作者: DORA 發表于 2011-5-9 10:57:23
1402 13

第一次買既十花,,千祈唔好俾我種死!
S1190015 (Small).JPG
S1190016 (Small).JPG
pkq 發表於 2011-5-9 11:11:49 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-9 10:57
第一次買既十花,,千祈唔好俾我種死!

好似唔似十字. , 我上2個月, 都買咗我人身之中第一盆十字苗, 希望佢快高長大, 唔好咁快比我整死, 我諗佢平平安安度過, 都要等一年先有花開. 頸都長.   
回復

DORA 發表於 2011-5-9 11:49:58 |顯示全部樓層
pkq 發表於 2011-5-9 11:11
好似唔似十字.  , 我上2個月, 都買咗我人身之中第一盆十字苗, 希望佢快高長大, 唔好咁快比我整死, 我諗 ...

我都唔知咖,見佢靚咪揀,后尾發叔話係十字喎...你個盆係苗黎咖?
回復

pkq 發表於 2011-5-9 13:02:52 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-9 11:49
我都唔知咖,見佢靚咪揀,后尾發叔話係十字喎...你個盆係苗黎咖?

係S652+呀, 我唔知個花樣, 希望有日比我見到佢真身.   
回復

DORA 發表於 2011-5-9 13:58:55 |顯示全部樓層
pkq 發表於 2011-5-9 13:02
係S652+呀, 我唔知個花樣, 希望有日比我見到佢真身.

哦,咁你由苗開始啊?睇係咪呢款?http://www.dollyyeh.idv.tw/humako_monique.htm係就靚啦
回復

pkq 發表於 2011-5-9 14:04:27 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-9 13:58
哦,咁你由苗開始啊?睇係咪呢款?http://www.dollyyeh.idv.tw/humako_monique.htm係就靚啦  ...

我係由花苗種起, 見你比d資料, 花花幾靚, 唔知我會唔會咁成功. 我要努力加油.
回復

DORA 發表於 2011-5-9 14:12:51 |顯示全部樓層
pkq 發表於 2011-5-9 14:04
我係由花苗種起, 見你比d資料, 花花幾靚, 唔知我會唔會咁成功. 我要努力加油.   ...

一齊努力啦!
回復

DORA 發表於 2011-5-11 11:12:03 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-9 14:12
一齊努力啦!

開大左小小,不過朵花好得意...有無邊位知佢個名?
S1210024 (Small).JPG
S1210025 (Small).JPG
回復

David 發表於 2011-5-12 07:36:10 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-11 11:12
開大左小小,不過朵花好得意...有無邊位知佢個名?

Really looks like thumbprint to me ...
回復

DORA 發表於 2011-5-12 08:53:23 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-12 07:36
Really looks like thumbprint to me  ...

Thanks David!  Do you know where I can find the photo for this one?
回復

David 發表於 2011-5-12 13:18:37 |顯示全部樓層

Sorry Dora, thumbprint is not a registered name... its the pattern on the flowers...
I have no idea what the name of your plant is either...
回復

DORA 發表於 2011-5-12 14:06:05 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-12 13:18
Sorry Dora, thumbprint is not a registered name... its the pattern on the flowers...
I have no idea  ...

Oh!  Thanks anyway!
回復

DORA 發表於 2011-11-9 10:09:43 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-12 14:06
Oh!  Thanks anyway!

第二次開花,明顯唔同左好多,雖然唔知佢個名,但係都好靚...
11/6/2011
IMG_0198 (Small).JPG
回復

DORA 發表於 2011-12-20 09:39:03 |顯示全部樓層
UPDATE 12/19:

IMG_0450 (Small).JPG
回復