血形同惹唔惹蚊有沒有關係統計?

作者: 比得大帝 發表于 2011-5-12 11:51:45
9580 65
candyafr 發表於 2011-5-16 12:13:33 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-16 12:05
塗梘液我都識, 乜傷風藥都得咩?  邊隻牌子好d呀?

一般傷風藥都得,因內含抗組織胺.................敏感可治療,,我食開Cetirizine,唔會眼訓
回復

Jesation 發表於 2011-5-23 14:38:53 |顯示全部樓層

亞洲人好少-ve la。

我係O+,勁惹蚊,冇食大蒜,基礎體溫偏低,住村屋,全屋裝蚊網,但我每日都有進賬。

試過住市區廿幾樓,單邊向海,用埋蚊帳,唔知點解可以瞓到半夜o係蚊帳入面輪住俾3隻蚊咬醒。

所以惹蚊o既人,基本上住邊都係死,只有揀個俾你更惹蚊o既人一齊先可能有d幫助。;p

btw,好似話食多d維他命b雜有效抗蚊,但我都有食綜合維他命,唔多覺有用。

好提議XD  發表於 2011-5-23 15:39
回復

比得大帝 發表於 2011-5-23 14:48:54 |顯示全部樓層
回復 Jesation 的帖子

我同你大至相同, 都係O+, 惹蚊人仕

我在大陸都有用蚊帳, 都試過咬到成面都係.

你俾蚊咬三口, 其實都係同一隻蚊, 佢咬你但未吸夠時你郁, 佢就飛走, 佢就再咬, 你又郁....., 咬到佢飽為止.
回復

Jesation 發表於 2011-5-23 14:54:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-23 14:48

我同你大至相同, 都係O+, 惹蚊人仕

no 呀,係咬一啖殺一隻呀
回復

比得大帝 發表於 2011-5-23 14:57:29 |顯示全部樓層

你咁叻呀, 我有次被佢咬到投降, 唔郁俾佢吸飽, 好讓我瞓一瞓
回復

Jesation 發表於 2011-5-23 14:59:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-23 14:57

你咁叻呀, 我有次被佢咬到投降, 唔郁俾佢吸飽, 好讓我瞓一瞓 ...

好似你叻d喎,痕成咁都瞓倒。

所以居家必備唔係含笑半步丁,而係強力無比膏。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-23 15:45:04 |顯示全部樓層
首領,防蚊幫你唔到啦,你有冇紫雲膏,送支比你報答你N年前送出的AV花盤,我老菲比蚊針到成身蚊"懶",搽左止痕消印,好有效~
不過你有冇蠶豆症架?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-24 11:34:53 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

我個仔有蠶豆症, 我應該冇.  聽講係男性(陽性)傳俾女(陰性), 女傳俾仔(陽性).  即係女仔係冇蠶豆症.  唔知有沒有記錯.

乜我N年前有送出個花盆咩, 人老唔記得咗.

好吖, 你果支紫XX, 俾我玩吓吖.  (But how?)
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 11:42:31 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-24 11:34
回復 prodorothyhkg 的帖子

我個仔有蠶豆症, 我應該冇.  聽講係男性(陽性)傳俾女(陰性), 女傳俾仔(陽性).  ...

你n年前紫版花展向長沙灣間樓上餐廳,你一人送左個花盤
你pm我地址,我寄比你

哎呀, 唔係呀, 果個花盆我有開數咖, 按成本收咗十蚊個咖. 都算送, 係開咗園藝館數咖.  發表於 2011-5-24 11:54
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 11:50:13 |顯示全部樓層

唔緊要啦,唔係你送你都為大家出力,比個 LIKE你  ,都係要比地址我喎
人類第23對染色體性染色體,男的為XY,女的是XX,蠶豆症是存於X染色體內是隱性基因,如果女的其中一條有此基因(因有2X,會比另外正常的X壓制而不出現任何徵狀),而男的沒有,所生女兒是全部正常的(但有1/2機會帶有此基因),但生仔就有1/2機會有此症出現

醫師  發表於 2011-5-24 14:34
回復

Jesation 發表於 2011-5-24 14:10:42 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 11:50
啊 唔緊要啦,唔係你送你都為大家出力,比個 LIKE你  ,都係要比地址我喎
人類第23對染色體性染色體, ...

所以仔有蠶豆症一定係媽媽傳o既。

btw,請問紫雲膏入面邊隻成份係蠶豆症患者過敏o架?
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-24 14:20:39 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-5-24 14:10
所以仔有蠶豆症一定係媽媽傳o既。

btw,請問紫雲膏入面邊隻成份係蠶豆症患者過敏o架? ...

