Sinn. Cindy 小塊莖交換av或Sinn. scarlet sunset[交換完結]

作者: orchids 發表于 2008-3-9 18:24:57
2182 19
我有Sinn. Cindy 小塊莖兩粒,想用Sinn. Cindy 小塊莖交換Sinn. Scarlet sunset的小苗/塊莖/種子 或 Sassy sister/Little darlin/Micro av的小苗/葉片/種子.
(注意:因買時沒有名稱,所以我不太肯定品種,這名稱是我自己在網上找的,花樣請參考以下相片.小塊莖只有乾眉豆般大小)
交收用郵遞方式.

sel 發表於 2008-3-9 18:50:13 |顯示全部樓層
Do you want this? Very small in size with comparatively big flower.

http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_penny_ante.htm

Rob's Penny Ante-羅賓的小賭注

8177,6/5/95,R. Robinson
Semidouble white sticktite pansy/dark blue-purple eye.
Medium green, pointed, glossy. Miniature.
半重瓣不掉落的堇型花,白色有深藍色~紫色的眼。
中綠色葉,尖型,葉面光滑。迷你型。
回復

orchids 發表於 2008-3-9 19:01:00 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-3-9 18:50 發表
Do you want this? Very small in size with comparatively big flower.

http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_penny_ante.htm

Rob's Penny Ante-羅賓的小賭注

8177,6/5/95,R. Robinson
Semidouble white sticktite pa ...

好呀! 請問你的是葉片,小苗定係種子呢?
回復

jess 發表於 2008-3-9 19:05:52 |顯示全部樓層
我都有 Rob's loose noodle小苗 , 可唔可以交換呀 ?
重瓣星型花,白色底鑲有藍色邊。中綠色尖型葉。迷你型。
http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_loose_noodle.htm

回復

sel 發表於 2008-3-9 19:59:49 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-9 19:01 發表

好呀! 請問你的是葉片,小苗定係種子呢?
葉片(can be exchange by mail) & 小苗(need to exchange in person), both available & up to your choice. I also have Rob's Loose noodle if you want
回復

orchids 發表於 2008-3-9 20:03:30 |顯示全部樓層
原帖由 jess 於 2008-3-9 19:05 發表
我都有 Rob's loose noodle小苗 , 可唔可以交換呀 ?
重瓣星型花,白色底鑲有藍色邊。中綠色尖型葉。迷你型。
http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_loose_noodle.htm

Sorry jess!好似同先前果棵顏色差不多,我想要D唔同顏色的.
回復

orchids 發表於 2008-3-9 20:12:12 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-3-9 19:59 發表
葉片(can be exchange by mail) & 小苗(need to exchange in person), both available & up to your choice. I also have Rob's Loose noodle if you want

我有藥丸樽及盒仔,可以載住小苗或葉片.你可pm地址比我,我先寄塊莖連盒給你,你收到後才寄葉或苗給我.
回復

jess 發表於 2008-3-9 20:17:12 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-9 20:03 發表

Sorry jess!好似同先前果棵顏色差不多,我想要D唔同顏色的.

唔緊要 ~ 還有其他花友會有你的心水 , 下次有機會再換過
回復

sel 發表於 2008-3-9 20:34:47 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-9 20:12 發表

我有藥丸樽及盒仔,可以載住小苗或葉片.你可pm地址比我,我先寄塊莖連盒給你,你收到後才寄葉或苗給我.
Pls see PM for my address.
回復

Mini 發表於 2008-3-9 20:53:47 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-9 18:24 發表
我有Sinn. Cindy 小塊莖兩粒,想用Sinn. Cindy 小塊莖交換Sinn. Scarlet sunset的小苗/塊莖/種子 或 Sassy sister/Little darlin/Micro av的小苗/葉片/種子.
(注意:因買時沒有名稱,所以我不太肯定品種,這名稱是我自己 ...

