Rob's Penny Ante (From Adakong)

作者: tongtony 發表于 2011-4-18 18:25:37
1814 32

去年某日Adakong 送我的 Rob's Penny Ante 葉片,今日開始綻放呢!
她小巧的花兒不斷地開呀開.而且花期甚長,從2月開放至今一樣咁靚女,真是人見人愛,興奮,喜悅一齊來.
感謝Adakong無私的分享.

Rob's Penny Ante (From Adakong)
spinnet 發表於 2011-4-18 18:35:44 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-4-18 18:25
去年某日Adakong 送我的 Ante Penny 葉片,今日開始綻放呢!
她小巧的花兒不斷地開呀開.而且花期甚長,從2月開 ...

你種得好靚呀....
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 18:51:07 |顯示全部樓層
你哋做乜嘢幫人哋改名?
回復

tongtony 發表於 2011-4-18 20:08:32 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-18 18:51
你哋做乜嘢幫人哋改名?

請問是花名出錯OR人名出錯呢?
回復

george 發表於 2011-4-18 20:12:42 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-4-18 20:08
請問是花名出錯OR人名出錯呢?

名稱應是 Rob's Penny Ante :-)
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 20:44:43 |顯示全部樓層
george大大, 你回來了, 好嘞, 我這個胡哩胡塗的版主可以甩身了

真的很高興見到你, 我們都很掛念你呀, 真的不要再走了.
回復

george 發表於 2011-4-18 22:15:02 |顯示全部樓層
比得大大帝,請不要這樣說,
闊別了這麼多年,再上來,一切都要重新適應,
就像一個見習花友一樣。
回復

tongtony 發表於 2011-4-18 22:21:08 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-4-18 20:12
名稱應是 Rob's Penny Ante :-)

闊別兩年,非常興奮閣下指証,給予我花兒正名,十分感謝.
回復

george 發表於 2011-4-18 22:23:51 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-4-18 22:21
闊別兩年,非常興奮閣下指証,給予我花兒正名,十分感謝.

不用客氣,我與非洲堇緣份已盡,只是腦海中還有少許殘餘記憶,多手回應而已 :-D
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 22:23:59 |顯示全部樓層
回復 george 的帖子

我相信唔駛介紹, 比得大帝就係果時個Peter

回復

george 發表於 2011-4-18 22:25:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-18 22:23
回復 george 的帖子

我相信唔駛介紹, 比得大帝就係果時個Peter

Peter也好,比得大帝也好,有緣再相聚,珍惜、珍惜。
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 22:27:27 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-4-18 22:23
不用客氣,我與非洲堇緣份已盡,只是腦海中還有少許殘餘記憶,多手回應而已 :-D ...

講到好似出咗家咁

好認真嘅, 你一定要做返我到版主, 我才是真正的見習花友

回復

tongtony 發表於 2011-4-18 22:31:53 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-4-18 22:23
不用客氣,我與非洲堇緣份已盡,只是腦海中還有少許殘餘記憶,多手回應而已 :-D ...

植物種類繁多,唔種非洲堇,大把花兒任君選呢!
雖然閣下與非洲堇緣份已盡,但願我們有緣交流,分享種植心得,心情,心意.
回復

比得大帝 發表於 2011-4-18 22:39:29 |顯示全部樓層
回復 tongtony 的帖子

你唔好聽佢講, 佢點會緣份之盡呀
佢係紫界"橋"楚, 香港首屈一指, 你試問吓任何賣AV嘅人, 邊個唔識佐治, 唔識果個肯定唔係種AV嘅人. 佢返嚟領導我哋, 係千大嘅福氣.
回復

adakong 發表於 2011-4-19 16:26:33 |顯示全部樓層

好高興見到你種得咁靚, 我的已經...
有時真的很想放棄種AV, 但是又捨不得
回復

strawberry 發表於 2011-4-19 17:35:34 |顯示全部樓層
回復 adakong 的帖子

你種左咁多咁靚十字花 … 點解要放棄呀? !
回復

doko 發表於 2011-4-19 18:16:15 |顯示全部樓層
你種得好靚, 我買2 o左次, 2次都.............
回復

adakong 發表於 2011-4-19 20:48:54 |顯示全部樓層
AV種種下, 中心葉變硬, 怪形, 爛心, 再C埋, 都害死左好多棵, 種得OK的只是少數呢!
不過我會加油的, 有時間終極換下泥, 消毒轉下運!
可能一下子, 種得太多太貪心, 是時候要小心學習了!
回復

tongtony 發表於 2011-4-19 22:43:09 |顯示全部樓層
adakong 發表於 2011-4-19 20:48
AV種種下, 中心葉變硬, 怪形, 爛心, 再C埋, 都害死左好多棵, 種得OK的只是少數呢!
不過我會加油的, 有時間 ...

清楚明白自己的失敗經驗,成功以經在望了!
我也為你打氣!加油!
回復

adakong 發表於 2011-4-19 23:00:52 |顯示全部樓層

多謝晒!
回復

12下一頁