幫下我盆鼠尾草

作者: karen789 發表于 2011-5-20 13:18:34
1376 8
我盆鼠尾草上星期買返來  日日落雨  現在睇佢死下死下甘 我想問下種鼠尾草 需要幾多水同陽光 怕唔怕熱?  我放在向東南的露台 希望大大指教下我
pianochui 發表於 2011-5-20 23:11:19 |顯示全部樓層
我自己現在亦種僅, 已種了差不多一年, 最初買回來不久, 牠好似冇力下垂, 以為不夠水, 於是落好多水, 令泥士長期濕潤, 但狀況沒有好轉, 於是我馬上將頂枝剪下, 試試用水浸根, 希望可以留種, 皇天不負有心人, 浸根成功, 而原本的植株就死了。我就用新植株入土, 放在蔭涼處, 等水差不多乾才澆水, 見牠健康成長, 就換大個SIZE的盆, 並放在露台任曬, 其後覺得牠生長太快, 我又改用半透明的儲物盒種, 空間大了, 生長更旺盛, 現在已開花幾個月了。 我想, 你先檢查一吓你棵植物有冇昆蟲, 然後放在蔭涼處觀察, 不用澆太多水, 可能是你的植物起初不太适應新環境吧。
回復

fnv234 發表於 2011-5-20 23:37:03 |顯示全部樓層
大濕可能會焗到爛根,剪定枝出嚟插先啦
回復

金盞花 發表於 2011-5-21 00:31:11 |顯示全部樓層
夏天呢個時候我會移去冇咁曬地方擺放, 水方面都係日日淋
回復

karen789 發表於 2011-5-21 01:10:59 |顯示全部樓層
剛才睇過  發覺以幾乎黑晒了
回復

pianochui 發表於 2011-5-21 18:50:25 |顯示全部樓層
如果植株已變黑, 相信是真菌感染, 很難救。盡人事啦! 剪頂枝出來浸根留種啦。
回復

cherrysm 發表於 2011-5-21 23:43:41 |顯示全部樓層
啲泥乾先淋
回復

matt 發表於 2011-5-22 09:40:00 |顯示全部樓層
種個時加多d珍珠岩la
個我就3分珍珠岩加5分泥加少少少少有機肥
回復

karen789 發表於 2011-5-25 22:42:47 |顯示全部樓層
我剛係森X買返來 玩佐一星期就88了
回復