Sinn. Mark Twain

作者: sel 發表于 2008-3-10 23:45:29
3293 20
早前義賣既Sinn. Mark Twain 於一月既開花照 Flower color is slightly different from the 3 plants * all are loverly.
ayclui 發表於 2008-3-10 23:56:15 |顯示全部樓層
給你拍拍手
回復

trust_fl 發表於 2008-3-10 23:57:22 |顯示全部樓層
係呢~ 想請教吓...
你棵Mark Twain開完花之後,大部份既葉會唔會軟晒呀? 死吓死吓咁呀?
回復

lammanfung 發表於 2008-3-11 00:11:58 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-10 23:57 發表
係呢~ 想請教吓...
你棵Mark Twain開完花之後,大部份既葉會唔會軟晒呀? 死吓死吓咁呀?

我的也是這樣,加上出差了一個星期,缺乏照顧,已到垂危階段‥‥今天已馬上剪下兩、三片較好的葉子再行繁殖。
回復

sel 發表於 2008-3-11 00:18:51 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-10 23:57 發表
係呢~ 想請教吓...
yes, I think the flowers has drained all the resources of the plants and the weather were cold for the past few weeks. Now is getting back and leaves started to get strong.

回復

sel 發表於 2008-3-11 00:19:16 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-10 23:56 發表
給你拍拍手

Tnanks for your support.
回復

ayclui 發表於 2008-3-11 09:21:11 |顯示全部樓層
係呢~ 想請教吓...

會呀...重好樣衰添
所以我諗住剪哂佢, 淨係養肥個球
回復

ayclui 發表於 2008-3-11 09:25:02 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-11 00:11 發表

我的也是這樣,加上出差了一個星期,缺乏照顧,已到垂危階段‥‥今天已馬上剪下兩、三片較好的葉子再行繁殖。

葉插要等天光啊 (有排等...), 睇吓盆入邊有無多球球仲快啦
上次我唔覺意飛咗盆迷岩落地, d 莖斷哂 結果o向盆度搵到大中小3個球
回復

Fonica 發表於 2008-3-11 09:26:22 |顯示全部樓層
我的從未給我開花
回復

heiheimama 發表於 2008-3-11 10:50:25 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-11 09:25 發表

葉插要等天光啊 (有排等...), 睇吓盆入邊有無多球球仲快啦
上次我唔覺意飛咗盆迷岩落地, d 莖斷哂 結果o向盆度搵到大中小3個球

我想像緊你望住盆野O哂咀個靚樣!
回復

trust_fl 發表於 2008-3-11 11:02:09 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-11 00:11 發表

原帖由 sel 於 2008-3-11 00:18 發表
yes, I think the flowers has drained all the resources of the plants and the weather were cold for the past few weeks. Now is getting back and leaves started to get strong.

原帖由 ayclui 於 2008-3-11 09:21 發表
會呀...重好樣衰添

好彩咋~~ 我仲以為係我種得唔好呀~ 我而家剪晒d 唔靚既葉~
盆野得返三塊奀"芝芝" 既葉咋~
聽大家咁講... 我都定d~
回復

ayclui 發表於 2008-3-11 12:22:21 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-11 10:50 發表

我想像緊你望住盆野O哂咀個靚樣!

嘩, 我果o野幾冷靜呀...無鬼叫...淨係執番d泥就繼續整其他o野...
(我老公潤我, 話唔係趺正我d超級寶貝我先咁冷靜喎...吹脹!)
回復

ringring1968 發表於 2008-3-11 12:52:06 |顯示全部樓層
ayclui:
你送我個隻,未見有花.但生左個仔.
回復

tata 發表於 2008-3-11 14:06:00 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-3-10 23:45 發表
早前義賣既Sinn. Mark Twain 於一月既開花照 Flower color is slightly different from the 3 plants * all are loverly.

恭喜恭喜
回復

lolo 發表於 2008-3-11 14:11:19 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-11 09:25 發表

我都係成日都一盆二盆飛來飛去        好似阿GOODLuck嗰d咁     好彩唔係飛出街啫

通常加咗義肢的跌得更多    好諷刺
回復

sel 發表於 2008-3-11 16:41:01 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-11 14:06 發表

恭喜恭喜

K字出品, 必屬佳品
回復

jess 發表於 2008-3-11 18:01:38 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-11 09:21 發表

會呀...重好樣衰添

ayclui我想問點養肥個球架 , 要放回泥中嗎 ?
回復

ayclui 發表於 2008-3-11 20:35:39 |顯示全部樓層
原帖由 jess 於 2008-3-11 18:01 發表

ayclui我想問點養肥個球架 , 要放回泥中嗎 ?

我都唔太清楚 , 不過我由得佢O向泥度, 淋少D水, 保持少少濕, 等佢自己生過
回復

trust_fl 發表於 2008-3-11 21:04:09 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-11 20:35 發表

我都唔太清楚 , 不過我由得佢O向泥度, 淋少D水, 保持少少濕, 等佢自己生過

我試過唔小心kick 斷咗一塊葉咪拎去插泥呀~ 都生咗個好細既球根出黎呀~
我而家都係由得佢自己生咋~ 不過唔知得唔得~
回復

kong 發表於 2008-3-11 21:42:21 |顯示全部樓層
一般迷岩在冬天會休眠嫁,泥上的部份會枯,泥下的球會繼續長,尤其開過花的植株多數會謝,等待春天新芽由球上長出.
我家的迷岩一部份枯左,一部份停止生長,我都由得佢地,最近有新苗仔開始長出,我就將枯左嘅舊株剪掉.
回復

12下一頁