簡單又快速做蛋糕

作者: 過路 發表于 2011-4-24 23:24:37
2518 6

http://www.youtube.com/watch?v=P ... ure=player_embedded

材料 :
1包蛋糕粉+1個雞蛋,少量食用油攪拌倒入容器裡,放微波爐轉1分鐘,香噴噴的蛋糕出爐,簡單又方 ​​便。

步驟:
1. 將雞蛋打散,加入蛋糕粉和食用油攪拌
2. 倒進一個微波爐容器
3. 沒蓋的容器最好蓋上保鮮膜
4. 微波爐轉一分鐘
5. 做好了
6. 倒扣出來

edward 發表於 2011-4-24 23:50:33 |顯示全部樓層
這個方法不好吃太多,原因是蛋糕粉內有很多化學物
你不如用:4隻蛋,80g低根面粉(用粉西 西2次),70g糖,20g件牛油
做法:
1.預熱焗爐180度(上下火一樣)
2.先把4隻蛋(白連黃)放在鋼碗上
3.用糖和蛋打起(糖要慢下,如果得畫2次星星是特起,而慢慢下沉)便不要再打了
4.慢慢加入低根面粉(用膠括攪拌,注意不要太大動作,如果不是空氣會走)
5.加入牛油(用膠括攪拌,注意不要太大動作,如果不是空氣會走)
6.入爐焗20分鐘(用針拮入蛋糕,如果沒有野痴針就熟了)
7.等蛋糕冷了先脫模
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 00:00:47 |顯示全部樓層
用微波爐焗,真係唔好食.
而且好唔健康~
世衛曾經出過警告,保鮮紙入微波爐,會放出有害氣體,有害女性生殖器官.
回復

vivi 發表於 2011-4-25 00:02:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 00:00
用微波爐焗,真係唔好食.
而且好唔健康~
世衛曾經出過警告,保鮮紙入微波爐,會放出有害氣體,有害女性生 ...

咁果D入得Mico wave嘅保鮮紙都唔得咖
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 00:15:26 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-4-25 00:02
咁果D入得Mico wave嘅保鮮紙都唔得咖

我又唔知,呢個新聞已經超過十年,當年睇電視新聞講.
如果現在有分入得/唔入得微波爐的保鮮紙,咁即係肯定保鮮紙既成份和微波有chemical reaction, 才要出2種產品.
回復

pkq 發表於 2011-4-25 12:33:56 |顯示全部樓層
我試過用微波爐整, 係方便, 但係唔好食.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-25 10:03:10 |顯示全部樓層
唔用火焗的蛋糕係唔夠香
回復