洛神花定植

作者: priscissie 發表于 2011-5-7 11:13:01
2544 8

花園仔老師, 早!!
我用左2個月刨哂貴帖, 真係得著好多
而家洛神花要移盆定植, 想你比D意見...
13"濶, 13"深既盆夠唔夠呢, 係咪應該再大D同深D呢??
花園仔 發表於 2011-5-7 11:46:45 |顯示全部樓層

回復 priscissie 的帖子

花園仔老師, 早!!
我用左2個月刨哂貴帖, 真係得著好多
而家洛神花要移盆定植, 想你比D意見...
13"濶, 13"深既盆夠唔夠呢, 係咪應該再大D同深D呢??
=================================

priscissie 及大家好!

剛睇到你嘅帖子, 我亦剛巧今日傍晚要將两棵<洛神花>定植體露地呢!
13"濶, 13"深既盆夠唔夠?  都可以嘅, 舊年我都係用咁大個盤啫!
都好成功吖! 摘咗好多好多果格!
係咪應該再大D同深D呢?? 噉講, 有條件梗係大啲好啦! 佢好大棵架!

用細盤要注意淋水呀!
棵嘢細時唔好太濕, 等佢生多啲根, 及唔好吽爛根!
大棵啲枝葉茂盛就要保持泥土濕潤嘞,
缺水時陽光一曬枝軟葉耷, 兀翻起就好辛苦,
試多幾次棵嘢損耗大就弱嘞, 隨時起唔翻身架!

<洛神花>好易種嘅又靚又好食有益....俾心機啦!

將要定植體露地嘅<洛神花>苗苗

回復點評

puffycream 好!
<洛神花>定植期最好係春天, 3月-5月都係適合落種籽嘅! 秋天就可以收成啦!

你好,花園仔老師,我都好想種洛神花,但請問而家先開始種會唔會太遲? 一般應該係幾月至幾月開始種?  發表於 2011-8-19 14:21
回復

priscissie 發表於 2011-5-7 12:30:37 |顯示全部樓層

老師好!!!
多謝你咁快覆我, 13"X13"都OKAY既, 咁我就盡量比大D既盆佢啦
我係壇上及種植新手, 原本想係你到出POST, 但係搞錯左.....
好彩咁啱你都睇到咋
回復

qcchan1 發表於 2011-6-28 12:04:02 |顯示全部樓層
你好!!! 我也第一次用盆種了棵洛神,但定植一個月後,先發現枝的芽側有白點,樹莖也有白色點點及開始發黑,之後D葉子就謝晒,請問這是什麼原因,又這情況下有冇得救呀??! 謝謝!!!
回復

qcchan1 發表於 2011-8-2 13:47:39 |顯示全部樓層
大家好!
上面所講的那棵已經枯死咗喇!! :<
現因我的第二盆也是僅有的一盆洛神(已3呎多高)亦於2日前主莖開始由底向上發黑及白點,葉片再沒生氣了 (唔再飲水喇, 平時每朝泥面一定是稍為乾的),這是否有菌入侵或澇死呢?? 有沒有打救方法呢?? 請各路英雄,指點一下迷津,救救我的洛神!!!! 謝謝
回復

priscissie 發表於 2011-8-6 01:47:17 |顯示全部樓層
qcchan1 發表於 2011-8-2 13:47
大家好!
上面所講的那棵已經枯死咗喇!! :<
現因我的第二盆也是僅有的一盆洛神(已3呎多高)亦於2日前主莖開 ...

白色點點係咪蟲蟲?我之前有一棵係嫩葉到有幾堆,近根位有一節有一大堆佈滿,好彩發現得切,我剪哂d有蟲既葉加噴綠油油,而家仲係觀察期
回復

qcchan1 發表於 2011-8-19 12:17:18 |顯示全部樓層
priscissie 發表於 2011-8-6 01:47
白色點點係咪蟲蟲?我之前有一棵係嫩葉到有幾堆,近根位有一節有一大堆佈滿,好彩發現得切,我剪哂d有蟲 ...

Hi Priscissie
Sorry!!!!  由於啩住追老師的帖子,未有及時看到你給我的回應。那些白點不是蟲蟲,但似霉菌囉,好可惜現在那棵洛神已枯死了。現準備重新再種植,不知可行否及要注意d乜嘢呢? 謝謝
回復

priscissie 發表於 2011-8-21 12:36:03 |顯示全部樓層
我都係新手, 今年先開始種野......
我淨係知水要夠但唔可以過多會浸爛根.....(我有學老師佢地加個補水器, 下午時候唔使曬到D葉DUP哂)
久唔久(我每個月)會施下肥, 有時比D海藻水淋下, 根位附近主幹我會剪咁D支葉等佢通爽D
好多都係參考花園仔老師既, 我刨帖都刨左好耐, 但真係好多有用資料
回復

qcchan1 發表於 2011-8-21 14:15:29 |顯示全部樓層
priscissie 發表於 2011-8-21 12:36
我都係新手, 今年先開始種野......
我淨係知水要夠但唔可以過多會浸爛根.....(我有學老師佢地加個補水器,  ...

謝謝有關資料,現正尋求種子/植苗再重新出發。
回復