可以介紹相片中的酢醬草嗎 ?

作者: EddieOR 發表于 2008-3-9 23:45:03
1967 7
本人上網看,發現實在有太多種的酢醬草,相片中的是哪種 ? 可以介紹一下嗎 ?

生到整個田都係,好煩!

會開粉紅色的小花,花的照片明天再補
EddieOR 發表於 2008-3-10 18:49:36 |顯示全部樓層
牠們的花朵
回復

heiheimama 發表於 2008-3-10 18:53:29 |顯示全部樓層
Oxalis Corymbosa,黃色花那隻是Oxalis Corniculata.都好可愛呀,你做咩話佢地煩o即!~
回復

EddieOR 發表於 2008-3-10 19:00:00 |顯示全部樓層
因為生到成個田都係,每個各粒頭都係,行行都有

黃色係唔係呢隻? 係個田度又發現左

回復

heiheimama 發表於 2008-3-10 19:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-3-10 19:00 發表
因為生到成個田都係,每個各粒頭都係,行行都有

黃色係唔係呢隻? 係個田度又發現左

呢隻係菊花之類的植物(唔知道名),不是酢醬草.
回復

fnv234 發表於 2008-3-10 20:25:26 |顯示全部樓層
黃色嘅係黃鵪菜,D葉可以食
回復

joey 發表於 2008-3-11 00:03:07 |顯示全部樓層
咁啱睇到ge資料
紅花酢漿草(Oxalis corymbosa)於3-12月開花,花可炒或油炸;葉須先除去柄中纖維,後可生食或加鹽醃漬成小菜食用;鱗莖可生食或煮食;鱗莖下部紡垂形的塊根,像條半透明的小蘿蔔,亦可嚼食,爽脆清甜。

黃鵪菜(Youngia japonica)春天開黃花。可將花蕾連梗切段,後醃成泡菜食用,或以油炸後食用;也可將幼苗、嫩莖葉及花蕾浸鹽水以去除苦味,然後切段炒、煮或燙熟,再加調味料食用;亦有人將它煮肉湯作餚,認為它有滋補作用。
唔知好唔好味ge呢.
回復

maywong918 發表於 2008-3-11 00:21:39 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-11 00:03 發表
咁啱睇到ge資料
紅花酢漿草(Oxalis corymbosa)於3-12月開花,花可炒或油炸;葉須先除去柄中纖維,後可生食或加鹽醃漬成小菜食用;鱗莖可生食或煮食;鱗莖下部紡垂形的塊根,像條半透明的小蘿蔔,亦可嚼食,爽脆清甜。
  ...

紅花酢漿草既塊根我食過嗄! 細個果時!返鄉下同D小朋友去搵D大大棵既,挖出來洗淨食,甜甜地,几好味嘎!
回復