薄荷腦/冰片/梅片

DKNC呢排好勤力咆書,hahahaha  發表於 2011-5-24 14:47
藥師 (also 樂師)  發表於 2011-5-24 14:33
回復

Jesation 發表於 2011-5-24 14:23:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-5-24 14:20
薄荷腦/冰片/梅片

咁我想問如果我呢個譜呢? by 嚴浩

當歸、紫草、金銀花、青黛各三錢,黑胡麻油 (亞麻籽油)一百一十克,蜂蠟(蜜蠟)七克。將當歸、紫草、金銀花、青黛剪成細絲,用胡麻油冷浸一星期,放人不銹鋼鍋,大火煮滾,即轉小火熬油五分鐘,要不停攪拌。熄火,讓油自然冷卻後,把藥渣隔掉,再小火將油加熱,加入蜂蠟攪拌至溶解,熄火,冷卻後便成紫雲膏。

因為朋友個仔有g6pd,我開頭仲諗住整d送俾佢。

不如整個防敏感蚊虫咬多用膏啦!  發表於 2011-5-24 16:44
青黛用於皮膚病,因此佢唔係單一種植物,所以有疑惑就不如不用  發表於 2011-5-24 14:52
唔好加青黛穩陣d~  發表於 2011-5-24 14:49
回復

Jesation 發表於 2011-5-24 14:31:25 |顯示全部樓層
患有此症之人要注意甚麼?
  患者在日常生活方面有多方面要注意,尤其是當服用藥物時,避免出現可能產生的溶血現象。例如:

部分中藥有機會引起溶血現象,如黃連、牛黃、臘梅花、金銀花、珍珠末等。所以服用任何中藥前,應該詢問專業中醫意見。
同樣地,部分西藥亦有機會引起溶血現象。如若干退熱藥物、若干抗生素(Nitrofurantoin、 Nalidixic Acid、Sulfamethoxazole、Trimethoprim)、抗瘧疾用藥(Primaquine)及鎮痙藥(Phenazopyridine)等。所以服用任何西藥前應該詢問醫生或藥劑師的專業意見。另外,生病時亦應主動告知醫護人員自己患有G6PD缺乏症。
避免進食蠶豆(Fava or Broad Beans)及其製成品
避免接近含有Naphthalene類的臭丸及含有萘類之製成品
如患有此症之嬰兒是進食母乳,則母親方面亦應注意須經醫生指導才服用任何中藥或西藥。
當遇上急性溶血時,新生嬰兒將會呈現黃疸(眼白及皮膚均變黃)。他們會變得臉色蒼白,過度渴睡和顯得無精打采。小孩子或成年人則會感到疲倦、呼吸不暢順和心跳加速,病者更會排出深色小便。若遇以上徵狀出現,請立即求醫。

金銀花都唔得喎

金銀花要返屋企搵返本"本草網目"咪下先,因為我常飲呢樣野,冇留意有乜人唔飲得  發表於 2011-5-24 14:54
藥劑師  發表於 2011-5-24 14:34
回復

Jesation 發表於 2011-5-24 14:38:30 |顯示全部樓層
peter, 我驚害咗人o者。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-24 15:09:01 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-5-24 14:38
peter, 我驚害咗人o者。

如果朋友或親人有呢d病,就真係唔好送任何藥物成份的東西給他,甚至手工皂(因為有香薰油,實際是藥物一種),以免有乜事就愛你變成害你
回復

比得大帝 發表於 2011-5-30 10:58:51 |顯示全部樓層

昨天和一班朋友BBQ,
3 Chinese men
2 European men
1 Japanese men
7 women (including Chinese, English, Indian)
5 childen (mostly mixed)
1 baby

發現係, 女仕冇蚊咬, 細路冇蚊咬, BB有蚊咬, 外籍人仕冇蚊咬
只係咬三個 Chinese men

三個chinese men都話自己好惹蚊, 結果係: 最先咬我, 我頂唔順, 要噴蚊怕水, 跟住襲擊第二個 chinese man, 佢頂唔順, 又噴蚊怕水, 就輪到第三個chinese man.

佢為人民捐軀, 唔噴蚊怕水.

還有,
超音波趕蚊器, 係廢嘅, 果蚊飛埋去都唔驚
紫外光滅蚊燈, 只能吸引飛蛾和蒼蠅

我覺得光觸媒有效,但必須佢自己擺埋一角,同人一齊佢唔夠人咁有吸引力。一堆人都係點蚊香同噴蚊怕水把啦。  發表於 2011-5-30 11:12
回復

taki 發表於 2011-6-1 19:39:13 |顯示全部樓層
我係o,超惹蚊
回復

newworld1010 發表於 2011-6-9 18:06:04 |顯示全部樓層
不惹蚊人士...
不過唔知自己咩血型喎-__________________-"""
回復

mono 發表於 2011-7-25 00:02:10 |顯示全部樓層
不惹蚊人仕 : A+

以前都幾野蚊。但好似自從落田種野之後就少咗。
就算有蚊針都好快退。
回復