火酒對植物或泥土有殺菌/蟲作用嗎?

作者: rainbowkwok 發表于 2011-5-17 17:30:37
3738 13
如果有用,請問如何應用在植物上....?
silicon 發表於 2011-5-18 19:07:52 |顯示全部樓層
rainbowkwok 發表於 2011-5-17 17:30
如果有用,請問如何應用在植物上....?

火酒對某些蟲有觸殺作用 (例如:粉介蟲),但不宜過量或長期使用,有些植物亦會對火酒敏感,容易做成葉片消焦;
至於對泥土作殺菌方面,本人不建議用此方法;其實有很多方法可作殺菌,何解樓主想選取這方式?
回復

skyfox 發表於 2011-5-19 13:16:12 |顯示全部樓層
一般新泥都已經消毒, 用新泥播種比較簡單
回復

chan3445 發表於 2011-5-19 10:41:50 |顯示全部樓層
你可以在播種前先把介質蒸大約30分鍾,可以將大部份蟲及蟲卵,細菌,真菌及其孢子殺死,
或減少有機質在介質中的比重,可減少細菌在介質中繁殖
回復

rainbowkwok 發表於 2011-5-19 09:57:36 |顯示全部樓層
哈哈...我是一個超級新手,種了植物2星期咋,見到種子出芽就枯,...即使出了葉又枯....都唔知點解...準時冇蟲...又唔係多水...又唔係乾泥....唔知係唔係泥土有細菌.....睇左你地好多文章....都唔明點殺菌....冇具體講明咩...係邊度買....咪諗火酒囉...平時我地都係用火酒嘛
回復

rainbowkwok 發表於 2011-5-21 12:39:52 |顯示全部樓層
回復 chan3445 的帖子

介質是什麼?就是泥土嗎?
回復

rainbowkwok 發表於 2011-5-21 12:40:52 |顯示全部樓層
回復 skyfox 的帖子

我買的已是新泥...不同牌子的泥有沒有分別?
回復

owlcyr 發表於 2011-5-23 10:13:19 |顯示全部樓層
你種咩先?
泥土入面不嬲都有好多微生物o架啦,就算你完全消毒,之彼都會再有其他微生物出返o黎o架啦.......
加上如果泥土無微生物,作物一定生得唔好,同埋果o的應該叫礦物而唔係叫泥土.........

一樣嘢是否叫作泥土, 不是決定在有沒有微生物.  發表於 2011-5-23 10:44
回復

owlcyr 發表於 2011-5-23 12:44:57 |顯示全部樓層
大帝,
我指o既係soil, 中文我覺得用"泥土"或"土壤"都可以.
我唔清楚你對"泥土"o既definition係乜(你心目中覺得泥土係乜?),
但係我以前上堂時都係教
("土壤"/"泥土"係由礦物+水+空氣+微生物+有機物所組成)

"Soils are complex mixtures of minerals, water, air, and organic matter (both dead and alive), forming at the surface of land. The soil performs many critical functions in almost any terrestrial ecosystem (whether a farm, forest, prairie, or suburban watershed)."
-The Soil Science Society of America (SSSA)

回復

chan3445 發表於 2011-5-23 12:54:39 |顯示全部樓層
介質係指種植既媒體,如泥炭土,蘭石,珍珠岩等
因為剛孵出既小苗對真菌既抵抗力比較低,如果介質事前有消毒的話,
可以減低在播種期間種子或小苗受真菌等感染既機會,提高成活率
將介質消毒過了段時間都係會有其他微生物生返出黎,
但係可以避免左在剛出芽這段抵抗力低的期間受感染,到小苗漸大抵抗力會越好,
自然減低左受感染既風險
回復

比得大帝 發表於 2011-5-23 14:06:29 |顯示全部樓層

"Soils are complex mixtures of minerals, water, air, and organic matter (both dead and alive).......The Soil Science Society of America (SSSA)
哩句好似冇講要有微生物.

不過我都上網查過一下, 見到有一句: Many scientists have different definition on soil..., 我覺得冇得嗌, 各人可以有不同的見解.

提出個問題, 如果將泥土用火燒過, 殺哂所有living organic matters, 還可以用來種植的, 冇哂大生物, 小生物, 微生物....... 還可不可以叫做泥土?

回復

owlcyr 發表於 2011-5-23 17:55:31 |顯示全部樓層
organic matter (both dead and alive)<--- Living organisms are also considered to be part of soil organic matter

我諗係層次(唔同學科)o既問題,我個講法係soil /environmental science果邊的

簡單o的講而家點解話o的人用得化肥農藥多令到幅地種唔到o野,主因就係因為無晒organic matter,咁果幅地果o的仲叫唔叫soil??

如果前提係種到o野就可以算係泥土的話,燒過果o的如果種到o野,都可以叫泥

如果你問我,我會覺得唔係,所以我反對炒泥的~~
當然,如果從園藝角度(泥土可能只係其中一種介質),我就唔識了,可能要等其他高手解答.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-24 11:41:44 |顯示全部樓層
好同意, 我也認為SSSA的definition係environmental science.  以chemistry角度: Definition of soil is (as simple as) a complex mixture of orgainic and inorganic substances.

提外話, 乜依家美國英文可以用soils咖.  除咗殺拉登外, 又有一樣嘢要向美國佬致敬.

回復

Zulis 發表於 2011-6-2 23:26:48 |顯示全部樓層
咁點樣先可以殺到泥中既蟲呢??
我D泥入面都有D黑色既蟲走黎走去..
回復