求問小白兔換泥的方法, 還有其他問題...

作者: mandy41leung 發表于 2011-5-8 15:42:39
3125 14

最近我的小白兔好像不精神, 綠葉少了, 青苔多了.
因此打算換泥, 求詳細的steps和注意事項.

還有想看看我有什麼需要再改善.....因為不知道是不是僅僅是因為泥要換了......
我是放陽台的, 旁邊放高大點的植物讓它不用直射陽光, 請問會有問題嗎?
我已經用腰水和蒸餾水.....
還有什麼要注意的? 溼度最好要到多少%呢?

謝謝, 希望各位大大能回答我上面的問題.......

2/1/2012
-------------------------------------
青苔是滑孱孱的那種, 感覺小白兔避開了那些位置生長, 只沿著盆邊生, 我都為他覺得辛苦了, 之前換過泥(花寶泥炭土+赤玉土)...現在又這樣了

評分

查看全部評分

patrickn 發表於 2011-5-8 16:18:41 |顯示全部樓層
唔肯定你講d青苔係邊種, 滑孱孱的, 還是其他. 不過, 要切底清除青苔, 尤其是滑孱孱的, 最好都係準備好植料 (我用水苔做底, 面鋪泥炭土), 之後, meet一執無青苔的小白兔, 連根帶葉連少少舊植料都可以, 放在新植料上. 不用介意meet斷根, 無問題的. 之後等佢慢慢生成一片.

腰水和蒸餾水已經好好. 唔想再咁容易的青苔生, 有陽光直晒會有幫助, 但半日照已經可以.

只要長期有腰水, 濕度不是太大問題.
回復

mandy41leung 發表於 2012-1-2 13:08:15 |顯示全部樓層
是滑孱孱的那種, 感覺小白兔避開了那些位置生長, 只沿著盆邊生, 我都為他覺得辛苦了, 之前換過泥(花寶泥炭土+赤玉土)...現在又這樣了
回復

eddie88 發表於 2012-1-2 13:20:10 |顯示全部樓層
最好放相片上黎睇下先喇
回復

mandy41leung 發表於 2012-1-2 16:04:25 |顯示全部樓層
放了=/////=
回復

chambee 發表於 2012-1-2 23:59:32 |顯示全部樓層
不如你試下鉗走D青苔再補番D無肥泥炭土晌面先, 睇下有冇好轉
回復

mandy41leung 發表於 2012-1-3 13:09:55 |顯示全部樓層
鉗走過....好快又生翻..................
回復

avery 發表於 2012-1-3 13:32:40 |顯示全部樓層
你種過盆,唔腰水,見有小小乾至淋啦~ 出面咁多食蟲高手,點解冇人教你呢D基本種植技巧架~

係囉~ 咁多高手都唔出聲既... :P  發表於 2012-1-3 20:04
回復

chambee 發表於 2012-1-3 20:04:13 |顯示全部樓層
mandy41leung 發表於 2012-1-3 13:09
鉗走過....好快又生翻..................

咁咪鉗多幾次囉, 我D小白兔之前都有生青苔問題, 都係靠鉗, 同埋我唔知你腰水腰到幾高, 我自己腰1/4~1/5
(p.s. 我唔係高手, 以上只係個人經驗 )
回復

mandy41leung 發表於 2012-1-4 20:28:53 |顯示全部樓層
gum我都鉗下先, 另外分一盆試avery大的方法 (話說大家都說要腰水, 等我以為一定要tim
回復

yuki88 發表於 2012-1-4 23:13:45 |顯示全部樓層
我沒種過, 不過見到前面有人在辦公室種得好靚, 去看下啦, 我見到那盆腰水只有2CM到.

你呢盆是腰1/2高水? 泥面中間(見到反光)是不是有水? 的白兔生的地方是不是乾少少高的?
回復

avery 發表於 2012-1-5 09:47:18 |顯示全部樓層
mandy41leung 發表於 2012-1-4 20:28
gum我都鉗下先, 另外分一盆試avery大的方法 (話說大家都說要腰水, 等我以為一定要tim ...

淋水時先腰水,但透水之後就拎起唔好一路浸住,雖然係麻煩D ,但呢個係有效阻止泥面生藻既方法,唔 keep 100%濕度亦係另一個要訣,但呢個要平衡植株健康程度同栽培環境兩方面,即係如果棵兔仔都未生你就乾佢梗係唔 OK

腰水1-2寸其實只係只係其中一個比較方便既管理方法,如果你有心機同時間,間歇性供水既效果一定會比連續的好,而腰水亦唔係代表成舊泥膽完全沒入水中

六年前我開始種毛氈苔果陣,就眼見當時一D老玩家越種得久不換盆,植株就越趨衰弱,盆面青苔藻類亦越生越多

憑我自己廿幾年種蘭花既概念,我知道大部分植物既根都有向水性,所以要根生得好唔應該由頭到尾浸住水,有一個water gradient 既落差反而可以刺激根部成長

因為自己一直種蘭花,我家中有好多蘭石,響用電導值表測試蘭石既礦物含量冇超標,應該安全可用之後,我就開始試用以1-2寸蘭石墊響盆底,所以我自己既腰水1-2寸其實只係浸住那一二寸蘭石,讓根部有呼吸的機會,製造 water gradient 落差之餘,亦可減慢植料腐敗速度,減低爛根機會,而盆面藻類生長減少,因為蘭石有吸水性,所以又不用常常給水,可說是一舉數得,此法自六年之前沿用至今效果良好

咁珍珠岩或赤玉土都得喎?  發表於 2012-1-5 14:44
原來可以用蘭石, 上了一課呀! 我自己好鬼懶, 由於晌office種, 我星期一先腰水1-2吋, 到下個星期一d水岩岩好乾晒咁濟, 星期二就再腰水作循環  發表於 2012-1-5 13:22
早上好,今早又上課啦!Goodbye Sir ^^  發表於 2012-1-5 10:25
回復

avery 發表於 2012-1-5 14:47:45 |顯示全部樓層

desmond 你醒少少好冇 ...

珍珠岩 ( 即珠石 ) 會浮水

赤玉土 易碎 ...

我算過仲會死錯人咩 ?!

係,係....大師, 我即刻去買蘭石  發表於 2012-1-5 14:59
回復

billylam9 發表於 2012-1-5 17:01:18 |顯示全部樓層
綠藻唔係好勁架咩-] (兔乾死佢都未死WO

其實係上面加D新泥,再加少少沙應該都冇話再生,
而且D沙有助兔兔唔洗生太密<靚D,珠石種於 高水位好易藏有綠藻似的
又比AVERY罵了XD
回復

waimcw 發表於 2014-5-23 23:31:58 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-5 09:47
淋水時先腰水,但透水之後就拎起唔好一路浸住,雖然係麻煩D ,但呢個係有效阻止泥面生藻既方法,唔 keep  ...

感謝大大分享
回復