我棵radish,要乜要乜,埋黎睇,埋黎揀

作者: bunbun05 發表于 2011-5-5 17:46:10
1656 24
真係火火地,之前都開post講過D菜苗死瓜哂,今日又發現D radish出事

我諗住radish唔係十字花科,無蝴蝶幫襯卦,所以冇落網

結果今日睇下

有蟲仔,仲要有蝴蝶卵

就連潛葉蟲都有

攪乜錯?係咪春天就會咁多蟲害?

最後D radish 去哂垃圾桶

陰公,D莖開始變紅啦

呀雞老豆 發表於 2011-5-5 20:27:31 |顯示全部樓層
做乜咁衝動掉埋佢呀,剪咗有問題既葉咪算囉
回復

matt 發表於 2011-5-5 21:10:38 |顯示全部樓層
其實可以試下e個方法
http://tw.myblog.yahoo.com/wakom ... &l=f&fid=10
我都種左thyme同basil係我d pepperon Rubens sweet同raddish, asian green, wild rocket等到, 除左支pepperon rubens出過1隻會咬葉,黑色,會跳ga蟲= = 唔知咩泥,之外都冇其他
回復

CACACA 發表於 2011-5-5 21:18:05 |顯示全部樓層
mine also! Oh... that yellow spots are butterfly egg! I got many at my plants also. I saw a butterfly around my plants today.  Tomorrow I will kill the  egg!
回復

bunbun05 發表於 2011-5-5 21:21:34 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-5-5 20:27
做乜咁衝動掉埋佢呀,剪咗有問題既葉咪算囉

因為全部都中招呀,況且我驚清唔哂又有,情願遲些再種過
回復

bunbun05 發表於 2011-5-5 21:23:12 |顯示全部樓層
matt 發表於 2011-5-5 21:10
其實可以試下e個方法
http://tw.myblog.yahoo.com/wakomono-tw/article?mid=476&l=f&fid=10
我都種左thyme ...

等我下次試下先,反正好多香草種子
回復

bunbun05 發表於 2011-5-5 21:25:25 |顯示全部樓層
CACACA 發表於 2011-5-5 21:18
mine also! Oh... that yellow spots are butterfly egg! I got many at my plants also. I saw a butterfl ...

上次我d菜苗,我以為清哂d egg, 跟住笠返個網,過兩日,揭開個網丶已經好多幼蟲,原來好難清架
回復

matt 發表於 2011-5-5 21:30:45 |顯示全部樓層
我就係有你圖1黑色個隻蟲仔,不過次次都係出1隻,冇爆過, 其他除左泥面d蚊知仔外都冇蟲. 香草加佢地係有用ga,不過記得有d可能有少少負作用如令佢生慢d等等,不過多數都會加速埋佢地生長
回復

nekokaren 發表於 2011-5-5 21:42:54 |顯示全部樓層
i also just cut the leaf
回復

mirry 發表於 2011-5-5 23:13:36 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔係十字花科黎架

其實青蟲唔難對付,落網當然最直接,另外仲可以每朝檢查,見蟲殺蟲見卵殺卵,再噴苦楝油,咁都可以控制
回復

farfeifar 發表於 2011-5-6 03:22:10 |顯示全部樓層
係囉,做咩唔落網呢??一了百了~
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:23:14 |顯示全部樓層
matt 發表於 2011-5-5 21:30
我就係有你圖1黑色個隻蟲仔,不過次次都係出1隻,冇爆過, 其他除左泥面d蚊知仔外都冇蟲. 香草加佢地係有用ga, ...

係啦, 黑色果d唔知咩黎, 第一次見

種得慢唔緊要, 起碼種到啦
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:24:29 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-5 21:42
i also just cut the leaf

今次唔得啦, 我先得幾棵苗(唔想太迫, 所以下種下得好少), 結果幾乎全部都有不同問題, 剪唔到啦

不過好快我會再種
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:25:55 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-5-5 23:13
櫻桃蘿蔔係十字花科黎架

其實青蟲唔難對付,落網當然最直接,另外仲可以每朝檢查,見蟲殺蟲見卵殺卵,再噴 ...

我有苦煉油呀, 但苦煉油對蝴蝶d卵有無作用呢(我淨係知可以對付潛葉蟲)
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:27:39 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-5-6 01:38
回復 bunbun05 的帖子

香草 no bugs and worms?  Are you sure?

我試過馬鞭草有蚜蟲, 其他就無乜蟲, 不過當然唔保證一定冇啦
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:28:33 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-5-6 01:40

The worst was my 白菜心s.  I opened one of the net, 2 butterfly came out...

落左網都有, 係咪你遲左加個網
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 09:29:08 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2011-5-6 03:22
係囉,做咩唔落網呢??一了百了~

我以為radish唔會有事
回復

owlcyr 發表於 2011-5-6 10:03:26 |顯示全部樓層

RADISH 係十字花科的.....
同埋有鬼劃符唔一定要掉o既,影響好細的......
回復

bunbun05 發表於 2011-5-6 10:46:21 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-6 10:03

RADISH 係十字花科的.....

鬼劃符

算啦, dump哂啦, 下次再種, 由落種一刻起我要笠返個網
回復

CACACA 發表於 2011-5-6 18:53:51 |顯示全部樓層
我試過幾種香草种喺同一個盆,之後除了薄荷其他死曬。原來薄荷的根會生得好快,所以要小心處理!
回復

12下一頁