請問有人知有花墟蓮花賣未?

作者: 屠子步 發表于 2011-5-22 10:56:06
3930 20
一、兩星期前去過不過未見有,有人知現在有得賣未?

另請問你地會放魚食蚊的嗎? 雖然見舊貼話會養魚食蚊,但又見好多花友蓮花的照片水好少,而且好濁真的養到魚?
屠子步 發表於 2011-5-22 16:40:38 |顯示全部樓層
最後都係出左去試試,都比我買到,但只有一間有。又去埋金魚街買孔雀魚同打魚。
回復

屠子步 發表於 2011-5-23 22:02:03 |顯示全部樓層
D魚經過一晚全部死晒,都唔知咩事。
回復

ht333147 發表於 2011-5-23 22:44:55 |顯示全部樓層
屠子步 發表於 2011-5-23 22:02
D魚經過一晚全部死晒,都唔知咩事。

你用很大個缸?
又孔雀又打魚, 它們打起上來, 幾敗俱傷?
我用大浴缸種都是兩對孔雀已夠,
相信你不會另外買魚糧餵吧
回復

Masiuling 發表於 2011-5-24 02:24:25 |顯示全部樓層
如果你唔介意山坑魚仔唔夠靚仔(通常買來餵魚果D),買包放入去試下水先,我以前種蓮花都係養孔雀,又試過金魚,結果死完又死,最後無辦法,改養山坑魚仔,養左幾個月都無乜事,而家仲生左幾條魚bb
回復

屠子步 發表於 2011-5-24 06:29:02 |顯示全部樓層
Masiuling 發表於 2011-5-24 02:24
如果你唔介意山坑魚仔唔夠靚仔(通常買來餵魚果D),買包放入去試下水先,我以前種蓮花都係養孔雀,又試過金魚, ...

請問山坑又同唔同食蚊魚?金魚街有嗎?
回復

屠子步 發表於 2011-5-24 06:32:23 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-5-23 22:44
你用很大個缸?
又孔雀又打魚, 它們打起上來, 幾敗俱傷?
我用大浴缸種都是兩對孔雀已夠,

賣魚果個話溝得埋我至買架。

未買魚糧,其實要買嗎?
回復

howard 發表於 2011-5-24 07:36:37 |顯示全部樓層
山坑魚即食蚊魚,但是現在很少見售了.
回復

Masiuling 發表於 2011-5-24 10:51:21 |顯示全部樓層
屠子步 發表於 2011-5-24 06:29
請問山坑又同唔同食蚊魚?金魚街有嗎?

金魚街鋪租咁貴,呢d平價魚真係越來越少見,不過有一兩間係有得賣,
其實去屋村街市賣金魚果d檔反而仲易買到,我就響元朗d魚檔買,
我無餵魚糧俾佢地架,見佢地好似好多野食咁
回復

八王爺 發表於 2011-5-24 11:56:34 |顯示全部樓層
個缸細,用來養蓮花的水氧氣不夠,魚太多就會死。
死咗一條污染,其它都會死得快。
另外,魚街啲魚係用新水袋住出售,多數不能適應,就算用魚缸養都死好多。

想唔死魚,要先在家中養水七日,買魚翻黎放入去養一個月。
然後放一至兩條入蓮花缸。唔死,就看情況,最多一缸都係養四條魚。

要養多啲魚,要用水池,荷花池可以養魚,因為啲水係活水,即有流動,或者經常換水。
如果唔係,攞缸死水喺度,邊有魚可以生存!
回復

ht333147 發表於 2011-5-24 12:11:05 |顯示全部樓層
屠子步 發表於 2011-5-24 06:32
賣魚果個話溝得埋我至買架。

未買魚糧,其實要買嗎?

要看你養魚目的為何?
只是清理蚊蟲, 一兩對便夠, 它們可以自給自足(吃蚊蟲及藻類)
如果要賞花觀魚, 當然是養多些, 但要餵飼及要注意是否足夠氧氣.
回復

屠子步 發表於 2011-5-24 12:59:29 |顯示全部樓層
Thank you咁多位。

我養是因為怕有蚊。啲水是2日前落下的雨水。會試下你地的方法。
回復

八王爺 發表於 2011-5-24 14:38:53 |顯示全部樓層
屠子步 發表於 2011-5-24 05:59
Thank you咁多位。

我養是因為怕有蚊。啲水是2日前落下的雨水。會試下你地的方法。 ...

7日換水一次就無蚊。
唔使養魚咁煩。
回復

janeferwong 發表於 2011-5-24 17:39:50 |顯示全部樓層
養米奇啦!!!好粗生~又會生魚BB,吾洗餵佢地咁制
回復

cklife 發表於 2011-5-24 18:25:26 |顯示全部樓層
今日出去花墟...唔見有蓮花賣...(報告完畢)
回復

ht333147 發表於 2011-5-24 22:36:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-5-24 14:38
7日換水一次就無蚊。
唔使養魚咁煩。

好似換水麻煩D
回復

PACO 發表於 2011-5-25 06:59:05 |顯示全部樓層
昨天去過花墟,有好幾間都有得買,有蝦肉色同黃色!!
回復

insky1234 發表於 2011-6-1 18:16:31 |顯示全部樓層
上水瓊苑花店有得賣夏荷60......蓮花40............希望幫到你喇!!
回復

lok_1980 發表於 2011-6-27 09:01:18 |顯示全部樓層
孔雀魚係大肚魚(食蚊魚)繁殖出來的。
你買孔雀魚的話,其實都些東西要注意的。
因為巿面上好多魚都係魚場送來的,身體健康上比較差,所以係較易死。
回復

lok_1980 發表於 2011-6-27 09:04:03 |顯示全部樓層
而且,放魚落水有一定步驟的。首先要將成袋魚放入水裏十五至三十分鐘。讓袋裏的水溫慢慢轉到同你個池的水溫一樣。第二步係倒走一部份袋的水,然後加入你的池水。等一陣,再倒一些加一些。反覆呢個步驟,等袋的水慢慢變成池水,咁再放魚出來,就易生存得多了。
回復

12下一頁