Kohleria Digitalflora

作者: lammanfung 發表于 2008-3-11 11:50:56
1323 8
這是最近它的開花照。
但在我出差回來後,可能缺乏照顧,葉子軟下來。現在我便狠心把所有花蕾都剪掉,希望晚一點它會恢復過來。
Fonica 發表於 2008-3-11 12:49:32 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-11 11:50 發表
這是最近它的開花照。
但在我出差回來後,可能缺乏照顧,葉子軟下來。現在我便狠心把所有花蕾都剪掉,希望晚一點它會恢復過來。

為什麼狠心把花蕾剪掉啊,很難才等到有花開呢
我家的貓兒葉子軟大多是缺水或濕度不夠,淋水後葉子會轉好的,感覺上貓兒是比較愛濕的
回復

tata 發表於 2008-3-11 14:07:45 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-11 11:50 發表
這是最近它的開花照。

俾番水佢飲唔得咩? 剪咗朵花落嚟有無插起佢呀, 唔好浪費嘛
回復

jess 發表於 2008-3-11 18:12:02 |顯示全部樓層
我棵係 lolo 分享 , 但種咁耐都係好瘦同無花 ~~~點好呢 ?
回復

lammanfung 發表於 2008-3-11 23:31:39 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-3-11 12:49 發表

為什麼狠心把花蕾剪掉啊,很難才等到有花開呢
我家的貓兒葉子軟大多是缺水或濕度不夠,淋水後葉子會轉好的,感覺上貓兒是比較愛濕的

我也不想啊!只是軟得太厲害,花花又不算多,先剪掉它,再養肥它,希望下次開多點花。
回復

lammanfung 發表於 2008-3-11 23:32:48 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-11 14:07 發表

俾番水佢飲唔得咩? 剪咗朵花落嚟有無插起佢呀, 唔好浪費嘛

啊‥‥放在一旁留念‥‥等我試一試。
回復

trust_fl 發表於 2008-3-11 23:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-11 23:31 發表

我也不想啊!只是軟得太厲害,花花又不算多,先剪掉它,再養肥它,希望下次開多點花。

D 葉一日未燶, 淋返多d 水~ 提高返d 濕度有可能會救得返呀~
回復

lammanfung 發表於 2008-3-12 00:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-11 23:56 發表

D 葉一日未燶, 淋返多d 水~ 提高返d 濕度有可能會救得返呀~

謝謝。努力搶救中‥‥
回復

trust_fl 發表於 2008-3-12 00:03:45 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-12 00:00 發表

謝謝。努力搶救中‥‥

唔記得咗係邊到睇過d 手記... 話佢地除咗鱗莖之外,用插葉既方法都可以繁殖呀~ 不過就好似唔係好多人成功呀~
回復