今日係賓X買到一盆巨大十字

作者: dd_dd 發表于 2011-5-2 19:33:50
1825 17

2011-05-02 19.20.15.jpg
dilysleung 發表於 2011-5-3 00:47:56 |顯示全部樓層
我昨日都在第2間花店$68買咗盆一樣,你買幾多錢?
回復

dd_dd 發表於 2011-5-3 01:23:46 |顯示全部樓層
$98盆呀!
回復

DORA 發表於 2011-5-3 09:26:55 |顯示全部樓層
dilysleung 發表於 2011-5-3 00:47
我昨日都在第2間花店$68買咗盆一樣,你買幾多錢?

$68 個 d 我都見到,佢地話係歐洲貨,但係 d 十字好似怪怪地,所以無買。
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 09:28:07 |顯示全部樓層
回復 dd_dd 的帖子

貴咗好多, 以前賓賓賣$45
回復

pkq 發表於 2011-5-3 10:36:32 |顯示全部樓層
以前賓賓賣$45, 同e+貴咗一陪有多. 真係物價高漲得好勁.
回復

magic_cone 發表於 2011-5-3 13:48:27 |顯示全部樓層
我見公司附近個間花店同呢盆一樣既賣$148呀...
回復

HI-NAMASTE 發表於 2011-5-3 14:02:25 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 09:28
回復 dd_dd 的帖子

貴咗好多, 以前賓賓賣$45

我都見過佢地賣大大盆無名十字$50
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 14:03:20 |顯示全部樓層
回復 pkq 的帖子

如果要98蚊, 不如正正經經去發叔, 高生, Leo 買個十字花苖種吓好過啦.  都唔係貴好多.  品種又多, 點計都係專家培埴, 少好多問題.
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 14:05:03 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-5-3 13:48
我見公司附近個間花店同呢盆一樣既賣$148呀...

你公司附近個間花店, 其實係响賓賓賣回來的.
回復

DORA 發表於 2011-5-3 14:16:04 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 14:03
回復 pkq 的帖子

如果要98蚊, 不如正正經經去發叔, 高生, Leo 買個十字花苖種吓好過啦.  都唔係貴好多.   ...

同意大大所講,發場真係吸引,不過可能相對比較遠。
回復

magic_cone 發表於 2011-5-3 14:29:16 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

icic...我初初都有幫襯佢架,見佢巨無霸既size,應該好似冇禁易比我種死,現在見佢同bun bun差禁遠,都係睇下就算啦。
回復

ohoh 發表於 2011-5-3 14:54:11 |顯示全部樓層
可否通知發叔場, 高生在那裡我想買花苖種
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 16:17:33 |顯示全部樓層
回復 ohoh 的帖子

請查閱本版之精選主題集
回復

花花公子 發表於 2011-5-3 22:11:28 |顯示全部樓層
這是荷蘭humako入口的市場十字花,大約有4-5隻品種在港經常有售,此類AV全部在溫室培植,主要以大量peat moss種植,銷售對象是觀賞人士(非種植人士),為迎合市場需要,用大量激素肥料狂谷花量。小心留意,會發覺這類花每隻品種葉片的顏色、形狀與特徵也很相似(葉片硬脆、色深,葉底紫紅),或許是激素所致。這類出口市場花,由於環境改變,未開花的花蕾,大多數很快就枯萎(俗稱消苞),花期過後,植株也會變得衰弱。要將這類市場堇變回園藝品種,也不是沒有可能,需要較長時間及悉心的照料。大部份經驗的AV種植者都不愛買此類品種,正如Peter版主所言,不如到mr ko or uncle fat處買一些園藝品種較為上算。

評分

查看全部評分

回復

dilysleung 發表於 2011-5-4 00:47:34 |顯示全部樓層
樓上這位說得都對, 我買那間花店話"荷蘭'來的,花的樣子和版主的一樣,個心諗$68都ok就買了,當然是發叔的靚啦, 前幾日去過發叔度, 有些十字花要$200一盆,單是有6-8塊葉的苗都要$150,(可能盆盆不同, 我見有位花友買了盆苗要$150) 許多品種發叔都唔買要留番個"種".(以上是指"十字花", 普通品種一般是$40,$60,$80左右.
回復

xyzboby 發表於 2011-5-4 21:01:56 |顯示全部樓層
回復 花花公子 的帖子

請問市場品種與園藝品種的分別是:
1. 用激素?
2. 品種較少?
3. 較易種?

請問為何種市場品種的人為何不引進園藝品種, 大量生產, 以吸引更多人買?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-4 21:48:05 |顯示全部樓層
我初學AV, 也玩過賓記的十字花, 正如公子所言, 玩唔得幾耐, 種種問題都出嚟, 死咗幾盆之後, 決要攪好佢.  通常哩D花有幾個頭, 買番嚟將佢拆散, 換三合一植料分別上盆, 只淋清水二個月,  減光.  不過要等成年才再開花.
回復