Cryptanthus lacerdae 'Menescal' 彌賽亞之星

作者: 八王爺 發表于 2011-4-19 10:03:23
4461 18
2008年以前,這個品種的地星/姬鳳梨,是非常貴的,因為園藝新種。
但後來發現它是十分好生養的,所以巿場價大跌,約平了50%。

不過,本人證實它真的十分合適香港的氣候,基本上養在室內窗邊,不用打理都生得好好。
每年按時開花,花後生3-4個子株,可謂生養眾多,好有回報率的地星。

去年開花後的子株,今年初已成形,秋季可能又開花。

如圖所見,我只是用育苗盆養,不大約5-7CM直徑,但株形已很美。
旁邊還有一些本地旳皮草苗,明顯地星是喜濕和對土壤要求不高。
一般的培養土,加20%日本珠石已很好。
這盆位置是向東北偏東的窗邊,冬天沒有陽光直射,夏天早上只有1小時陽光,約在上午9-10時。
夏季高溫,從來沒有開冷氣,也不關窗,陰雨天不澆水。冬天10度以下也不澆水。
沒有施肥,但為蘭花施肥時,若有剩下,再開稀,澆所有小苗,它都有沾少少很稀的肥水!
ht333147 發表於 2011-4-19 11:43:29 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-19 10:03
2008年以前,這個品種的地星/姬鳳梨,是非常貴的,因為園藝新種。
但後來發現它是十分好生養的,所以巿場價 ...

王爺將這鳳梨變成室內植物?
這下可好, 可以造更多fans,
淺色位置是絨面?
回復

xchoix 發表於 2011-4-19 14:35:42 |顯示全部樓層
mine died already
回復

八王爺 發表於 2011-4-19 14:37:23 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-4-19 04:43
王爺將這鳳梨變成室內植物?
這下可好, 可以造更多fans,
淺色位置是絨面?

淺色位就是它的羽鱗位,也是它跟其它地星與眾不同之處。
能夠形成咁樣嘅圖案,育種者也是大大的意外。不過,是否勁靚就見人見智。
有啲都種到葉長長,不像星,像絲帶紋。
回復

八王爺 發表於 2011-4-19 14:38:46 |顯示全部樓層
xchoix 發表於 2011-4-19 07:35
mine died already

噢! 我有苗,不過,不能免費送。
因為真係要成本架!
回復

八王爺 發表於 2011-4-24 21:03:18 |顯示全部樓層
哩種都算罕有,不過,香港有幾位花友都入咗,所以,係香港都算越來越多人有喇!
回復

八王爺 發表於 2011-4-25 10:39:12 |顯示全部樓層
請問你地怎樣種? 地星很難死的,正所謂 died hard 的植物啊!
回復

spinnet 發表於 2011-4-25 08:50:11 |顯示全部樓層
我個棵都死咗。
回復

spinnet 發表於 2011-4-26 09:14:55 |顯示全部樓層
我放係室外, 唔知係唔係凍死咗..
回復

八王爺 發表於 2011-4-26 09:35:27 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2011-4-26 02:14
我放係室外, 唔知係唔係凍死咗..

作死咯,邊個教你放係室外?
夏天太熱,冬天太冷。一般只能忍受12-30度。
冬天18度以下少澆水。夏天28度以上注意通風。
如果苗仔未出根,更要放在透明膠袋內養根。
回復

spinnet 發表於 2011-4-26 14:36:32 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-26 09:35
作死咯,邊個教你放係室外?
夏天太熱,冬天太冷。一般只能忍受12-30度。
冬天18度以下少澆水。夏天28度 ...

多謝提點, 已將Scott Irvin和Dennis Cathcart放回屋內. 我之前將D"本地" 地星養係有頂室外已2年都OK, 我仲以為佢地都一樣添... 棵Dennis Cathcart係第2代, 仲好健康, Scott Irvin就好似唔多掂..
回復

八王爺 發表於 2011-4-26 14:47:31 |顯示全部樓層
Scott Irvin 我曾回答過LAMMANFUNG, 要特高濕,如葉卷左右兩邊起,要入深切治療。
即係用透明膠袋入住,加濕。減直射陽光。
回復

spinnet 發表於 2011-4-26 14:58:12 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-26 14:47
Scott Irvin 我曾回答過LAMMANFUNG, 要特高濕,如葉卷左右兩邊起,要入深切治療。
即係用透明膠袋入住,加 ...

OK...收到, 會送佢入ICU..
回復

spinnet 發表於 2011-4-26 15:35:59 |顯示全部樓層
check番原來2盤掉換咗名牌, 健康個棵係Scott Irvin, 唔多掂個棵係Dennis Cathcart, 皇爺係咪都係 "透明膠袋入住,加濕。減直射陽光"呀?

回復

八王爺 發表於 2011-4-26 15:48:00 |顯示全部樓層
我的天哪!兩個都唔健康,一齊入喇!
回復

spinnet 發表於 2011-4-26 17:19:22 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-26 15:48
我的天哪!兩個都唔健康,一齊入喇!

好....用個透明膠杯cup住佢地先....thanks...
回復

spinnet 發表於 2011-6-1 18:14:38 |顯示全部樓層
謝謝皇爺提點, 經過1個月"透明膠袋入住,加濕。減直射陽光" 棵Dennis Cathcart側邊出了一條新支, 舊個棵有一部份已乾了. 皇爺, 現在可以出袋了嗎?   

棵Scott Irvin就長大了不少, 應無問題了.
回復

spinnet 發表於 2011-6-2 09:09:38 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-6-1 22:42
為何要脫袋?
這排又熱又乾, 要繼續保濕, 直到新葉成長, 才作考慮

ok....Thanks..
回復

ht333147 發表於 2011-6-1 22:42:00 |顯示全部樓層
為何要脫袋?
這排又熱又乾, 要繼續保濕, 直到新葉成長, 才作考慮
回復