香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 涼拌紅茶菌

涼拌紅茶菌

作者: N-Blythe 發表于 2011-4-23 01:54:30
6018 12
康普茶(紅茶菇、冬菇茶)

2010年11月,分享了cklife 的康普茶(紅茶菇、冬菇茶)的菇種,也成功地製作了康普茶。, b: t- k1 w; o' l8 U
找了些資料有關於這冬菇,有其歷史根據。
浸養菇菇生左二、三、四層後,便可以食菇啦,口感很好,故和大家分享! 8_3_17.gif

材料  : 1. 紅茶菌1-2片(切絲)  食用前切絲浸開水10小時以上,減去酸味,先以1茶匙黃沙糖拌混
             2. 甘荀適量(切絲)   
             3. 西芹適量(切絲)
這3種食材料理好後~全混合拌勻後~備用
調味料有~

1.香油約1小匙

2.蜜糖1大匙  

3.醬油小許

4. 焙煎芝麻醬適量

把這3種醬料全混合調勻,備用

碟子鋪上混合後的紅茶菌絲、甘荀、西芹~加入調味料醬即可享用

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2011-4-24 23:46:38 |顯示全部樓層
你覺得隻菇難切嗎? 唔知點解, 我把菜刀切唔掂佢~~
回復

N-Blythe 發表於 2011-4-25 17:12:08 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

今次我用較剪剪的,試吓陶瓷刀,較易切 31.gif
回復

小白 發表於 2011-4-25 21:14:35 |顯示全部樓層
我...... 掉咗 d 菇
回復

cklife 發表於 2011-4-25 21:10:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-24 23:46
你覺得隻菇難切嗎? 唔知點解, 我把菜刀切唔掂佢~~

我用交剪架.....用刀唔係切...係介.....
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 23:10:03 |顯示全部樓層
"介"佢地唔掂,可能我把刀太"流",唔通真係要買番把陶瓷刀?! 我見街賣陶瓷刀有幾十蚊又有幾百蚊,點選好呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 23:10:17 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-4-25 21:14
我...... 掉咗 d 菇

oh~~~ 咁浪費~~ 
回復

小白 發表於 2011-4-25 23:24:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 23:10
oh~~~ 咁浪費~~ 

好難咬..... 家下只係用舊菇水加新茶水浸... 冇落菇
回復

cklife 發表於 2011-4-26 15:12:36 |顯示全部樓層
剛才又發現左....

水母你D太酸菇菇茶又多一個出路.....殺蚊滋

http://hkplants.com/thread-75422-1-1.html

我都要試下先....
回復

N-Blythe 發表於 2011-4-26 15:26:19 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

街上賣的,粗用都可以試吓,平D嘛 105.gif
回復

孖吉 發表於 2011-4-26 15:29:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 23:10
"介"佢地唔掂,可能我把刀太"流",唔通真係要買番把陶瓷刀?! 我見街賣陶瓷刀有幾十蚊又有幾百蚊,點選好 ...

平平地幾十蚊玩吓 ok 咖喇,平的容易啲跌斷,貴啲韌啲,但都係會跌斷
回復

八王爺 發表於 2011-4-26 19:13:43 |顯示全部樓層
斷就無,但界得多,竟然瓷刀崩咗少少。
回復

N-Blythe 發表於 2011-4-26 19:25:04 |顯示全部樓層
咁脆弱,真係要小心D
回復