有機奧圖玫瑰恢復青春面霜

作者: candyafr 發表于 2011-4-18 22:57:25
3167 37
天氣剛開始暖,試過自製較潤的面霜,面上立即抗議。最後做了這個有機玫瑰恢復青春面霜,既可以保濕,美白、防敏、收緊、平緩與收縮微血管等效用! 全用花水製作.............所以成本好貴。

成份有: 有機玫瑰花水,甘草萃取液、蘆荟萃取液、玻尿酸、澳洲堅果油、甜杏仁油 、維他命E油、奧圖玫瑰精油

評分

查看全部評分

Sylvia 發表於 2011-4-18 23:06:44 |顯示全部樓層
嘩, 又放毒
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:09:51 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-18 23:06
嘩, 又放毒

好野唔怕啦
回復

Sylvia 發表於 2011-4-18 23:16:27 |顯示全部樓層
咁又係
糖糖, 您係邊樹搵到咁多配方~
牧場老師個本?
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:17:37 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-18 23:16
咁又係
糖糖, 您係邊樹搵到咁多配方~
牧場老師個本?

我有10+本diy書啊!
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:21:06 |顯示全部樓層
牛x, 我有2本...........同埋有時就算有配方都要自己改下,先適合自己皮膚用

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2011-4-18 23:21:09 |顯示全部樓層
唔該... 落 order 呀... 賣樽細嘅嚟用呀
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:21:48 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-4-18 23:21
唔該... 落 order 呀... 賣樽細嘅嚟用呀

細成點啊? 20 ml?
回復

小白 發表於 2011-4-18 23:22:32 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 23:21
細成點啊? 20 ml?

你方便啦...
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:23:40 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-4-18 23:22
你方便啦...

ok, 幾時要?
回復

Sylvia 發表於 2011-4-18 23:26:04 |顯示全部樓層
噫, 有得賣架, 糖糖, 我塊面成日敏感同紅晒, 有無得攪
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 23:28:24 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-4-18 23:26
噫, 有得賣架, 糖糖, 我塊面成日敏感同紅晒, 有無得攪

嘩............你地..............pm講
回復

小白 發表於 2011-4-18 23:29:45 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-18 23:28
嘩............你地..............pm講

好嘢....
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 00:56:06 |顯示全部樓層
你覺得那種護膚效果好d?
jasmine eo
rose eo
sandalwood eo
carrot seed eo
Bourbon Geranium eo
回復

candyafr 發表於 2011-4-25 11:45:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 00:56
你覺得那種護膚效果好d?
jasmine eo
rose eo

jasmine eo
rose eo
sandalwood eo
carrot seed eo
Bourbon Geranium eo

我覺得要看皮膚和用途啦,身可以易用平點精油,否則實破產

jasmine eo: 對老和乾的皮膚最好,說可增加彈性,還說可去以疤,我上次重手落多了,香到想死

rose eo: 補濕,去紅,抗皺

sandalwood eo和jasmine eo,我mix埋了用,真的好潤好香,又能增加皮膚彈性;心情欠佳時聞下,又很易開心番

sandalwood eo: 如只用sandalwood eo,好像沒單獨用rose那麼補濕和潤

carrot seed eo:  好像美白去斑的多,書說可減皺紋,減黑眼圈,我做了一樽carrot seed eye cream,但效果1般。相对rose eo, 效用差好還;當然味道、價格也差很遠

Bourbon Geranium eo: 我支係RoseGeranium ,它可平衡皮膚油脂分泌,對暗瘡皮肤很好,令暗瘡快點謝,而且又有點玫瑰味,我也很喜歡

再加橙花和洋甘菊,我也常用

回復

Sylvia 發表於 2011-4-25 22:39:48 |顯示全部樓層
勁 pro
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-25 22:53:44 |顯示全部樓層

如果有溫德國個本芳療書,佢warn過唔好落咁多jasmine, 否則會有嘔心問題.我就有喇~~ 試過睡前滴一滴係床頭,香到想死~ 
我就試過:
(1) rose eo + carrot seed eo + Rm charmomile , 感覺幾好, 皮膚好有彈性, 潤, 香, 膚色均衡d, 不過carrot seed的味唔多好聞.
(2)同一cream 底,用 Rm charmomile + evelasting + lavender eo, 感覺無(1)咁好彈性, 潤,但疤痕無咁出,好似退疤快d.
(3) 同一cream 底,ylangylang + Rm charmomile eo + rosewood eo, 香到爆,唔夠(1), (2) 好效果.
今晚準備再做新cream, 今次試下jasmine + Rm charmomile + carrot seed eo. ~
回復

candyafr 發表於 2011-4-25 23:32:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 22:53
如果有溫德國個本芳療書,佢warn過唔好落咁多jasmine, 否則會有嘔心問題.我就有喇~~ 試過睡前滴一滴係 ...

你想要什麼效果?我覺得如果補濕,廣霍香、花梨木都唔錯
回復

candyafr 發表於 2011-4-25 23:42:09 |顯示全部樓層
乳香可增肌膚彈性,防皺,檸檬也可美白、淡斑
回復

candyafr 發表於 2011-4-25 23:48:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-25 22:53
如果有溫德國個本芳療書,佢warn過唔好落咁多jasmine, 否則會有嘔心問題.我就有喇~~ 試過睡前滴一滴係 ...

mix ylang ylang eo, 個cream會用後少油d..................
回復

12下一頁