新手請教蝴蝶蘭淋水法

作者: ping 發表于 2011-5-8 17:44:25
1918 14
如題,請問各位c兄淋水時是否淋到水苔濕透還是用噴水式呢?
水苔是否乾晒至再淋,希望有c兄解答下,thanks
cherrylwy 發表於 2011-5-8 19:29:56 |顯示全部樓層
我都想知, 其實我分唔到如果上板種, 淋同噴有咩分別?
回復

wilson 發表於 2011-5-8 19:44:00 |顯示全部樓層
ping 發表於 2011-5-8 17:44
如題,請問各位c兄淋水時是否淋到水苔濕透還是用噴水式呢?
水苔是否乾晒至再淋,希望有c兄解答下,thanks ...

以家中用盆種可留意水苔乾至7成左右再淋透, 如果平日位置好通風更可以噴水以加強空氣濕度不足
回復

wilson 發表於 2011-5-8 19:51:15 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-8 19:29
我都想知, 其實我分唔到如果上板種, 淋同噴有咩分別?

如果上板種就要經常淋透植株, 因為它不像有盆可儲存水份、濕氣, 亦要噴水加濕...但始終要保持空氣流通
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-9 00:27:48 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-5-8 19:51
如果上板種就要經常淋透植株, 因為它不像有盆可儲存水份、濕氣, 亦要噴水加濕...但始終要保持空氣流通:lo ...

明晒﹗唔怪得我覺得棵野日日都咁乾啦~
回復

ping 發表於 2011-5-9 00:58:04 |顯示全部樓層
回復 wilson 的帖子

明晒!宜家知道點做啦!
想請問宜家天熱係唔係不宜落肥,你通常用咩肥架?
我在這裡見有花友用茶包紙包住基肥在水苔面淋水時流出,這方法好嗎?
回復

tlyuen 發表於 2011-5-9 02:18:26 |顯示全部樓層
千祈唔好係葉心積水,會爛心死!
回復

小肥肥 發表於 2011-5-11 00:02:21 |顯示全部樓層
咁點先知道是什麼問題發生了?
回復

timidb 發表於 2011-5-9 11:46:02 |顯示全部樓層
If it is not mose, but the mixture of bark and stone is in use, is the frequency of watering different? How often is appropriate? Is it okay to use the mixture of bark and stone to grow 蝴蝶蘭?
回復

wilson 發表於 2011-5-9 07:45:28 |顯示全部樓層
ping 發表於 2011-5-9 00:58

明晒!宜家知道點做啦!

其實施肥真的各施各法, 無一套準則
以前有時間我會於4至11月這段時間會日日施好薄好薄的肥, 每一至二星期左右施一次正常...而我會用重磷肥及花花二號輪流交替使用.
但現在太懶, 用緩肥及二星期左右施一次肥
至於用茶包是唔想淋水時沖散d緩肥或方便上板使用  
回復

ping 發表於 2011-5-9 08:25:20 |顯示全部樓層

明白真係多謝寶貴意見,thanks
回復

wilson 發表於 2011-5-11 00:54:36 |顯示全部樓層
小肥肥 發表於 2011-5-11 00:02
咁點先知道是什麼問題發生了?

檢查植株囉
回復

小肥肥 發表於 2011-5-10 09:20:08 |顯示全部樓層
如果葉子軟了,如何是好?是否代表已死?請多多指教
回復

wilson 發表於 2011-5-10 16:46:52 |顯示全部樓層
小肥肥 發表於 2011-5-10 09:20
如果葉子軟了,如何是好?是否代表已死?請多多指教

通常葉子有以下原因 :
1. 水份不足, 日常是否充分給水 ?
2. 植株問題 ? 如根部枯萎, 影響吸收
3. 植料問題 ? 如植料腐敗影響根部, 使根部枯萎影響吸收

回復

小肥肥 發表於 2011-5-11 18:48:55 |顯示全部樓層
多謝你的寶貴意見
回復