士多啤梨成長全紀錄#59食得la!

作者: joey 發表于 2008-3-8 17:42:36
12091 64
athernas 發表於 2008-3-19 11:51:28 |顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

要不要每日淋水同晒太陽啊
回復

sk1 發表於 2008-3-19 17:54:17 |顯示全部樓層
我係新黎報到架,請多多指教 !!!!!!
我係1月既"漁農美食迎春嘉年華"買左兩盆有機士多啤梨,一盆應該係唐泥(好實同好重),一盆應該係科學泥,兩盆都生長得幾快,所以最近決定幫佢地換盆!!!!
我先將科學泥鋪在新盆底,再將原本既唐泥稍為弄走,就整個放落新盆中,面頭再鋪上科學泥,另一盆做法都一樣!
但係不幸既事情發生左
原本係唐泥果盆明明有新既葉芽長出,但係過多兩日,我發現有好多一點點黑色既野出現0係其中幾個花蕾上,初初重以為係泥,想用水沖走佢,後來發覺原來係一隻隻既小昆蟲,綠綠地黑黑地色,唔識飛又唔會點旭
我用過生蒜蓉加胡椒粉加水當殺蟲水用,但係冇用
有冇人可以幫下我呀
回復

joey 發表於 2008-3-19 22:17:36 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-3-19 11:51 發表
要不要每日淋水同晒太陽啊

未發芽當然唔使淋水, 因為保鮮紙已經大大減少左水份蒸發, 如果覺得乾ge就噴下水. 如果發左芽, 但仲係好細就建議用盆底吸水. 因為有時淋水一個唔小心連d苗都沖走埋. 小苗階段要晒太陽, 但要避免猛烈ge陽光, 到佢慢慢大就續漸加光.
回復

joey 發表於 2008-3-19 22:22:20 |顯示全部樓層
原帖由 sk1 於 2008-3-19 17:54 發表
我係新黎報到架,請多多指教 !!!!!!
我係1月既"漁農美食迎春嘉年華"買左兩盆有機士多啤梨,一盆應該係唐泥(好實同好重),一盆應該係科學泥,兩盆都生長得幾快,所以最近決定幫佢地換盆!!!!
我先將科學泥鋪在新盆底,再將原 ...

有冇相? 照睇應該係芽蟲.
我之前d士多啤梨都係死於芽蟲 佢地超難搞!
蚜蟲~~~可以用黃色硬卡紙上面查少少機油,佢地鍾意黃色架,飛左埋去就實死,自己又唔駛理
紅蜘蛛~~~都係個句啦,噴牛奶水
之前花友教ge.
回復

sk1 發表於 2008-3-20 00:06:53 |顯示全部樓層
多謝你既回覆
唔好意思,因為手機冇微距,所以好朦

佢地好似種子咁細粒,但係唔識飛架喎!

佢地好似種子咁細粒,但係唔識飛架喎!

係個花蒂上面,黑色果d......

係個花蒂上面,黑色果d......

紅圈圈住

紅圈圈住
回復

joey 發表於 2008-3-20 00:16:22 |顯示全部樓層
原帖由 sk1 於 2008-3-20 00:06 發表
多謝你既回覆
唔好意思,因為手機冇微距,所以好朦

真係好朦
上面個d應該係蚜蟲la
不過下面個張相........ 我淨係睇到一堆堆唔同ge綠色
回復

曉文 發表於 2008-3-20 03:14:22 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-20 00:16 發表

真係好朦
上面個d應該係蚜蟲la
不過下面個張相........ 我淨係睇到一堆堆唔同ge綠色

蚜蟲
回復

athernas 發表於 2008-3-20 11:14:55 |顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

死啦,我日日淋啊.琴晚包咗保鮮紙.希望出到芽la.
回復

joey 發表於 2008-3-20 11:56:56 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-3-20 11:14 發表
死啦,我日日淋啊.琴晚包咗保鮮紙.希望出到芽la.

