你生命中最重要的一首歌

作者: gtrnismo 發表于 2008-3-10 16:34:45
4716 33
當你失戀時, 你無論你咩年代, 你都會猛feng同一兩首你覺得最down既歌
又如果你是學生, 你又不敢對你暗戀的說出口, 落K時哪埋口面唱最有feel的慘情歌
如果你是已婚人事, 間吾史聽翻自己學生年代既歌勾起無限回憶, 情人標本續一浮現
每一首歌都與你過去生活連在一起,你人生最重要的一首歌, 亦即你人生最重要的回憶  , 或最重要的人。

我的是hirai ken 的Miracles。 (原來已經10年了) 你的又是什麼?
C.馬超 發表於 2008-3-10 23:47:08 |顯示全部樓層
周杰倫 - 藉口

如果要走 請你記得我
如果難過 請你忘了我
回復

貓貓 發表於 2008-3-11 00:46:54 |顯示全部樓層
葉振棠 - 太極張三豐

風中柳絲舒懶腰,幾點絮飛飄呀飄,
為何良木折腰?柳絮卻可輕卸掉?

因為有這首歌,才有我的名字。
回復

八王爺 發表於 2008-3-11 07:16:40 |顯示全部樓層
楼上的 勁搞笑。因为歌中有你的名字!

我听太多歌了!中(国﹑粵)﹑英﹑日﹑韓﹑意﹑法﹑德 .......

每种 揀一首都唔容易!
回復

春春 發表於 2008-3-11 09:09:52 |顯示全部樓層
<<愛情影畫戲>>  主唱:黎明  

明明是愛妳 最喜歡妳 情人妳似最美那齣影畫戲
為何沒法向妳 說出一句半句 在內心彷要放棄

明明是愛妳 暗中想妳 情人眼裡最美那齣影畫戲
唯求讓我永遠 每一天去細看 在夢中親妳 吻妳

夜闌靜靜游在淡淡眼眸 天空千億星塵風裡伴奏
一個痴心如驟落在妳心逗留

求影畫可變真 情人情人不知 暗暗愛妳 那天開始
唯求情人妳有天可以 欣賞這個痴心漢子
求影畫可變真 情人情人可知 愛妳愛妳 沒法終止
求明瞭傻漢子 請不要懷疑 藏在心底(我心)詩意
回復

曉文 發表於 2008-3-11 09:36:46 |顯示全部樓層

歌名:夕陽無限好
歌手:陳奕迅

作曲/編曲/監製:E.Kwok
填詞:林夕

多經典的歌后 一霎眼已走
纏綿著青蔥的山丘 轉眼變蟻丘
這個剎那宇宙 拒絕永久
世事無常還是未看夠 還未看透

多好玩的東西 早晚會放低
從前並肩的好兄弟 可會撐到底
愛侶愛到一個地步 便另覓安慰
枉當初苦苦送禮 最艷的花卉 最後化爛泥

夕陽無限好 天色已黃昏
本想去憑愛 去換最燦爛一生
想不到長吻 帶來更永恆傷感
夕陽無限好 卻是近黃昏
高峰的快感 剎那失陷
風花雪月不肯等人 要獻便獻吻

多風光的海島 一秒變廢土
長存在心底的傾慕 一秒夠細數
每秒每晚彷似大盜 偷走的青春一天天變老
只可追憶到 想追追不到

好風景多的是 夕陽平常事
然而每天眼見的 永遠不相似
回復

cross 發表於 2008-3-11 10:49:14 |顯示全部樓層
祝君好..
回復

Simplyone 發表於 2008-3-11 13:11:07 |顯示全部樓層
思念是一種病 - 張震嶽
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-11 18:41:29 |顯示全部樓層

買碟定BT?

原帖由 八王爺 於 2008-3-11 07:16 發表
楼上的 勁搞笑。因为歌中有你的名字!

我听太多歌了!中(国﹑粵)﹑英﹑日﹑韓﹑意﹑法﹑德 .......

