唔識, 但想種菜...

作者: Milocrab 發表于 2011-5-12 15:35:11
2187 12
所以盡量睇過一些資料, 不過都係有些問題, 希望大家可以幫忙解答。
- 請問如果用花盆種菜, 幾耐要換/加入新泥? 比如種白菜仔或菜心, 係咪可以收割好多次先換?
- 洗過米既水用來淋菜其實有無益? 上網見有人話放到發酵先用會好d; 不過會好臭。如果我一洗完即刻倒落去有無用? 會唔會臭?
- 如果泥加咗堆肥(蚯蚓堆肥), 還需唔需要添加化學肥? 定係堆肥已有足夠營養比蔬菜生長?
Thank you!
owlcyr 發表於 2011-5-12 15:41:14 |顯示全部樓層
回復 Milocrab 的帖子

1. 花盤種唔駛加/換泥啦,白菜仔或菜心講緊都係1-2個月貨仔白菜一次收工,菜心就2-3次,睇情況而定.
2. 洗米水直淋都得,唔臭
3. 蚯蚓堆肥肥力應該比一般堆肥肥力高,另外有好多有機肥可以用,自己種建議唔好落化肥啦.....
回復

Milocrab 發表於 2011-5-12 16:13:05 |顯示全部樓層
owlcyr, 唔該晒! 唔使換泥係咪即係收割後可以再放種子落去再種過? 我係網睇到既資料好亂, 有d話同一d泥要種唔同既野; 又有d話要曬過殺菌先可以再用...etc. 如果每次都要換都好麻煩...thx.
回復

nekokaren 發表於 2011-5-12 18:06:15 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

但我又見到有人話洗米水會令到植物窒色….我都唔敢淋
回復

cklife 發表於 2011-5-12 22:00:40 |顯示全部樓層
花盤種菜...一般菜唔會種好耐...全部收割之後......舊泥可以倒出黎加肥料放入膠袋吽下佢...之後再用翻...菜都幾食肥架...泥肥D種得靚D嘛...
曬泥呢...有人會每次都曬....我呢...無虫就唔曬......

一般自己種菜都用有機肥...好少會落化肥....
回復

Milocrab 發表於 2011-5-12 21:47:22 |顯示全部樓層
咁我都係唔落洗米水喇,又唔知其實有咩益處,又好怕會吽出野或者「粟」。
回復

031504 發表於 2011-5-12 21:32:30 |顯示全部樓層
洗米水唔可以淋咁多,,好似會令泥土變硬定唔知咩,,,
回復

silicon 發表於 2011-5-12 19:35:03 |顯示全部樓層
Milocrab 發表於 2011-5-12 16:13
owlcyr, 唔該晒! 唔使換泥係咪即係收割後可以再放種子落去再種過? 我係網睇到既資料好亂, 有d話同一d泥要種 ...

一般瓜果類/茄科連作障礙比較重,
葉菜類相對連作問題會低很多

如泥土需重用,可翻鬆泥土,
若泥土過酸可加入熟石灰 (與泥土充分混和),
置於充足陽光地方曬兩星期,其間不用澆水
回復

aprilhung 發表於 2011-5-15 01:40:39 |顯示全部樓層
洗米水,放入玻璃樽內,密封,放在窗邊,等陽光曬著,放二十四至四十八小時,就可以下肥,不臭的。我的香菇草和蔥也有用~~不過一星期約一至二次便足夠了。
回復

owlcyr 發表於 2011-5-16 11:37:37 |顯示全部樓層

如果用盆,每次種完落返多o的堆肥(腐熟的)落去,等佢一星期到就可以再種啦,如果茄科o野就盡量唔好用返o的泥o黎種返茄科o野.
回復

Milocrab 發表於 2011-5-16 12:58:49 |顯示全部樓層
唔該各位既貼士!希望可以成功種出一些蔬菜。我諗住自己mix泥;會用1part蛭石,1part珠石,1part黑土或椰泥,再加1part蚯蚓堆肥。應該會好通氣同梭水,耐唔耐會用咖啡渣加水淋花,聽講對葉菜好有幫助-高nitrogen.
回復

rrr888 發表於 2011-5-16 13:33:34 |顯示全部樓層

不過呢個時節不適合種菜芯同白菜, 其實今年3,4月開始天氣都幾乾燥, 在此時已種不到菜芯了, 我1,2月種都好好地. 加上而家成30度, 更加難種了. 還有紋白蝶的蟲害好犀利, 一定要搵嘢遮住. 你可以試種的, 當玩吓籮. 不過最好種夏天的菜, 如通菜.
回復

silicon 發表於 2011-5-18 19:27:46 |顯示全部樓層
Milocrab 發表於 2011-5-16 12:58
唔該各位既貼士!希望可以成功種出一些蔬菜。我諗住自己mix泥;會用1part蛭石,1part珠石,1part黑土或椰泥 ...

夏天最適宜種瓜,例如青瓜/絲瓜/節瓜等;葉菜類比較少選擇,通菜/莧菜/潺菜最適合,其他都不太合宜
回復