[問題]社區園圃計劃

作者: holoparasite 發表于 2008-3-8 11:21:34
6504 25
以這個為例,
http://ballot.lcsd.gov.hk/detail ... rsp&id=40156319
他說
日 期:
01/03 - 12/07 逢星期六(15/03,22/03)除外
時 間:
14:00 - 17:00
即是15/03,22/03不可以去?
14:00 - 17:00 即是早了和遲了也不可以去?
還有他說逢星期六,
即是逢星期六去還是逢星期六不能去?
還有,
社區園圃計劃-種植研習班和社區園圃計劃有什麼分別?
希望大家能幫助我,
謝謝!

ayclui 發表於 2008-3-8 15:40:12 |顯示全部樓層
據我所知, 如果寫明係逢星期六, 即是種植研習班, 淨係有堂上, 無田耕; 如果寫明係逢星期一至日, 早上8:00 - 晚上6:00 果D就係有田耕嘅, 明未?
回復

holoparasite 發表於 2008-3-8 19:25:58 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-8 15:40 發表
據我所知, 如果寫明係逢星期六, 即是種植研習班, 淨係有堂上, 無田耕; 如果寫明係逢星期一至日, 早上8:00 - 晚上6:00 果D就係有田耕嘅, 明未?

但是這個http://ballot.lcsd.gov.hk/detail ... rsp&id=40157523
他說是社區園圃計劃-種植研習班,
但是
日 期
13/04 - 10/08 逢星期一,二,三,四,五,六,日
時 間
8:00 - 18:00

那即是有田耕還是無田?
回復

ayclui 發表於 2008-3-8 23:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 holoparasite 於 2008-3-8 19:25 發表

但是這個http://ballot.lcsd.gov.hk/detail ... rsp&id=40157523
他說是社區園圃計劃-種植研習班,
但是
日 期
13/04 - 10/08 逢星期一,二,三,四,五,六,日
時 間
8:00 - 18:00

那即是有田耕 ...

係呀, 有時都唔明佢寫乜, 不過照你咁寫應該係有田耕, 不過最好都係打電話問清楚
回復

ammonch 發表於 2008-3-9 00:15:00 |顯示全部樓層
其實以我理解應該係喺個段時間內都係開放俾我們耕田既, 只不過係呢個計劃會跟個種植研習班,而每個園圃都有不同既上課時間(通常係星期六或星期日),而註明除外既應該係指個日會無堂上咁解咋喎?!
回復

小雲 發表於 2008-3-9 09:35:06 |顯示全部樓層
社區園圃係星期一至日都開,只不過在星期六或日會另有導師在場指導或授課,這就按每區不同的安排.可能當中導師唔得閒既話,課堂就會延遲或暫停而已.
回復

singsingtree 發表於 2008-3-10 19:35:13 |顯示全部樓層
呢個計劃我試過,我個人覺得好有用!同$好合理。政府呢項服務真係好好!!
平日,有人看管個場,同有人幫我地淋水。星期六,仲有種植課題提供兼有導師講解。
回復

bamboozz 發表於 2008-3-11 00:34:12 |顯示全部樓層
如果大家想試下種野,但又唔知點開始,呢個社區園圃計劃就好o岩大家.除左有導師教之外,仲會遇到好多好有經驗既園友(佢地好勁ga).大家交換心得(同種子/苗),好過自己買書一個人學種啦.
回復

yukiiris 發表於 2008-3-11 13:09:44 |顯示全部樓層
我剛剛申請了油尖旺的社區園圃班,現在等抽籤,地點好方便我,因為就在我附近,超開心,希望可以抽中,到時我一定種心愛的蔬菜,不過可惜只有四個月時間,到時種種下,又要搬走,有點煩惱。
回復

mimilka 發表於 2008-3-11 13:13:50 |顯示全部樓層
荃灣區今日抽籤呀!我想問,點先知抽唔抽到?要等信or上網可check?
回復

ammonch 發表於 2008-3-11 13:21:46 |顯示全部樓層
抽到的(不論正選或後補) 都會收到信, 你亦可於抽籤日後5日上網瀏覽抽籤結果!
回復

carolc 發表於 2008-3-11 13:40:25 |顯示全部樓層
原帖由 mimilka 於 2008-3-11 13:13 發表
荃灣區今日抽籤呀!我想問,點先知抽唔抽到?要等信or上網可check?

原來今日先抽呀, 我以為之前抽
希望一齊得啦
回復

igscip 發表於 2008-3-11 13:52:23 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-3-11 13:40 發表

原來今日先抽呀, 我以為之前抽
希望一齊得啦

我都係抽荃灣呀, 希望大家一齊中啦...
回復

mimilka 發表於 2008-3-11 14:35:19 |顯示全部樓層
到時可以一齊交流心得
回復

ayclui 發表於 2008-3-11 15:03:25 |顯示全部樓層
原帖由 yukiiris 於 2008-3-11 13:09 發表
我剛剛申請了油尖旺的社區園圃班,現在等抽籤,地點好方便我,因為就在我附近,超開心,希望可以抽中,到時我一定種心愛的蔬菜,不過可惜只有四個月時間,到時種種下,又要搬走,有點煩惱。 ...

油尖旺的社區園圃班好似係種植研習班喎, 逢星期日先有得上堂...你 check check 啦
回復

BTFCHAU 發表於 2008-3-11 17:10:59 |顯示全部樓層
我都等緊南區嗰个.........
回復

yukiiris 發表於 2008-3-12 11:38:44 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-11 15:03 發表

油尖旺的社區園圃班好似係種植研習班喎, 逢星期日先有得上堂...你 check check 啦

我知呀,不過那是最近我家的園圃,一落家樓下就是了。
回復

carolc 發表於 2008-3-12 16:26:57 |顯示全部樓層
mimilka, igscip,
快 d 打電話問啦 2212 9702
我抽中左啦 希望你地都得, 到時可以約埋
等我唸下種乜先, 培定苗都好喎
回復

mimilka 發表於 2008-3-12 22:03:20 |顯示全部樓層
哎呀!太遲睇到 …今日問唔到Tim…聽日一早打去
回復

mimilka 發表於 2008-3-13 15:37:47 |顯示全部樓層
我抽中左呀!好開心!

igscip,你都快d打去check啦!

carolc,我地可以組團去種菜啦!
回復

12下一頁