請教請教

作者: 紅紅蘋果 發表于 2011-5-11 12:59:52
3295 41
我系第新手, 第一次做皂, 衣家有難題, 請麻煩請教各位..
我星期天打了皂, 配方如下 :
椰子油 75g / 白油 40g / 棕櫚油 60g / 甜杏仁油 60g /  橄欖油 65g(紫草根泡油)
NaOH 43g / 水 108g(薰衣草泡水)
SF 薰衣草粉 12g

打了 20分鐘亦不 trace, 是否配方有什麼問題,  而此引致的失溫問題(不可低過35'度)可處理 ?  
希望各位指正, 謝謝 ~~

Apple818 發表於 2011-5-11 13:28:29 |顯示全部樓層

我尋日, 第二次自己做皂 (Hazelnut soap) 都打左40分鐘有多, 我估係因為天氣熱的關係吧.
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 13:53:53 |顯示全部樓層
天口熱, 應該快d trace架.
大家可以po 相出來看看, 再討論~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 13:55:58 |顯示全部樓層
紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 12:59
我系第新手, 第一次做皂, 衣家有難題, 請麻煩請教各位..
椰子油 75g / 白油 4 ...

那麼最後用了多少時間?
一般20-30min 攪皂時間算正常. 太快trace反而要留意係咪假trace.
現在的天氣, 無乜可能會假trace.
如果室溫已有25度以上, 一般不用太著意保溫問題.
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 13:57:14 |顯示全部樓層
我未試過打皂要40min, 可能打開波, 手力夠...
如果感到攪皂痛苦, 大家可能真係要諗下買個電動打皂器了~
回復

紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 14:41:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-5-11 13:55
那麼最後用了多少時間?
一般20-30min 攪皂時間算正常. 太快trace反而要留意係咪假trace.
現在的天氣, 無 ...

真系打到手都軟, 可能少做運動, 成個人好勊 ^^"
當時我立即打給我上堂的老師, 她覆不要低過35'度, 如再打多5分鐘都不trace的, 要再將油於爐上熱熱, 追回35'度 及 立即入模 !
所以系 "X" trace 情況下入模的...... 系米多數會失敗 ?

其實我一直都好留意您們討論, 但好似沒人提及35'度前要入模及失溫的問題 ?!  
我想請教, 是否"一定"要留意此問題?  

我真系對做皂好有興趣, 但做左2次都不trace.......
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 14:56:29 |顯示全部樓層
好攪笑, 點會低過35度唔得呢. 何況現在的天氣很暖, 基本上很難溫度過低造成假trace. 除非你在很冷的室內進行, 否則一般室溫over 25度, 皂很少出現假trace情況.
有時因為濕度太高, e.g. 下雨天, 春天大霧日子, 皂很久不trace是正常情況.

低過35度打皂, 其實也common, e.g. 打牛奶皂, 好多時都低過35度, 因為要保持奶的營養和不會煮焦奶的脂肪.

我係咪太白, 希望唔會得罪你和你老師.

唔會唔會, 不過多謝你熱心既回覆, 因為我真系牛奶仔一名, 勿都系唔識由頭做, 所以真系邊做邊發現問題, 又唔系太敢成日打比miss, 怕煩到人呢 ^^"  發表於 2011-5-11 21:09
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 14:58:41 |顯示全部樓層
紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 14:41
真系打到手都軟, 可能少做運動, 成個人好勊 ^^"
當時我立即打給我上堂的老師, 她覆不要低過35'度, 如再打 ...

你個老師的回覆.... 真係唔好意思, 我不認同. 所以我在香港找不到適合老師教我, 我係壞學生~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 15:07:54 |顯示全部樓層
紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 12:59
椰子油 75g / 白油 4 ...

check 過你的配方, 大致無乜問題, 問題可能在你的攪皂方法, 濕度, 或過程裡有沒有出錯, 如果過程沒有出錯, 一般舊皂都無問題的.
不要太擔心, 脫模後, 歡迎post 相上來看看, 大家會幫你檢查下.
回復

Apple818 發表於 2011-5-11 15:34:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-5-11 13:57
我未試過打皂要40min, 可能打開波, 手力夠...  
如果感到攪皂痛苦, 大家可能真係要諗下買個電動打皂器了~ ...

KimKim, 我想我可能慢慢打, 所以打咁耐啦!

我今日見D皂係個皂模都可以定到型喎, 等多兩天脫模後, 影D相俾你睇睇.
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 15:50:17 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-5-11 15:34
KimKim, 我想我可能慢慢打, 所以打咁耐啦!  

我今日見D皂係個皂模都可以定到型喎, 等多兩天脫模後, 影 ...

好呀~
天氣潮濕, 打皂係要d時間架, 所以我呢輪唔係好敢打皂~
回復

claudiatang 發表於 2011-5-11 15:55:38 |顯示全部樓層
回復 紅紅蘋果 的帖子

20分鐘?
我試過打成粒鐘都未trace呀.........
又試過幾個人輪流打,都打到手軟﹗
回復

claudiatang 發表於 2011-5-11 15:56:15 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我今晚打算打家事皂.....................
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 15:59:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-11 15:55
回復 紅紅蘋果 的帖子

20分鐘?

嘻~~ 我都知呢件事, 就係那日你地打皂攪到暈, 我就開始留意濕度問題.
可能我們都愛種植, 對天氣比較敏感, 一般打皂的人未必留意到濕度影響打皂時間.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-11 16:37:51 |顯示全部樓層
打了20分鐘唔得......,好少事咋,打馬賽皂好多時要30分鐘以上~
如果你真的手軟,打10分鐘後停3-5分鐘,再打10min.....再停3-5min, 會好d~

知道了, 謝謝 ~~  發表於 2011-5-11 21:47
回復

cklife 發表於 2011-5-11 21:24:09 |顯示全部樓層
台灣人話打老祖母要打兩日呀....我好奇怪...點解佢地成日話要打好耐....
我打老祖母最多都係大約一粒鐘...有時半個鐘...後來先知...佢地係打一陣放埋一邊...行過又再打一陣...唔怪之得打兩日...

打皂快慢同手勢關係都好大,摩打手咪快D囉.....打20分鐘以上閒閒地啦....

天氣熱唔洗怕假皂化....假不了的.....天氣凍先要留意....

最緊要量油量水時專心D....咪量錯就真....
回復

紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 21:42:04 |顯示全部樓層
C:\Documents and Settings\jukky\桌面\相片0077
回復

紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 21:45:52 |顯示全部樓層
我剛已脫膜了, 軟軟的.... 不過唔知系最後落精油時沒再充分攪雲, 有晶花出現 ~
金蠢的問多句, 即系米唔洗理溫度問題, 總之一定要trace 才可入膜 ?

*另外, 唔識上傳圖片, 可唔可以教我... 謝謝各位 !
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 23:01:55 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-5-11 21:24
台灣人話打老祖母要打兩日呀....我好奇怪...點解佢地成日話要打好耐....
我打老祖母最多都係大約一粒鐘... ...

真的假不了, 假的真不了~~~ 哈哈哈~~~~

哈..哈....我心裡面就係依句話呀....  發表於 2011-5-12 06:58
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-11 23:03:14 |顯示全部樓層
紅紅蘋果 發表於 2011-5-11 21:45
我剛已脫膜了, 軟軟的.... 不過唔知系最後落精油時沒再充分攪雲, 有晶花出現 ~
金蠢的問多句, 即系米唔洗 ...

希望幫到你:
http://hkplants.com/thread-1281-1-1.html

Thank you so much ~~  發表於 2011-5-12 10:04
回復

123下一頁