其實叫你唔洗淋水係費是沖走晒d種子姐, 淋左都冇咩大問題.
回復

athernas 發表於 2008-3-20 14:38:23 |顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

好期待d芽ar,說明書話15日左右.你果d係唔係?
回復

laputa 發表於 2008-3-20 15:16:06 |顯示全部樓層
我冇用保鮮紙都ok...泥面播種後,再用手拿少少泥嬸上面,跟住先淋水
我見佢包裝紙上寫泥下3mm
我落左半包,而家有苗三四十條,未播千祈唔好咁貪心落咁多~
未夠十五日都見到有野睇喇!!!(極其唔為意佢地bill左出黎)

回復

joey 發表於 2008-3-20 16:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-3-20 15:16 發表
我冇用保鮮紙都ok...泥面播種後,再用手拿少少泥嬸上面,跟住先淋水
我見佢包裝紙上寫泥下3mm
我落左半包,而家有苗三四十條,未播千祈唔好咁貪心落咁多~
未夠十五日都見到有野睇喇!!!(極其唔為意佢地bill左出黎) ...

其實有時我都唔係好明, 因為真係有d資料話士多啤梨種子係好光性, 有d又話佢係嫌光性. 不過我見覆唔覆土都出到芽就冇鬼理佢la.
回復

sk1 發表於 2008-3-20 16:36:43 |顯示全部樓層
死啦,真係蚜蟲呀
有成十朵花出緊世架,唔想佢地胎死腹中呀
我見佢地唔識飛架,唔知佢地識唔識自己走落張黃卡紙度呢?
一係等我今晚整d辣椒水比佢地嘆下先 係唔係要日日噴既呢?
回復

joey 發表於 2008-3-20 17:02:03 |顯示全部樓層
原帖由 sk1 於 2008-3-20 16:36 發表
死啦,真係蚜蟲呀
有成十朵花出緊世架,唔想佢地胎死腹中呀
我見佢地唔識飛架,唔知佢地識唔識自己走落張黃卡紙度呢?
一係等我今晚整d辣椒水比佢地嘆下先 係唔係要日日噴既呢? ...

辣椒水我覺得冇咩用, d蚜蟲大強悍la
回復

sk1 發表於 2008-3-20 17:17:53 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-20 17:02 發表

辣椒水我覺得冇咩用, d蚜蟲大強悍la

吓,冇咩用
咁請問應該去邊度買機油呀?五金鋪??
回復

joey 發表於 2008-3-20 17:23:46 |顯示全部樓層
你有冇試過用辣椒水先? 未試過ge話試下都無防
未必一定要機油ge, 你試下用ar媽煮餸d油先.
或者激d, 雙管齊下, 問佢死未
回復

joey 發表於 2008-3-21 23:12:16 |顯示全部樓層
一支花莖有成10個花苞,係咪多得滯呢. 洗唔洗剪咁幾個, 等佢d養份集中d.

第3同第4朵花

第3同第4朵花
回復

joey 發表於 2008-3-25 20:32:14 |顯示全部樓層
室外室內, 高下立見.
生長係室外個棵係太陽照射同適當溫度生得快過草
呢2盆係同一時間種, 用同樣ge泥土, 同樣ge種子, 同樣ge肥料, 但生長情況就差之千里.
呢幾日天陰有雨, 就連大個棵都生長得極慢......
太陽啊! 出來啦!

P1030772 (Small).JPG
回復

joey 發表於 2008-4-24 19:36:17 |顯示全部樓層
食得la
不過士多啤梨超細, 係迷你士多啤梨.
只有手指尾ge指甲咁大
不過好香呢, 酸酸甜甜, 好濃ge士多啤梨味, 入口即溶.
去相

回復

joey 發表於 2008-4-24 19:38:45 |顯示全部樓層
好好生養, 依家都仲有大比花出緊.
食士多啤梨之餘, 仲幫佢剪頭髮渡夏.

回復