車厘茄

作者: ivyl 發表于 2011-4-28 17:02:59
1250 10
請問結果後大約幾耐會變紅架?社區園圃仲有大半個月就收田了,唔知夠唔時間呢?仲無方法冷果果快d紅呢?
magichand 發表於 2011-4-28 18:36:07 |顯示全部樓層
我等咗兩個月佢先變紅

兩個月?好漫長喎  發表於 2011-5-22 22:57
回復

wince 發表於 2011-4-28 18:31:48 |顯示全部樓層
請問社區園圃每次租系幾耐?我d車厘茄苗好似唔大嘅?希望你快d有果果食

4個月.  發表於 2011-4-28 23:45
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-28 20:00:21 |顯示全部樓層
由啱啱結果到變紅色, 五至七個星期左右啦.

如果你D番茄仔以經差唔多full size嘅話, 我諗到一個方法, 都幾痴線同埋有D實驗性, 但係可能會work㗎! 係用水種法吊著棵番茄條命一陣, 俾多少少時間D番茄仔成熟.

首先成棵番茄連根攞返屋企(盡量唔好整斷D根), 用水洗走D泥, 之後搵個水桶用少少水浸著根腳. 唔好將D根浸哂入水wor, 唔係就會即死! 之後放喺有D光不過冇太陽曬著嘅地方, 等佢唔會再繼續生長. 每一至兩日加水, 加返到之前個水位. 葉仲有D綠色即係仲未死, 可以擺多陣. 當成棵嘢以經變哂啡色就掉得㗎啦. (係咪好痴線le!)

仲有, 如果未摘頂同埋摘哂淨番D花同花lum就盡快啦.

本身係泥種既...咁既情況改去水吊命...會唔會唔夠水根...吊唔到呢?之前見你果棵得左..但你本身係水種開,有水根喎...  發表於 2011-5-23 08:26
咁你自己有冇試驗成功?  發表於 2011-5-22 22:59
回復

ivyl 發表於 2011-4-28 23:44:46 |顯示全部樓層
嘩,原來要等咁耐先變紅架.呢排已經不停摘花lump同埋枝葉了,但果果好似生長得好慢,而家大約得係6-7成大.
回復

yuyuma 發表於 2011-4-29 10:31:09 |顯示全部樓層
園圃miss教用海帶水噴灑果果就會快熟d,你可以試試。
回復

cowcowpop 發表於 2011-5-22 21:51:46 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2011-4-28 18:36
我等咗兩個月佢先變紅

me too .....
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-23 02:31:53 |顯示全部樓層

Karine:  咁你自己有冇試驗成功?
----------------------------------------

用類似嘅方法, 叫係成功啦! 之前post過(有相睇):
http://hkplants.com/forum-redire ... -fromuid-12146.html
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-23 14:59:26 |顯示全部樓層
cklife:  本身係泥種既...咁既情況改去水吊命...會唔會唔夠水根...吊唔到呢?之前見你果棵得左..但你本身係水種開,有水根喎...
----------------------------------------

可能得可能唔得㗎, 係冇辦法之中嘅辦法! 點都唔會好健康㗎啦, 只係希望喺田種D根生到落去有地下水嘅位, 生左D水根, 而係冇掘爛. 我嗰棵斷左條主莖, 情況係唔同嘅, 不過都係缺水嘅問題.
回復

ivyl 發表於 2011-5-23 15:42:30 |顯示全部樓層
yuyuma 發表於 2011-4-29 10:31
園圃miss教用海帶水噴灑果果就會快熟d,你可以試試。

呢招work呀,而家紅晒,仲有好多收成tim.

tks.
回復

yuyuma 發表於 2011-5-24 11:05:59 |顯示全部樓層
回復 ivyl 的帖子

公起晒
回復