |顯示全部樓層
thank you for remind, nearly buy one. will check on it later.
回復

gavin77777 發表於 2011-8-12 21:59:50 |顯示全部樓層
我都想買個用下 不過我屋企實應用唔到= =
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 02:14:10 |顯示全部樓層
samkee 發表於 2011-8-10 01:11
請問個發酵袋評價如何呢?
我諗住用來裝草碎加EM粉做肥, 得唔得呢?

這是我試過的堆肥方式:http://hkplants.com/blog-41346-8977.html
我的袋裝滿了,仍未開始用。其實我之前開過個底見到都幾熟,不過因為印傭姐姐的誤會引發了嚴重蛆禍所以冇用到住,今日開已經唔見蛆蟲(希望係熱死晒),不過安全計我用個黑垃圾袋笠住佢晒多個是期先啦!
呢個係第一個優點:容易笠袋!之前用發泡膠箱要剪貼,呢個一個垃圾袋啱啱好!我懶,所以好鐘意。
優點二:拉鍊同magic tap so far都好ok,我出現過兩次蛆禍,不過因為兩家儲廚餘方法都只係求其放落個膠袋度,所以d蛆蛆真係可能唔關佢事。
優點三:同之前用發泡膠箱堆比,飛飛同其他爬蟲係少95%
缺點一:個地會污joe,我墊塊嘢同埋得閒沖水。
缺點二:日曬雨淋也出現老化現象,我橙色的種植袋有退色狀況。

總括來說,如要做有氧堆肥,我是支持發酵袋的,我未試過做加em粉的比較,但相信是可以的,總不會有反效果吧!
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 10:36:45 |顯示全部樓層
gavin77777 發表於 2011-8-12 21:59
我都想買個用下 不過我屋企實應用唔到= =

你屋企係點樣呢?
回復

samkee 發表於 2011-8-23 01:03:34 |顯示全部樓層
hlartezu 發表於 2011-8-22 23:55
我屋企都係用發泡膠箱堆肥,不過唔同既係我會用塊可以遮晒成個箱既玻璃放面,夏天係絕對見唔到有蟲蟲ge
我7 ...

想請教一下您這個方法是作無氧還是有氧堆肥呢?
如作有氧堆肥, 怎樣作透氣呢?

玻璃面呢間主意不錯,可以透光及幫箱內升溫.
我現在用廚餘桶收集廚餘, 用左約2-3星期已差不多放滿一桶, 存放方便無味無虫, 開蓋有陣酸味但OK接受到
不過遲少少成為半熟堆肥都要安置佢在其他箱變全熟, 玻璃箱呢個可以參考.
回復

hlartezu 發表於 2011-8-22 23:55:20 |顯示全部樓層
我屋企都係用發泡膠箱堆肥,不過唔同既係我會用塊可以遮晒成個箱既玻璃放面,夏天係絕對見唔到有蟲蟲ge
我7點返到屋企,摸下玻璃面都仲暖暖地,可能因為本身發酵會有熱力,而玻璃透光,大陽又幫手加熱啦
熟成得好快,我日日放野落去,過一個星期就全部化晒,仲一條蟲都搵唔到添
回復

hlartezu 發表於 2011-8-23 20:09:40 |顯示全部樓層
samkee 發表於 2011-8-23 01:03
想請教一下您這個方法是作無氧還是有氧堆肥呢?
如作有氧堆肥, 怎樣作透氣呢?

其實又唔完全係有氧發酵,因為我兩星期先翻泥一次,底層會唔多夠氧氣,面就完全冇問題
至於透氣方面,我近箱頂會開個窿,再塞一截膠水喉入去,咁就用密既網封返支水喉,咁就冇昆蟲飛到入去喇

我就一般都唔會儲廚餘,每人都會挖開個窿掉佢落去,再填返埋佢,所以儲夠之前都會有少少味,但又接受到ge
而且流出o黎既肥水仲完全冇味,啡啡地色咁樣,好肥架
就咁放o係個樽度都生滿青苔,攪到我耐唔耐就要倒返佢落個發酵箱度過濾一次D肥液

噢, 問多樣, 用發泡膠箱D肥水點收集到呢?  發表於 2011-8-23 22:51
回復