本星期新開的酢醬草!~

作者: heiheimama 發表于 2008-3-8 12:05:57
3035 17
天氣回暖,無論新回家和由球根/種子種起的酢醬草都陸續長出花苞和開花了,很開心!數數,原來我家都有超過20種酢醬草,算得上是大戶了!

首先是a相贈的雀斑,花花鮮黃得像螢光筆一樣,可惜相機拍不到真色!

首先是a相贈的雀斑,花花鮮黃得像螢光筆一樣,可惜相機拍不到真色!

跟著是和loklok交換的O. Obtusa Peach & Cream,在陽光下閃閃發光!~

跟著是和loklok交換的O. Obtusa Peach & Cream,在陽光下閃閃發光!~

最後是自己從美國訂回來的O. Rosea,開出精緻小巧的鮮粉紅色花花!~

最後是自己從美國訂回來的O. Rosea,開出精緻小巧的鮮粉紅色花花!~

實際上是和小指頭一樣小呢,但一樣迷人!~

實際上是和小指頭一樣小呢,但一樣迷人!~
牙鈴 發表於 2008-3-8 12:55:40 |顯示全部樓層
希媽果然係只愛迷你
回復

貓貓 發表於 2008-3-8 13:25:39 |顯示全部樓層
大戶即係大戶, d 花花都特別靚!!
回復

Ginny 發表於 2008-3-8 13:46:49 |顯示全部樓層
嘩好迷你
回復

raccoon 發表於 2008-3-8 16:58:04 |顯示全部樓層
好靚…我都期待緊d雀斑開花。
回復

sandy 發表於 2008-3-9 22:21:30 |顯示全部樓層
WA 希媽. 好羨慕呀. 已經有廿款.  我都努力咁追緊.

係呢. 送比你既iron cross. 出左芽未呀. 我果d. 出晒啦.
回復

heiheimama 發表於 2008-3-9 22:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-9 22:21 發表
WA 希媽. 好羨慕呀. 已經有廿款.  我都努力咁追緊.

係呢. 送比你既iron cross. 出左芽未呀. 我果d. 出晒啦.

我...未落泥 ,因為本星期十分忙!~
回復

lolo 發表於 2008-3-9 23:41:14 |顯示全部樓層
希媽 隻Rosea迷你得呢好正喎  
回復

Heidi 發表於 2008-3-11 10:29:07 |顯示全部樓層
希媽,我好鍾意O. Obtusa Peach & Cream ge花色,鮮艷中又帶柔和,好靚呀~~~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-11 15:07:54 |顯示全部樓層
羨慕 ,的只有紫色斑葉有花咋,個個雙色冰淇淋已經certified
回復

肥坨坨 發表於 2008-3-12 11:07:10 |顯示全部樓層
希妈各醋都还好靓啊
你送我的两种种子都已经种下一个礼拜了。不知道什么时候会发芽
回復

小米 發表於 2008-3-12 12:42:23 |顯示全部樓層
希媽有一大片草地~ 為什麼不把所有酢醬草都種在土地上做花海既?
回復

heiheimama 發表於 2008-3-12 18:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2008-3-12 12:42 發表
希媽有一大片草地~ 為什麼不把所有酢醬草都種在土地上做花海既?

因為我的草地也很美,而酢醬草得那麼一二十棵,也做不出花海的效果, 另種地會很多蟲, 很難控制.
回復

牙鈴 發表於 2008-3-12 20:14:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-12 18:45 發表

因為我的草地也很美,而酢醬草得那麼一二十棵,也做不出花海的效果, 另種地會很多蟲, 很難控制.

蟲係所有種花的人的難題
回復

heiheimama 發表於 2008-3-13 23:02:21 |顯示全部樓層

好唔開心啊!~

這排晚晚ot,回到家都成十一點,出去睇下d寶貝,超多花呀!~盆Oxalis Rosea起碼有三十個lump呀,信唔信?其他花都有成七八個開緊花的花苞,日間真係一片花海!但我這星期五六日一都要ot,要再下星期放假才可以見到寶貝們!~ 惟有叫老公幫手影相!~
回復

tata 發表於 2008-3-13 23:06:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-13 23:02 發表
這排晚晚ot,回到家都成十一點,出去睇下d寶貝,超多花呀!~盆Oxalis Rosea起碼有三十個lump呀,信唔信?其他花都有成七八個開緊花的花苞,日間真係一片花海!但我這星期五六日一都要ot,要再下星期放假才可以見到寶貝們!~ 惟有叫老公幫手影 ...

我都係呀, 見到花包全部都係瞓覺, 朝早起身佢哋都未開, 上個星期日見佢哋要成十點先開架, 返朝十晚六, 幾正呀
回復

tongtony 發表於 2008-3-15 20:06:07 |顯示全部樓層
希媽,妳的相機好踮噃,(近距離) 而妳的拍攝角度非常正斗,
我支持妳
回復

loklok 發表於 2008-3-15 22:30:28 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-13 23:06 發表

我都係呀, 見到花包全部都係瞓覺, 朝早起身佢哋都未開, 上個星期日見佢哋要成十點先開架, 返朝十晚六, 幾正呀

帶理番工先
回復