更新 AV 開花…及發現害蟲!

作者: crystie 發表于 2011-5-9 00:37:37
1461 11

上次講到因為我唔識施肥,買返黎半個月左右的AV全部花謝晒再搞一輪。

4日前情況,得一朵花: http://hkplants.com/thread-76031-1-1.html

今日再有2個花蕾開緊…

早上仲好開心…到左夜晚發現有一粒好細的白色蟲,移動速度都幾快,係泥上面爬…好擔心,

噴左d Bio Kill (全效)係葉同少少係泥面,但中途係唔小心噴到d花同花蕾,記得有花友講過咁樣d花會謝,我即噴水沖一沖再輕力印走d水,希望聽日會無事啦,同埋好怕係其他植物傳染比AV/ 佢會傳比其他植物……

其實肉眼觀察AV就暫時無乜事…葉花都無異樣,係咪可以再觀察下先?
Lemonkei 發表於 2011-5-9 01:50:04 |顯示全部樓層
我盆花今天都中招. 而家CUT 晒根, 消毒再過
回復

siunancy 發表於 2011-5-9 03:45:31 |顯示全部樓層
for safe, cut a strong and healthy leaf in advance
回復

JodieChan 發表於 2011-5-9 12:04:15 |顯示全部樓層
一粒粒細既白色蟲會唔會係綿花蟲呀?? 都係隔離左盆野先穩陣d喎!!! 我以前中過招, 而家聞蟲色變呀!! 希望你盆AV冇事啦!! ^^
回復

sunsunsun 發表於 2011-5-9 11:20:48 |顯示全部樓層

好細的白色蟲, 你所指既係咪一條, 無腳既白色, 好 似線蟲既野, 如果係就唔洗咁擔心, 佢只會食泥中有機物及爛根, 只要換泥就可根治,  有這種蟲代表你的泥土有很多有機物及夠濕,是好的泥,  但這種泥不適合種av, av 泥要通氣, 又要保濕, 請注意
回復

sunsunsun 發表於 2011-5-9 14:41:08 |顯示全部樓層
有冇相可以參考下?
回復

maplejoe 發表於 2011-5-9 19:18:21 |顯示全部樓層
終極換泥法…
回復

crystie 發表於 2011-5-11 00:38:19 |顯示全部樓層
av用過neem Oil後 果然停止左生長,咁係咪唔洗施肥住?
回復

crystie 發表於 2011-5-10 12:13:40 |顯示全部樓層
謝謝大家,haha終極換泥法我無信心整得好呀...
影不到相呀,d蟲好細粒又走得快,我估係綿花虫幼蟲,因為泥面有d綿花似既絲,近根的桱有野咬過.
真係唔捨得d花,所以昨日拔左出黎,冲左個苦楝油淋浴洗埋葉底(花用保鮮紙包住),浸左一陣,又切左被咬過的葉,再換埋泥,下星期再噴藥。
今早花無謝,不過都無再開....希望無事喇!
回復

crystie 發表於 2011-5-11 23:21:54 |顯示全部樓層
d花又 reboot 開緊喇,所以我又施返肥喇。
回復

poma 發表於 2011-5-16 00:03:21 |顯示全部樓層
開緊花施肥, 會謝得快啲
回復

Quicker 發表於 2011-5-15 23:47:09 |顯示全部樓層
開緊花唔使施, 等謝咗先施返肥喇!
回復