香茅分枝 (完)

作者: 金盞花 發表于 2011-5-19 16:26:22
2104 34

份數: 4份

郵寄方法:
花友需內附1個已貼上$3-郵票的細雞皮紙袋寄給我 (如想要香茅葉, 可加郵費至$3.70/150g)
信封面註明申請物品名稱及網名(~歡迎重用舊信封~)

敬請細閱以下要求:~
1. 接受分享者請即時PM我取地址 (如在要求下也未能收到PM, 當定放棄論,         
    會由他人補上, 不得異議) 信封面請注明申請物品名稱及網名
2. 花友如未能於登記後一星期內給我寄回信封,即當自動棄權.
3. 請按次序排隊.  如未有在排行列排隊將不穫計算中.  而先後有誤以及種子送出與否,本人有最後之決定權.
4. 分享者必須在帖中回覆確認收到小苗.
5. 如因郵寄有誤造成任何損失,本人恕不負責.
6. 凡申請者取地址後沒有寄出信件, 將被列入黑名單, 以後不會接受申請.
7.  歡迎大家將佢養大再開枝散葉分享俾其他人,  如發現將分株作售賣用途, 本人嚴重不滿及以後不會分享.

同一時間可分享幾款植物幼苗及種子, 大家可以到本人其他帖睇睇, 如想分享幾款只需 PM一次, 但必須註明分享植物名稱.

如同時間要分享幼苗如觀音蓮/蘆薈/香茅等等, 因郵件較重, 大家要因應郵資加至$3.70/150g

請在此排隊
金盞花 發表於 2011-5-19 16:36:47 |顯示全部樓層
香茅~種植心得: 生命力強, 愛陽光/水份,  易打理. 因香茅大棵, 所佔空間唔少, 所以有露台/天台/花園地方較適合栽種.
為方便郵寄入袋, 我會將香茅葉剪走, 當大家收到後將佢種入泥, 好快會長出新葉.
香茅葉可以造花茶, 就算枯黃咗都可以用嚟沖茶飲.
回復

yuen-w 發表於 2011-5-19 16:40:46 |顯示全部樓層

請在此排隊
1 yuen-w (thanks),以前分享回來的香茅由於不小心死了,今次我一定會好好照顧它。
回復

土豆貓 發表於 2011-5-19 16:45:05 |顯示全部樓層
請在此排隊
1 yuen-w (thanks)
2 土豆貓 (Many thanks)...
回復

kopamuda 發表於 2011-5-19 16:53:50 |顯示全部樓層
請在此排隊
3 kopamuda (Thanks for your sharing)
回復

金盞花 發表於 2011-5-19 17:05:31 |顯示全部樓層
回復 yuen-w 的帖子

放心 香茅冇咁易死架!  見佢枯黃咗過一排就長出新葉

我就是見佢枯咗,以為干死而停此淋水,應該系咁俾我整死咗。  發表於 2011-5-19 17:32
回復

rrr888 發表於 2011-5-19 17:37:59 |顯示全部樓層
請在此排隊
3 kopamuda (Thanks for your sharing)
4 rrr888 (多謝分享!)
回復

rrr888 發表於 2011-5-19 17:40:23 |顯示全部樓層
想請問香茅葉是用來食還是種植?
回復

金盞花 發表於 2011-5-19 17:49:18 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-5-19 17:40
想請問香茅葉是用來食還是種植?

好多時d人用嚟醃肉造香茅豬扒, 又可以用葉焗水當香草茶
回復

ic2000hk 發表於 2011-5-19 18:14:42 |顯示全部樓層
後補 1號, 如有請通知

回復

金盞花 發表於 2011-5-19 23:51:23 |顯示全部樓層
ic2000hk 發表於 2011-5-19 18:14
後補 1號, 如有請通知

好呀!  睇吓有冇多
回復

ic2000hk 發表於 2011-5-20 09:27:23 |顯示全部樓層
先谢      
回復

Peggy 發表於 2011-5-20 10:07:26 |顯示全部樓層
後補 2號, 如有請通知. Thanks ar!!
回復

cindywansy 發表於 2011-5-20 10:15:32 |顯示全部樓層
後補 3號, 如有請通知. Thanks!
回復

金盞花 發表於 2011-5-20 11:41:44 |顯示全部樓層
Peggy 發表於 2011-5-20 10:07
後補 2號, 如有請通知. Thanks ar!!

盡量啦 等之前4位寄嚟先分, 所以要等吓
回復

金盞花 發表於 2011-5-20 11:56:20 |顯示全部樓層
cindywansy 發表於 2011-5-20 10:15
後補 3號, 如有請通知. Thanks!

盡量啦   等之前幾位分享完再安排(約1個星期時間)
見你要分享觀音蓮,  不如你等遲d寄出, 唔想你浪費郵費及公文紙袋.

等我通知
回復

cindywansy 發表於 2011-5-20 12:18:27 |顯示全部樓層
好呀先多謝, 代您通知我才寄出!
回復

Peggy 發表於 2011-5-20 13:54:27 |顯示全部樓層
點都多謝先啦!!
回復

金盞花 發表於 2011-5-20 14:30:46 |顯示全部樓層

(完)~~~唔好再後備啦! 再有會通知大家
回復

金盞花 發表於 2011-5-21 00:16:24 |顯示全部樓層
回復 kopamuda 的帖子

剛剛收到你信, 但我想等多2日等埋分享朋友信寄來至從盆中挖出香茅.  請別介意
回復

12下一頁