想學種蘭花

作者: acmc 發表于 2011-4-27 12:41:15
2245 16
想學種蘭花, 可以由咩品種開始學, 比較容易?
dtyhbv 發表於 2011-4-27 12:59:33 |顯示全部樓層
我都係岩岩學種:)我覺得文心蘭最易:)
回復

skyfox 發表於 2011-4-27 13:02:14 |顯示全部樓層
要看你家中的環境適合那種蘭花
我初初種小型秋石斛, 約$20, 1年已有花看
另外, 蝴蝶蘭也OK, 有花的也是幾十元
回復

acmc 發表於 2011-4-27 13:11:26 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-4-27 13:02
要看你家中的環境適合那種蘭花
我初初種小型秋石斛, 約$20, 1年已有花看
另外, 蝴蝶蘭也OK, 有花的也是幾十 ...

我家向東北, 窗台有陽光晒到的, 請問蘭花可以晒嗎?  會唔會多蟲菌? 種蘭花的要唔要好似種紫羅蘭一樣, 新回家的植株要消毒呢?
回復

acmc 發表於 2011-4-27 13:13:32 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-4-27 12:59
我都係岩岩學種:)我覺得文心蘭最易:)

我種開紫羅蘭, 知咩是市場花不會買, 請問你們玩開蘭花的花友, 會去那裏買花呢?
回復

acmc 發表於 2011-4-27 13:18:54 |顯示全部樓層
還有我有個年紀很大的朋友, 我見佢去旺角買蘭花, 每盆開花開兩三個月, 就掉咗佢,  其實應該開完可以再開, 你哋會點種返?
回復

skyfox 發表於 2011-4-27 13:26:13 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 13:11
我家向東北, 窗台有陽光晒到的, 請問蘭花可以晒嗎?  會唔會多蟲菌? 種蘭花的要唔要好似種紫羅蘭一樣, 新 ...

好多蘭花也要陽光, 向東北, 陽光不是太多, 夏天稍為遮蔭
文心, 石斛, 蝴蝶 也OK
我的蘭花試過有類似紅蜘蛛,
但只有石斛出事, 文心 and 蝴蝶無事
回復

skyfox 發表於 2011-4-27 13:35:06 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 13:18
還有我有個年紀很大的朋友, 我見佢去旺角買蘭花, 每盆開花開兩三個月, 就掉咗佢,  其實應該開完可以再開,  ...

將舊植料拆開,
剪下枯根, 有人會消毒, 稍為吹乾, 換新植料
用小一點的素燒盆(泥盆)種, 因為要透氣
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-27 13:35:54 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 13:18
還有我有個年紀很大的朋友, 我見佢去旺角買蘭花, 每盆開花開兩三個月, 就掉咗佢,  其實應該開完可以再開,  ...

掉咗佢。。。不是嗎。。。
下次佢掉你拎黎種/分享俾人LA~種得好會再開花的~
回復

acmc 發表於 2011-4-27 13:48:49 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-4-27 13:35
將舊植料拆開,
剪下枯根, 有人會消毒, 稍為吹乾, 換新植料
用小一點的素燒盆(泥盆)種, 因為要透氣

如果種得好, 一年可以開多少次和每次可以開多久呀?
回復

skyfox 發表於 2011-4-27 13:52:24 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 13:48
如果種得好, 一年可以開多少次和每次可以開多久呀?

一年多數開1次,
每次約開1個月左右
回復

acmc 發表於 2011-4-27 13:54:16 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-4-27 13:35
掉咗佢。。。不是嗎。。。
下次佢掉你拎黎種/分享俾人LA~種得好會再開花的~ ...

我問過佢, 佢話好難種返, 要等成一年都唔知得唔得, 而且佢買的是通旺角都有, 數十元至一百多元, 開兩至四五個月花就掉, 佢話平過買花插, 佢太太買束玟瑰插花樽, 都要60-80, 只可放一星期多就無喎!
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-27 14:13:04 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 13:54
我問過佢, 佢話好難種返, 要等成一年都唔知得唔得, 而且佢買的是通旺角都有, 數十元至一百多元, 開兩至四 ...

佢唔識種JA MA~大把蘭花都係一年開一次花GA LA。。。由苗種起都要3~4年先開。。
回復

acmc 發表於 2011-4-27 14:27:56 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-4-27 14:13
佢唔識種JA MA~大把蘭花都係一年開一次花GA LA。。。由苗種起都要3~4年先開。。 ...

所以我諗佢種完的, 我可以叫佢比我再種, 係唔係除根除泥, 支柄要c ut? 係唔係用漂白水消毒去蟲?, 植料要蓋過面? 只見到個盆和泥? 照放在窗台位晒?
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-27 14:49:52 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-4-27 14:27
所以我諗佢種完的, 我可以叫佢比我再種, 係唔係除根除泥, 支柄要c ut? 係唔係用漂白水消毒去蟲?, 植料要 ...

開完花CUT左支花梗佢。。CUT舊根換植料(我用蘭石做底+水苔)。。我冇消毒(如消毒應唔好用漂白水。。用番D植物用GE殺菌濟)埋根係植料內就OK~哂唔哂就要睇品種。。同埋最梗要通風。。等植料干透先淋水~
回復

pkq 發表於 2011-4-27 16:01:54 |顯示全部樓層
最近我都買咗1盆mini版, 希望開花完又再開花.
回復

acmc 發表於 2012-5-14 10:39:27 |顯示全部樓層
琴日好日子出街, 順便去上身街吓, 發現咗....佢賣一盆開花蘭花要$380, 行去另一邊街, 同一品種, 只係個花盆唔同, 車仔檔老細只係開價$50 !!!
回復