新手買左夾夾,我要點打理佢呀?

作者: manko 發表于 2011-4-22 00:53:30
1686 7
我買左夾夾啊,但係呢唔係好識點照顧佢,請多多指教 =]
LUKE 發表於 2011-4-22 14:16:54 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-30732-1-1.html
尼個貼都幾有用

仲有..http://www.cp-essay.com/wond/dionaea/dionaea.htm
睇完唔明再問吧~

影番張相看看吧
回復

rogorex 發表於 2011-4-27 22:33:08 |顯示全部樓層
我今日都買左夾夾~森森買既,細細棵好得意.番到屋企加左D水苔同腰水,唔知會唔會唔夠濕度,因為有陽光既地方都幾通風.買左包泥炭土但唔敢用,唔記得問店員,裡面唔知有無加肥料?!
回復

wilson 發表於 2011-4-27 22:40:13 |顯示全部樓層
rogorex 發表於 2011-4-27 22:33
我今日都買左夾夾~森森買既,細細棵好得意.番到屋企加左D水苔同腰水,唔知會唔會唔夠濕度,因為有陽光既地方都 ...

只要保持水苔濕潤同腰水, 充足陽光就無問題
至於施肥, 新手請儘量先忍手慢慢多經驗再嘗試施薄肥...係好淡好薄既肥便可
回復

manko 發表於 2011-4-27 23:39:03 |顯示全部樓層
回復 wilson 的帖子

Thank you =]

但係請問咩係腰水呀?
回復

rogorex 發表於 2011-4-28 10:21:37 |顯示全部樓層
腰水就放個兜兜裝水浸住盆植物阿(當然個盆底要有窿~),我都係學人地咁浸住個盆底囉,我都唔識架,邊睇資料同睇人地d舊貼文咋.有錯左請各位師兄話我知阿~呢次第二次挑戰,真係唔想再整死盆夾夾啦.上次就係衰無知,落左少少肥,棵夾夾就瓜左啦~! manko 棵夾夾點樣架?有無相貼出黎睇下呀?

我都係用錯有機泥,而家夾夾半生不死,吾知點算。  發表於 2011-5-26 17:50
回復

wilson 發表於 2011-4-28 21:24:20 |顯示全部樓層
rogorex 發表於 2011-4-28 10:21
腰水就放個兜兜裝水浸住盆植物阿(當然個盆底要有窿~),我都係學人地咁浸住個盆底囉,我都唔識架,邊睇資料同睇 ...

要摸索呵 繼續努力
回復

t6108 發表於 2011-5-12 14:26:26 |顯示全部樓層
借問聲係咪唔可以用水喉水直接淋?
上次賣花個人話最好用雨水同溪水,再唔係要隔過夜。
同埋用飲完牛奶的盒或樽淨返掛邊o個 D 奶,倒水入去裝水去淋等佢有營養。

我好耐無種呢 d 啦!睇完我都想試多次
回復