Sinn Speciosa Lavender Queen 第二代成長記

作者: newbie 發表于 2011-5-19 22:04:12
1479 19

Nov 2009 花友 江江 相贈的 Sinn Speciosa Lavender Queen 我種左幾個月終於開花, 仲結左種子

之後我將 d 種子帶左去加拿大 2010 NOV 播種 .. hehee .. 2010 DEC 果然發到呀
之後 今年 二月將 D BABIES 運番香港定居, 成功 "偷渡入境" 啦 一共有 36 個 BABIES 呀 !! 仲送左好多比花友 ^^
佢地 快高長大 , 成家立室 - 換大屋 ^^

終於有冧啦 .........

開花啦 .......... WOW 成功 啦 ..

其他 babies 有 d 都有冧啦 .. 各位 Sinn Sp LQ 的 媽媽 - 花友們.. 你地都加油呀 !!

lee 個好似係 佢地 的 "媽媽"

thanks again 江江 :) ^^
omouth 發表於 2011-5-19 22:54:05 |顯示全部樓層
成長的過程真感動....要成年先發芽...衣家要開多d花..來回報你的辛勞

我都要加把勁.....肥下佢先得
回復

newbie 發表於 2011-5-19 22:58:13 |顯示全部樓層
omouth 發表於 2011-5-19 22:54
成長的過程真感動....要成年先發芽...衣家要開多d花..來回報你的辛勞

我都要加把勁.....肥下佢先得  ...

ops.. not 成年先發芽 .. hehee.. only 1 month... i changed my description.. thanks sister ^^ hehehe
u quick quick add fat la.. soon will have fa fa ga la.. almost time ga la
回復

mcdull918 發表於 2011-5-20 05:58:05 |顯示全部樓層
唔知我呢個係第幾代呢

不過呢張係 27/4 影既,即係揍左佢地返黎冇耐,換完盆同泥影架.家陣大左好多囉,但好懶冇幫佢地影近影

中間葉仔都大左好多啦,等我天日影比你睇
回復

newbie 發表於 2011-5-20 09:41:13 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-5-20 05:58
唔知我呢個係第幾代呢

同開花個棵係同一代架 .. means they are sisters ^^
回復

江江 發表於 2011-5-20 10:40:18 |顯示全部樓層
回復 newbie 的帖子

好叻呀
回復

omouth 發表於 2011-5-20 16:45:49 |顯示全部樓層

我2棵都已好大棵...昨晚一睇...果然你教我 add 肥肥....its work ah....佢好似出左 2 個 lum 的物體呀....  
回復

mcdull918 發表於 2011-5-20 18:39:10 |顯示全部樓層
omouth 發表於 2011-5-20 16:45

我2棵都已好大棵...昨晚一睇...果然你教我 add 肥肥....its work ah....佢好似出左 2  ...

多左兩個 LUM

恭喜哂~

NEWBIE 快 D 公開下肥肥秘技先

hehee lee 度好多高手架.. 我點敢教 :) but i think sinn love fat la hehee 由細到大都有比, 不過係唔同種的肥... 夠大就可以 "谷" 下 開花肥 ;)  發表於 2011-5-21 01:07
回復

omouth 發表於 2011-5-20 20:08:06 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

其實係教我落多一點點肥肥咋,咁我試下大膽d落多少少,就得左

我用 魔肥 同 多花 :)  發表於 2011-5-21 01:08
回復

mcdull918 發表於 2011-5-20 20:39:34 |顯示全部樓層
我之前都唔用肥架,不過見你地成日話佢地好食肥,我都掉左D魔肥落去泥入面比佢地嘆嘆

但又知肥係寧缺勿濫,所以唔敢追肥......怕用錯份量唷.......

魔肥 真係幾好 .. (人地話) .. 到大d 可以谷冧 我就用多花 .. :)  發表於 2011-5-21 01:09
回復

newbie 發表於 2011-5-21 01:01:50 |顯示全部樓層
江江 發表於 2011-5-20 10:40

好叻呀

thanks sister.. i love to start from seeds to flowers ^^
回復

newbie 發表於 2011-5-21 01:04:00 |顯示全部樓層
omouth 發表於 2011-5-20 16:45

我2棵都已好大棵...昨晚一睇...果然你教我 add 肥肥....its work ah....佢好似出左 2  ...

wow  勁呀 .. 一出 '肥' 就 得左 .. 叻叻 .. urs will be 二 or 三家姊啦
我lee 個 grandmum 等賞花
回復

mcdull918 發表於 2011-5-21 03:05:15 |顯示全部樓層
多花你溝水淋定係點架?

其實我唔係太分到d肥點用.....
回復

maplejoe 發表於 2011-5-21 03:24:14 |顯示全部樓層
咁勤力,遲d又會有第三代成長記…

yes .. i love to start from seeds instead of buy whole plant la hehehee 你有咁種比分享呢 . heheee  發表於 2011-5-21 15:37
回復

omouth 發表於 2011-5-21 10:23:23 |顯示全部樓層

換盆時落左一粒魔肥 (都係最近先換 ) 之後唔敢再落太多....跟住見你話可以比多d肥...我就比多dd 花肥 ....

好野 .. 成功啦 ... 叻叻 .. :) lets wait 3 weeks or so la :) yours will be Sister no. 3 la hehee  發表於 2011-5-21 15:30
回復

newbie 發表於 2011-5-21 15:34:30 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-5-21 03:05
多花你溝水淋定係點架?

其實我唔係太分到d肥點用.....

多花 i dont mix with water .. 因為係幾種唔同的肥 mixed together ga .. the name is "新多花" I placed them inside the soil .. usually when "baby" i used baby fat or 平均肥 for root and leaves..
"teenage" i use 魔肥 as base then 平均肥
'adult' i use 新多花
hehhee .. maybe i am using too much la kakaka
回復

claudiatang 發表於 2011-5-21 15:39:03 |顯示全部樓層
真熱鬧呀........好多BB都茁壯成長﹗
回復

newbie 發表於 2011-5-21 15:42:19 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-21 15:39
真熱鬧呀........好多BB都茁壯成長﹗

thanks 原本有36個 babies 架 hehheee.. 好開心知道有花友 種到自己的 baby 有花
回復

claudiatang 發表於 2011-5-21 15:45:47 |顯示全部樓層

可惜我不大會種迷岩。開一兩次花之後就收工.................

ooh but 如果有球仔應該可以 regrow .. :) 可過你都有好多靚花啦... 你頭像的花勁靚, 可惜我地方唔夠 .. otherwise 我都想種幾種唔同的  發表於 2011-5-21 15:52
回復

mcdull918 發表於 2011-5-21 16:17:04 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2011-5-21 15:34
多花 i dont mix with water .. 因為係幾種唔同的肥 mixed together ga .. the name is "新多花" I place ...

咁好營養唔怪得之養到咁令啦

heheheee :) 因為我肥 所以d花都肥 ^^  發表於 2011-5-22 00:39
回復