每种 揀一首都唔容易!

我只聽中英法日越

不過中英日各3份1
回復

八王爺 發表於 2008-3-12 11:03:19 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-11 11:41 發表

我只聽中英法日
不過中英日各3份1

越南歌 你都聽?

俾首歌名你地 估吓,係 乜野年代。

哩首歌係我細個時聽: 係葛劍青 同一個 男仕唱的 是 廣播劇主題歌,名為「千帆盡處」。
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-12 13:04:11 |顯示全部樓層
八王爺好博愛啊!
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-12 14:07:24 |顯示全部樓層

葛劍青?

原帖由 八王爺 於 2008-3-12 11:03 發表

越南歌 你都聽?

俾首歌名你地 估吓,係 乜野年代。

哩首歌係我細個時聽: 係葛劍青 同一個 男仕唱的 是 廣播劇主題歌,名為「千帆盡處」。 ...

應該吾同年代了, 你應該大過我少少

不過我都會儲老豆老母果個年代既歌, 去到connie francis同judy garland我都有

但葛劍青真係唔識

你有聽日文歌? 有無聽過 soulja x 青山テルマ : ここにいるよ
回復

八王爺 發表於 2008-3-12 15:54:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-12 07:07 發表

應該吾同年代了, 你應該大過我少少

不過我都會儲老豆老母果個年代既歌, 去到connie francis同judy garland我都有

但葛劍青真係唔識

你有聽日文歌? 有無聽過 soulja x 青山テルマ : ここにいるよ ...

咦! 唔啱 key 喎, 日文歌我只聽 teen idols ..... 哈!
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-12 17:44:53 |顯示全部樓層

teen idols?

原帖由 八王爺 於 2008-3-12 15:54 發表

咦! 唔啱 key 喎, 日文歌我只聽 teen idols ..... 哈!

teen idols = ???
group 定係你意思係 w-inds果D

ayaka 出左碟, 我有但未聽
鐘吾鐘意uverworld?
有無聽tainaka sachi
回復

園藝新手 發表於 2008-3-12 21:00:37 |顯示全部樓層
英文: how deep is ur love
國語:無言的結局
粵話:月亮代表我的心]

回復

janice 發表於 2008-3-12 23:24:08 |顯示全部樓層
Sound of Silence
因為好聽
爸爸都好鍾意

平井堅我都好鍾意呀
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-13 17:40:09 |顯示全部樓層

而家D歌差D喇

原帖由 janice 於 2008-3-12 23:24 發表
Sound of Silence
因為好聽
爸爸都好鍾意

平井堅我都好鍾意呀

以前讀書, 個日本女老師都幾中意佢同chemistry

成日有得睇最新既MV, 好耐以前有首 樂園 (rakuen) 同埋 "even with" 好聽
回復

janice 發表於 2008-3-13 21:24:30 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-13 17:40 發表

以前讀書, 個日本女老師都幾中意佢同chemistry

成日有得睇最新既MV, 好耐以前有首 樂園 (rakuen) 同埋 "even with" 好聽

Chemistry第一首歌 pieces of dream超搶耳
不過之後就麻麻, solid dream & it takes two都幾好

樂園都唔係好耐之前je
已經係一首經典
Life is~~~我都好鍾意呀

離左題tim
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-14 21:57:24 |顯示全部樓層

樂園都唔係好耐之?

無10年都8年

it takes two 好耐囉wor

不過之後就麻麻....吾係呀, 一路oricon都上位不過無以前禁咩之馬
- 約束の場所,  遠影, 最新既空の奇跡同最期の川 都吾錯

特別介紹係: タイナカサチ同埋AYAKA
ayaka 先arm arm係武道館開完, 好得呀"三日月LIVE"﹗
回復

笨笨 發表於 2008-3-15 00:34:09 |顯示全部樓層
我有兩次down既歌,都是以前失戀後的那時出現
(一生只愛你一個),(越吻越傷心)
回復

12下一頁