蟲蟲一問

作者: Dacy 發表于 2011-4-18 21:35:42
1118 9
請問如果貓蟲唔落泥種住,就咁放係度可維持幾多天不死?
george 發表於 2011-4-18 23:17:17 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2011-4-18 21:35
請問如果貓蟲唔落泥種住,就咁放係度可維持幾多天不死?

Dacy:
看看鱗莖的大小吧,如果太幼弱,不落泥一星期已開始乾枯了;
如果有手指尾的粗度,我試過兩星期不落泥,只噴少少水,也可保持新鮮。
歡迎討論!
回復

Fleur 發表於 2011-4-19 00:05:48 |顯示全部樓層
oh George!!! WELCOME back!
回復

george 發表於 2011-4-19 00:07:34 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-4-19 00:05
oh George!!! WELCOME back!

Hi Fleur !!! How are you recently ?
回復

Dacy 發表於 2011-4-19 12:56:42 |顯示全部樓層
從香港寄緊過嚟澳門, 第一次寄嘢, 唔知要幾曰? 又唔知鱗莖有幾粗? 所以有D擔心。
回復

Fleur 發表於 2011-4-19 13:16:15 |顯示全部樓層
回復 george 的帖子

最近種埋花貓, 終於識種啦.....你多啦番嚟指教吓我哋呀
回復

george 發表於 2011-4-19 13:39:49 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2011-4-19 12:56
從香港寄緊過嚟澳門, 第一次寄嘢, 唔知要幾曰? 又唔知鱗莖有幾粗? 所以有D擔心。 ...

從前在外國購鱗莖,
有良心的賣家通常都不會寄太幼的,
否則只會兩敗俱傷—
賣家固然要受我這麻煩友的「指責」,
作為買家的我當然我要賠上金錢和時間。

香港寄到澳門,通常一星期內已抵對埠,
下次其實可噴少量水氣進那個裝鱗莖的容器中,
那就更新鮮了。
回復

george 發表於 2011-4-19 13:43:35 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-4-19 13:16
回復 george 的帖子

最近種埋花貓, 終於識種啦.....你多啦番嚟指教吓我哋呀  ...

Fleur,不要說「指教」,  
我深信這裡有很多資深花友,
他們平日只是臥虎藏龍、默不作聲

其實我現在都是重新起步,
很多種貓的技巧,
都在試驗、試驗,
就將以前種非洲堇時,
一切都得自己摸索,
失敗固然少不了,
但當中的過程和經驗,
卻是自己永遠受用的。
回復

花萌雨 發表於 2011-4-20 15:24:58 |顯示全部樓層
我试过去年10月底到12月初,一直放袋子里面,12月第一个星期种土里,现在正在出花中
回復

pkq 發表於 2011-4-20 15:34:10 |顯示全部樓層
花萌雨 發表於 2011-4-20 15:24
我试过去年10月底到12月初,一直放袋子里面,12月第一个星期种土里,现在正在出花中 ...

嘩, 由入土到出花只係4個月, 好快呀. 之前在此網分享到蟲蟲, 到E+有2個星期, 都已經見有BB出, 期待長大成人, 可以見佢出花.    
回復