和明豔桐草

作者: sam 發表于 2008-3-7 12:47:44
1502 12
冬天休養了一排,快甦醒過來享受春日的陽光!
noel 發表於 2008-3-7 12:49:59 |顯示全部樓層
好大嘅球球!
有冇花相?  係咪同斷崖女皇咁種?
回復

sam 發表於 2008-3-7 20:06:14 |顯示全部樓層
球球大約有4吋直徑!不過暫時未有花相, 遲D開花先再post相俾大家睇。
我覺得 '和明豔桐草(Sinningia warmingii)' 同 '斷崖女王(Sinningia canescens)' 應該差不多咁種法。
回復

rockyyip2002 發表於 2008-3-7 22:42:04 |顯示全部樓層
有花相...Sinningia warmingii
  "www.dollyyeh.idv.tw/Sinn_warmingii_wuf_2.jpg"

回復

sam 發表於 2008-3-7 23:35:35 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

Thanks, Rocky !
回復

george 發表於 2008-3-8 04:09:48 |顯示全部樓層
請注意:
請不要從其他網頁直接轉載任何圖片,
如有需要,
請展示其連結。
回復

markc 發表於 2008-3-10 15:40:47 |顯示全部樓層
http://www.gesneriads.ca/sinni200.htm
斷崖應該係Sinningia leucotricha.
回復

八王爺 發表於 2008-3-10 16:13:25 |顯示全部樓層
原帖由 五代同堂茄 於 2008-3-9 09:49 發表

!佐治 ?大家說話應客氣......

注意:
不要從其他網頁直接轉載任何圖片,
如有需要,
展示其連結。

我覚得已経很客气,1.请; 2.请; 3.请 了!
我沒有用「请」,不知算不算不客气呢? 各位!
回復

peeseela 發表於 2008-3-10 16:46:25 |顯示全部樓層
回復

maywong918 發表於 2008-3-10 16:56:35 |顯示全部樓層
回復

sam 發表於 2008-3-10 17:38:15 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

Thanks markc,

原本我都唔想打英文名落3#個post度,因為我都知道有不同網頁、書本等...會用不同名字來稱呼各種植物;就是呢位女王都有一堆名稱(例如:斷崖女王、斷崖之女、月之宴、Sinningia canescens, Sinningia leucotricha, Rechsteineria leucotricha, ..........etc);不過我估可能有花友或許會有興趣去搜尋有關資料,好似花相等作參考,所以先打多個英文名方便大家吧(特別係唔識打中文的花友)。

以下網頁亦指出多個有關的同義詞
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/sin-leu-sub.asp

Anyway, 多謝你的提點。

回復

PACO 發表於 2008-3-10 17:51:38 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-10 16:13 發表

請注意:
請不要從其他網頁直接轉載任何圖片,
如有需要,
請展示其連結。

我覚得已経很客气,1.请; 2.请; 3.请 了!
我沒有用「请」,不知算不算不客气呢? 各位! ...

請!大家免傷和氣!!!
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-10 17:55:58 |顯示全部樓層
平息火怒之計:不理會他
回復