返回列表 發新帖

137 盈妖姬

作者: DORA 發表于 2011-5-11 10:47:32
4289 29
DORA 發表於 2011-12-21 17:31:23 |顯示全部樓層
alexander  問一下, 種值環境係咪冇冷氣o架?

係啊!係咪因為咁所以走色啊?
回復

alexander 發表於 2011-12-21 17:46:07 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-21 17:31

係啊!係咪因為咁所以走色啊? ...

盈妖姬花我未試過走色, 就算環境好差(d好位比其他花霸左)、過光(放係櫃頂好近光管)、熱(冇冷氣又空氣唔流通的死位)或者用好細的盤(試飲杯)黎種朵花都冇事冇走色, 係葉就難處理d ~

可能你夏天比肥佢所致(我估 )
回復

edward 發表於 2011-12-21 17:54:54 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-21 17:31

係啊!係咪因為咁所以走色啊? ...

Hi...DORA
我係edward...
137係咁樣的,(要開多好多次條綠邊先會現)
而137要高濕度,喜蔭,喜冷...
慢慢黎啦,e個品種和218都係大得超慢....超慢...的
比d耐性先會靚的,
我的137仲係插葉苗黎的....

不過點都好,我要多謝Alaska ....
因為係佢同我交換的
回復

alexander 發表於 2011-12-21 18:22:41 |顯示全部樓層

天氣熱冇冷氣, 肥就吸收得唔好, 我一向好孤寒, 好小落肥同落得好淡, 仲要係$10盒花寶x號(可以用好耐~)

盈妖姬我一次插3-4片葉黎繁殖, 出苖後就放在不同位置、環境、花盤唔同大少、光度黎試(每個位置最少2盤), 雖然唔係d 乜o野實驗數據, 又唔太科學, 但都係一個經驗分享黎~

個人估計盈妖姬係好少走色, 走色大部份係肥, 其次係熱
回復

DORA 發表於 2011-12-21 18:46:51 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-12-21 18:22
天氣熱冇冷氣, 肥就吸收得唔好, 我一向好孤寒, 好小落肥同落得好淡, 仲要係$10盒花寶x號(可以用好耐~)

盈 ...

多謝Alexander分享你既經驗同心得。我係用發叔肥,每次薄肥,可能係夏天都落肥既原因,而家冬天應該唔怕卦。會關注呢個問題再跟進,希望下次有好成績啦。

alexander  客氣啦^^ , 早2-3個月前我係公司櫃頂取回唯一一隻留種的盈妖姬切頂從種(其實個頂d葉都生得麻麻), 大家一齊努力啦~  發表於 3 分鐘前

好呀!遲啲再交流啦。不過你功力深厚好多喎,切頂種我未試過咖。

客氣啦^^ , 早2-3個月前我係公司櫃頂取回唯一一隻留種的盈妖姬切頂從種(其實個頂d葉都生得麻麻), 大家一齊努力啦~  發表於 2011-12-21 19:02
回復

DORA 發表於 2012-1-3 15:05:30 |顯示全部樓層
終於睇到綠邊啦:

IMG_0848 (Small).JPG

疑似...:
IMG_0847 (Small).JPG
回復

DORA 發表於 2012-2-3 20:58:05 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-1-3 15:05
終於睇到綠邊啦:

2/2 update, 綠邊明顯左好多,雖然影得唔好同埋無其他花友既盈妖姬咁靚,但已超開心:

IMG_1384 (Small).JPG
回復

DORA 發表於 2012-5-11 14:47:23 |顯示全部樓層
4/13/12 小公主,由插花菖至小苗,定植兩個月,可惜:
IMG_1934 (Small).JPG

4/19/12 大公主:

IMG_2019 (Small).JPG

5/5/12皇后:

IMG_2150 (Small).JPG

回復

小野貓 發表於 2012-5-11 14:55:12 |顯示全部樓層
Dora~你放錯位啦...放返去十字花度~

佢係十下十下,不過非十字花....  發表於 2012-5-11 14:57
回復

Breeze 發表於 2012-5-11 16:11:59 |顯示全部樓層
又大公主,又小公主,又皇后~
DORA大大 你收收埋埋好多美女喎~ 

得番皇后咋!  發表於 2012-5-11 16:27
回復