怎樣種荔枝、龍眼樹

作者: lion 發表于 2011-4-17 22:52:38
5272 5
我朋友種在十幾年荔枝樹、龍眼樹。合共有十株!不過好少有荔枝或龍眼果實!
有一株荔枝樹成十年先有果實。相信不懂得怎樣種植。我去書店找有關書籍。
不過找不到。有無師兄幫我怎樣種。

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

呀雞老豆 發表於 2011-4-17 23:02:04 |顯示全部樓層
我老豆種荔枝樹,平時唔會落肥,只係每年既某段時間埋幾隻死雞(或死狗)落去,
每年開花後,如果有大雨,都唔會結果或落果,如天氣合適,有成幾百斤荔枝架,
但我平均計,一般兩至三年先有一次荔枝食
回復

Yuffie 發表於 2011-4-18 14:18:46 |顯示全部樓層
我屋企棵龍眼樹種咗七, 八年左右, 前年先開始有得食. 老實講,係呢幾年因為我開始對種果菜有興趣先至有打理棵樹, 之前真係骨瘦如柴生極都唔高 ^^  呢幾年真係睇住佢每年高一倍,花都每年開更多,未見過好似今年開咁多!
可惜花期係咁落大雨打哂啲花落嚟
樓主朋友啲樹睇落好健康,開過花未?
回復

lion 發表於 2011-4-18 18:08:06 |顯示全部樓層
我唔識分開個或未開個花,不過棵棵都有 3至5米高,全部幼苗都是來自廣東省石崎,
養左超過十年以上。全部都是天生天養從未落過肥料。所以我正在尋找相關的書籍。
回復

Yuffie 發表於 2011-4-19 11:08:46 |顯示全部樓層
提議試下落啲肥料, people usually use potash (鉀) for fruits…phosphorus (磷) for flowers …
回復

lion 發表於 2011-4-19 11:32:43 |顯示全部樓層
回復 Yuffie 的帖子

多謝你的肥料提議,不過我棵棵都是大樹,買肥料都買到我窮,
因此不會考慮,我想用廚餘,因為我呀哥是個廚師,
不過怎樣施肥又是一個問題?

回復