作者: peggykyw 發表于 2011-4-19 14:59:31
1259 18

Frosty Frolic
20110416 (2).JPG
20110416 (4).JPG
20110416 (5).JPG

評分

查看全部評分

Dreamer 發表於 2011-4-19 15:12:19 |顯示全部樓層

斑紋迷幻,實在很美....很美.....
我也有這品種,可惜現在只是小小苗~~~
它的斑葉和花,都是那麼吸引~~~
回復

peggykyw 發表於 2011-4-20 13:47:54 |顯示全部樓層
斑紋迷幻,實在很美....很美.....
我也有這品種,可惜現在只是小小苗~~~
它的斑葉和花,都是那麼吸引~~~
------------------------------------------------------
Dreamer, 多謝你到訪!
係呀, 昵只品種賞葉賞花都好靚, 花又襟開。
可惜....佢已捨我而去, 昵D相全是佢盛開時的靚靚遺照
希望插葉成的小苗今年年底又可以花兒再次盛放!
20100112 (2).JPG
20100112 (4).JPG
20100118 (6).JPG
20100118 (8).JPG
20100123 (1).JPG
回復

Dreamer 發表於 2011-4-20 23:42:25 |顯示全部樓層
回復 peggykyw 的帖子

承你貴言~~
明天起準備 super menu 餵佢先.....
回復

peggykyw 發表於 2011-4-20 23:36:12 |顯示全部樓層
回復 Dreamer 的帖子

就此約定~~~
突然間有啲壓力.......
我的小小苗只有4小塊葉片咋     
---------------------------------------------------
hehe....種無前後, 達者為先嘛! 努力, 加油!!!
回復

Dreamer 發表於 2011-4-20 22:39:10 |顯示全部樓層

真的令人惋惜~~~
生老病死、花開花落、自然不過~~
重新栽種,相信後者比前者長得更燦爛動人~~~
希望今年年底,我倆的插葉小苗同樣盛放....
加油~~~
回復

Dreamer 發表於 2011-4-20 23:20:55 |顯示全部樓層

就此約定~~~
突然間有啲壓力.......
我的小小苗只有4小塊葉片咋
回復

peggykyw 發表於 2011-4-20 23:17:30 |顯示全部樓層
真的令人惋惜~~~
生老病死、花開花落、自然不過~~
重新栽種,相信後者比前者長得更燦爛動人~~~
希望今年年底,我倆的插葉小苗同樣盛放....
加油~~~
----------------------------------------------------
好呀, 我地開花時再post相.
大家一齊加油!
回復

peggykyw 發表於 2011-4-21 10:14:13 |顯示全部樓層
承你貴言~~
明天起準備 super menu 餵佢先.....
---------------------------------------------------
你有咩野秘方, 公諸同好啊!

你的"SIGNATURE"同我一樣有咁多種種...., 你比我仲多d種添,  但我唔識讀"種花種種種種" 呵! 受教受教!
回復

Dreamer 發表於 2011-4-21 10:59:29 |顯示全部樓層

我冇秘方,只係昅實佢,
唔好有咩冬瓜豆腐就得喇~~~
留得青山在,那怕無柴燒

花種 種種種
花種 - 不同花的品種,除AV,我還有蘭花....

曾有花友回我:
調琴調調調調,調調調來調調妙
讀法同出一徹~~~
不過我提醒他,最緊要讀 [ 正] 啲喎~~
回復

taboocat 發表於 2011-4-23 20:44:23 |顯示全部樓層
噢~好漂亮的葉班~ 讚!
回復

peggykyw 發表於 2011-4-24 10:27:24 |顯示全部樓層
taboocat 發表於 2011-4-23 20:44
噢~好漂亮的葉班~ 讚!

多謝到來賞斑:)
回復

panada0815 發表於 2011-4-28 10:02:04 |顯示全部樓層
好多斑呀好靚呀! (千其唔好在我臉上出現)
我早前都買了一棵斑葉小苗..但只出得2.3點斑仔 !
回復

DORA 發表於 2011-4-28 09:56:53 |顯示全部樓層
peggykyw 發表於 2011-4-24 10:27
多謝到來賞斑:)

斑葉都係我既至愛,請問係照顧方面有咩要注意?
回復

DORA 發表於 2011-4-28 10:29:02 |顯示全部樓層
panada0815 發表於 2011-4-28 10:02
我早前都買了一棵斑葉小苗..但只出得2.3點斑仔 ! ...

上次去發叔度,佢就叫我唔好買苗,因為我係新手.........
回復

peggykyw 發表於 2011-4-28 15:25:19 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-4-28 09:56
斑葉都係我既至愛,請問係照顧方面有咩要注意?

hehe....我都想知有咩野技巧呀, 昵盆冇刻意特別打理  
回復

peggykyw 發表於 2011-4-28 15:26:21 |顯示全部樓層
回復 panada0815 的帖子

----------------------------------------------------------------
Me too!
回復

peggykyw 發表於 2011-4-28 15:29:29 |顯示全部樓層
回復 DORA 的帖子

我早前都買了一棵斑葉小苗..但只出得2.3點斑仔 ! ...
--------------------------------------------------------------------------
上次去發叔度,佢就叫我唔好買苗,因為我係新手.........
-------------------------------------------------------------------------------
發叔都講得啱嘅, AV新手我個人認為最好選成熟株 & 秋天月購買.
回復

DORA 發表於 2011-4-28 15:41:18 |顯示全部樓層
peggykyw 發表於 2011-4-28 15:29
回復 DORA 的帖子

我都明,所以要忍,同埋努力學囉。
回復