拉凳被殺 屍沉大海

作者: hipo 發表于 2011-5-3 14:50:06
1623 14

傳媒報導:  "經過10年追捕,美國總統奧巴馬終於宣布,911恐襲主謀拉登(Osama bin Laden)在巴基斯坦被美軍擊斃。美國官員稱,拉登是被特種部隊的子彈擊中頭部死亡,DNA檢驗已證實死者是拉登,並迅速把遺體在北阿拉伯海海葬..."

你信唔信??

我覺得好好笑....無證據show 出來...佢講乜都得架喇!!!

p.s. 話時話, 呢度可唔可以 discuss 呢个 topic架??
ht333147 發表於 2011-5-3 15:24:48 |顯示全部樓層
為何會有此疑問?
回復

hipo 發表於 2011-5-3 15:35:35 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-5-3 15:24
為何會有此疑問?

無啊...只是覺得無證據好難支持佢講嘅嘢囉!
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 15:39:16 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-5-3 14:50
傳媒報導:  "經過10年追捕,美國總統奧巴馬終於宣布,911恐襲主謀拉登(Osama bin Laden)在巴基斯坦被美軍 ...

沒有偏激宗教或政治目的, 歡迎post出來分享架~

今早看報紙見到拉登個屍體相, 好恐怖, 唔知係咪"真"係佢的遺照.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 15:41:49 |顯示全部樓層
fb有個美軍點解搵到拉登的投票, 好攪笑
我投咗: 因為拉登用i-Phone打卡
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 15:57:26 |顯示全部樓層

事件係有點令人覺得耐人尋味,

美國佬起初支持拉登, 後來又變成仇人?

拉登起咁大間堡壘式豪宅, 响正軍校隔離, 十年都冇人知? 以美國的情報網, 哩個似乎係一個笑話!

以美國的間碟網, 冇理由唔知巴基斯坦包庇緊拉登, 但美國還補助巴基斯坦軍費?

殺咗一個咁重要嘅人, 以尊重伊斯蘭教24小時內安葬為由, 將佢屍沉大海?  哩個最大疑問. 1. 美國佬講到咁尊重伊斯蘭教就唔好殺死人哋個精神領袖.  2. 如果真係要咁盲目尊重伊斯蘭教, 就要土葬, 唔好海葬.      點解要用一種既唔尊重宗教, 又向外界解釋唔到嘅方法處理屍體?  唯一可以解釋就係要燬屍滅跡.  點解要燬屍滅跡?  大家估吓囉.
回復

ht333147 發表於 2011-5-3 16:30:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 15:57
事件係有點令人覺得耐人尋味,

美國佬起初支持拉登, 後來又變成仇人?

首先, 並不同意''拉登''是伊斯蘭精神領袖, 其實, 自 911 之後, 很多伊斯蘭團體都興拉登畫清界線,
就是在伊斯蘭世界, 他的極端行為只有少數人認同.
將遺體草草了事可以避免夜長夢多. 一日未處理, 比拿著十個八個核蛋還危險,
它的追隨者隨時會任何時間任何位置求其找幾個人做人質, 迫令美國還屍, 非常非常麻煩.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 16:46:26 |顯示全部樓層
回復 ht333147 的帖子

各人有各人嘅睇法啦

唔認同拉登係精神領袖嘅唔單止你一個, 不過認同嘅都唔係得我一個.  哩d冇得嗌.

如果美國佬咁冇膽, 怕拎住條咸魚就會俾人尋仇, 咁就唔好咁大膽去殺拉登啦.  人都殺得, 唔係怕哩d嘢呀.  好矛盾喎.

回復

八王爺 發表於 2011-5-3 16:54:23 |顯示全部樓層
其中最大疑點,美國大選在即,有人做勢拉票!
這是最顯淺的看法。其中還有故事。
回復

ht333147 發表於 2011-5-3 17:06:16 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 16:46

各人有各人嘅睇法啦

宗教狂熱份子, 對其精神領袖, 或圖騰等, 是我們難以理解的.
死了, 屍體也找不到, 會引起報復行為, 但會是有''理智''的行動.
大多是針對美國機構, 領事館等,
但如果給他們知道藏屍處, 即是有機會可以取回來, 等同可以救回. 不引發瘋狂行動才怪.
會連及美國盟友, 甚至類似美國人都會遭殃, 總之不摘手段, 不論代價多大, 禍及多少無孤,
可以搶回屍體, 甚至少少遺物, 也可視為''重大勝利''
美國這樣做, 一了百了, 相信減少很多不必要麻煩.

回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 17:22:31 |顯示全部樓層

好少聽到"理智的報復行動"哩個term.  幾得意.

希望你分析啱啦, 恐佈份子搵唔到屍就會理智哋, 希望美國佬大步跨過哩一關啦.  God bless America.

不過美國佬又話冇人肯接收條咸魚喎.

回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 17:23:54 |顯示全部樓層
怨怨相報, 實出事~
回復

ahhong 發表於 2011-5-3 17:39:19 |顯示全部樓層
我覺得呢件事充滿疑問……

點解唔生擒佢,好似對侯賽因咁,先審後殺或用唔同方式罰佢、折磨佢?

有冇必要如此「尊重」伊斯蘭教,廿四個鐘內葬咗佢,
佢係重犯嚟ga wo,又會有噤好嘅待遇?

仲有就咁屍沉大海,一句宣告拉登被殺,我當聽故仔,聽完就算~

假設有充分証據證實佢瓜咗,美國人咁快慶祝,
佢屬下兄弟、同盟會幾時玩多幾鑊恐怖襲擊仲係未知之數ga~
度定計點防佢地、點阻止佢地仲好啦 ~
回復

cklife 發表於 2011-5-3 17:46:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 15:41
fb有個美軍點解搵到拉登的投票, 好攪笑
我投咗: 因為拉登用i-Phone打卡

哈....依個好笑...
回復