我有Sinn. Scarlet sunset小苗一顆跟你交換
resized_Sinn. Scarlet Sunset.jpg
回復

nina 發表於 2008-3-9 21:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-9 18:24 發表
(注意:因買時沒有名稱,所以我不太肯定品種,這名稱是我自己 ...

hi,我有Sassy sister的葉片,可以交換嗎?
回復

orchids 發表於 2008-3-10 11:24:05 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-3-9 20:53 發表

我有Sinn. Scarlet sunset小苗一顆跟你交換

好呀!我可以用藥丸樽載塊莖先寄給你,請pm地址給我,勞煩你收到後,將小苗的根用濕紙巾或濕水苔包裹後,整棵放入藥丸樽寄給我.
回復

orchids 發表於 2008-3-10 11:37:34 |顯示全部樓層
多謝各位花友的閱覽!我只有兩個小塊莖多出,所以交換在此完結.
Sorry nina! 希望下次有機會再與你交換植物.
回復

Mini 發表於 2008-3-10 12:16:27 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-10 11:24 發表

好呀!我可以用藥丸樽載塊莖先寄給你,請pm地址給我,勞煩你收到後,將小苗的根用濕紙巾或濕水苔包裹後,整棵放入藥丸樽寄給我.

好的, 謝謝
已PM地址給你

回復

bchai 發表於 2008-3-10 16:44:45 |顯示全部樓層
Sinn. Scarlet Sunset 小苗仲咁細,你們不要將它郵寄啦! 會死o架
回復

orchids 發表於 2008-3-10 18:30:28 |顯示全部樓層
我諗住用膠樽放濕水苔响底,在水苔面再加發泡膠壓住水苔,濕水苔用作保護根,發泡膠用作分隔水苔及固定植株。如花友收到小塊莖時,小塊莖仍然固定在樽內發泡膠中,水苔又冇散晒出嚟,個packing應該都掂。如packing可以的話,花友將小苗用我的packing寄番比我,但如果花友收到時packing唔掂,就再想辦法.
不過交換的花友,不用擔心我的packing唔掂而影響塊莖,因塊莖上的枝葉是冬眠前的枯黃枝葉,就是我的packing唔掂小塊莖只會混在濕水苔裡.
現在最大的問題是膠樽太大'質'唔入郵筒(但我check 過,冇超郵局7cm厚的限制),所以最快都要明天才可寄出.
回復

bchai 發表於 2008-3-10 22:56:35 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-10 18:30 發表
我諗住用膠樽放濕水苔响底,在水苔面再加發泡膠壓住水苔,濕水苔用作保護根,發泡膠用作分隔水苔及固定植株。如花友收到小塊莖時,小塊莖仍然固定在樽內發泡膠中,水苔又冇散晒出嚟,個packing應該都掂。如packing可以的話,花 ...

小塊莖是可以郵寄的,問題不大,我只是擔心那棵 sinn. scarlet sunset ar,因為她根本不可能用來郵寄,必死無疑!!!! 簡直係點包都會死,希望你們為小苗著想,面交罷了,免得交換小苗變成謀殺小苗啦!!!!
回復

tata 發表於 2008-3-10 23:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-10 22:56 發表

小塊莖是可以郵寄的,問題不大,我只是擔心那棵 sinn. scarlet sunset ar,因為她根本不可能用來郵寄,必死無疑!!!! 簡直係點包都會死,希望你們為小苗著想,面交罷了,免得交換小苗變成謀殺小苗啦!!!! ...

sinn. scarlet sunset 呢度應該唔係好多人有喎, 我個都係bchai送架咋
回復

Grace 發表於 2008-3-10 23:12:39 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-10 11:03 PM 發表
sinn. scarlet sunset 呢度應該唔係好多人有喎, 我個都係bchai送架咋

bchai 咁緊張 & 擔心, 難道 mini 果隻 sinn. scarlet sunset...
回復

Mini 發表於 2008-3-10 23:17:38 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2008-3-10 16:44 發表
Sinn. Scarlet Sunset 小苗仲咁細,你們不要將它郵寄啦! 會死o架

bchai~~~
不用擔心啊,小苗已很大了,不過我都諗住面交啊
看,你給我的已很大了
不好意思啊,拿了一顆交換,等我養大Sinn. Cindy,送d小苗或者種子比你啦
另外,我投到Sinn. Leo B 呀 ,你要唔要少少種子呀?
等我拎到種子比d你啦

回復