有陣酸叔味

作者: 園藝新手 發表于 2008-3-11 13:56:52
2561 13
請問係自制的堆肥中流出來的水,有好大陣酸叔味,係咪正常呢?

堆肥原料有:

木糠
茶葉渣
菜頭菜尾、瓜類
麭包
水果(橙,桔仔)
熟豆及飯
枯葉

Monse 發表於 2008-3-11 13:59:22 |顯示全部樓層
係正常架,遲啲仲臭呀(係頂唔順咁臭).......。
回復

園藝新手 發表於 2008-3-11 14:01:19 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-11 13:59 發表
係正常架,遲啲仲臭呀(係頂唔順咁臭).......。

無落肉類,怕有蟲蟲
回復

kok69 發表於 2008-3-11 16:57:58 |顯示全部樓層
蟲就一定有架喇~
仲有臭味添~
回復

Yuffie 發表於 2008-3-11 18:59:18 |顯示全部樓層
係米濕得滯呀﹖  睇書話濕得滯會臭架﹐試下滅D舊報紙混落去吸收下D水份會唔會好D﹖
我而家整緊D堆肥無臭但係超多蟲﹐ 星期日落左D Mushroom compost 同埋 Garden Lime 落去中和下D PH 希望快D無蟲啦。
回復

園藝新手 發表於 2008-3-11 20:18:03 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-3-11 18:59 發表
係米濕得滯呀﹖  睇書話濕得滯會臭架﹐試下滅D舊報紙混落去吸收下D水份會唔會好D﹖
我而家整緊D堆肥無臭但係超多蟲﹐ 星期日落左D Mushroom compost 同埋 Garden Lime 落去中和下D PH 希望快D無蟲啦。 ...

佢唔臭,不過已經有布遮掩左,都係好多烏蠅仔飛來飛去。
回復

Mini 發表於 2008-3-12 00:09:16 |顯示全部樓層
原帖由 園藝新手 於 2008-3-11 20:18 發表

佢唔臭,不過已經有布遮掩左,都係好多烏蠅仔飛來飛去。

我支花生麩水勁臭,聞到想反胃,好想掉咗佢

回復

屠子步 發表於 2008-3-12 09:27:04 |顯示全部樓層
睇到日子,你浸了2星期,要浸咁耐嗎?
回復

HoneyBees 發表於 2008-3-12 11:10:29 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-12 09:27 發表
睇到日子,你浸了2星期,要浸咁耐嗎?

要看天氣溫度,夏天都起碼浸一個月,冬天要兩三個月,浸得越耐越唔傷根,用時要開水7-10倍.
回復

貓貓 發表於 2008-3-12 11:38:28 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-3-12 00:09 發表

我支花生麩水勁臭,聞到想反胃,好想掉咗佢

你加得太多水了,最多只可以加到樽口 ge 八分水。
一開蓋會有 d 氣谷上泥, d 麩水會流晒出來,浪費你 ge 心機。
唯一方法係開蓋時用個桶裝住,咁流出泥 ge 麩水可以稀釋泥用。
係會好臭,你記住帶膠手套,唔係對手沖完涼都會臭。重有要選有風的日子才落肥, d 味會快 d 散。
慢慢會習慣 d 味,我個女最初嗅到想嘔,而家都係好輕描淡寫咁話:『你剛落了麩水嗎?』
回復

Mini 發表於 2008-3-12 13:22:54 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-12 11:38 發表

你加得太多水了,最多只可以加到樽口 ge 八分水。
一開蓋會有 d 氣谷上泥, d 麩水會流晒出來,浪費你 ge 心機。
唯一方法係開蓋時用個桶裝住,咁流出泥 ge 麩水可以稀釋泥用。
係會好臭,你記住帶膠手套,唔係對手沖完涼都會 ...

哈哈,你個女已經習慣晒
之前睇過其他post都話會谷氣,所以我沒有扭實個蓋,開蓋時都冇流麩水,
但d味就走晒出黎,真係聞到都想嘔呀~~
做農夫每日都要聞到d咁難聞既氣味,真係辛苦呀
回復

Mini 發表於 2008-3-16 23:45:57 |顯示全部樓層
我支花生麩真係好臭,一聞到即刻好想嘔,昨晚終於頂唔順,掉咗嚕...好慘,忍受唔到
回復

貓貓 發表於 2008-3-17 09:57:49 |顯示全部樓層
就係因為你無扭實個蓋, d 臭味咪出晒黎囉。
回復

Mini 發表於 2008-3-18 10:31:12 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-17 09:57 發表
就係因為你無扭實個蓋, d 臭味咪出晒黎囉。

O...明白,依家都唔知再整唔整好....要”偶”幾個月先可以用,好耐呀....
回復