花生麩能夠做有氧發酵嗎

作者: comet_fish 發表于 2011-4-17 09:59:07
4758 14
網上邊搵既資料都係話將花生麩+水以1:15比例放置緊閉既環境做厭氧發酵, 時間由2至12個月不等
間中仲要打開放氣, 以我所知, 厭氧發酵比起有氧發酵需要更加多既時間,
得出左一個問題, 到底, 我可唔可以將花生麩做有氧發酵, 臭味我有方法可以解決,
花生麩一直唔做有氧發酵係因為臭味問題?定係花生麩唔可以做帶氧發酵???

希望有人可以解答到, thx
cklife 發表於 2011-4-17 10:18:15 |顯示全部樓層
花生麩應該可以做有氧發酵架.....
人地都係就咁灑萿田等佢溶(會有螞蟻偷食),或者埋落泥度得佢發酵...
花園仔老師個帖都有教花生麩加埋、骨粉、紅牛等等既肥,放落泥做基肥....咪即係有氧發酵囉...

如果用花盆種野,泥可以預先吽定....泥、肥料(包括包花生麩),放埋一邊吽到肥料溶左見唔到,植物換盆時就可以將依D肥泥滲入去用。
回復

comet_fish 發表於 2011-4-17 13:49:03 |顯示全部樓層
等我試下打氣落花生麩水到睇下佢幾耐先可以完全分解先
回復

giant 發表於 2011-4-17 14:44:51 |顯示全部樓層
回復 comet_fish 的帖子

你打算用氣泵打氣入去? 請問用點樣可以消除臭味???
回復

comet_fish 發表於 2011-4-17 20:10:51 |顯示全部樓層
giant 發表於 2011-4-17 14:44

你打算用氣泵打氣入去? 請問用點樣可以消除臭味???

咁就要做個工具幫手, 臭味一定消除唔到, 唔臭就唔係花生麩啦:p
只不過可以將臭味轉移到唔影響到人既地方, 聽日試下先
回復

giant 發表於 2011-4-17 20:42:54 |顯示全部樓層

認真耐人尋味!
回復

comet_fish 發表於 2011-4-18 06:26:51 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-17 22:46
I am using 花生麩 as fertalizer too, it doesn't smell lor.... Actually it smell just like peanut but ...

拎黎浸水你就知

無氧發酵既麩水, 只要係2,3個星期既. 就真係有花生味, 而唔係臭既.  發表於 2013-11-25 10:42
回復

Maximum 發表於 2013-11-25 10:11:59 |顯示全部樓層
有氧發酵我無意中試驗緊,原先密封的蓋比人打開左,生滿蛆蟲令我唔敢攪佢,由得佢開住蓋,成4個月,我離遠睇佢無野响入面郁,尋日近距離去睇下佢,見到樽邊生滿虫蛋,揾條棍攪下,原來仲有好多細細條虫仔响入要。得出既個人結論係:

有氧浸花生麩水係會生虫生虫再生虫。

下星期去密封佢一個月,到時希望可以用。

蟲蟲最後會變成小飛飛....  發表於 2013-11-25 23:18
但糸你祇要吾俾d虫走出黎,d虫最後也成了肥料...hehe  發表於 2013-11-25 10:26
有氧發酵, 你都要蓋好, 唔好比蚊蟲走到入去生蛋. 而無氧發酵, 係唔可以有空氣嚮容器內. e+大多數人,其實做緊有氧發酵.臭既.  發表於 2013-11-25 10:24
回復

Maximum 發表於 2013-11-25 10:35:05 |顯示全部樓層

faylo
但糸你祇要吾俾d虫走出黎,d虫最後也成了肥料...hehe  發表於 3 分鐘前
m36252
有氧發酵, 你都要蓋好, 唔好比蚊蟲走到入去生蛋. 而無氧發酵, 係唔可以有空氣嚮容器內. e+大多數人,其實做緊有氧發酵.臭既.  發表於 5 分鐘前

多謝兩位師兄點評

虫响麩水入要好食好住,根本無爬出唻既慾望,反而我思考緊,係咪可以不理虫的死活,直接搆水淋落菜菜上,趁大太陽,曬Q死佢,得唔得呢,還是都係缺氧佢一排摳死虫先淋菜好D呢?

Tmm
其實用沙布或不織布隔左d蟲應該無問題,還是可以照用的。  發表於 2013-11-25 22:15
有蟲你蓋番個蓋就可以焗死蟲蟲同蛋蛋,我吽骨粉都試過。  發表於 2013-11-25 12:12
嚮麩水入面既蟲,1)未必係要有水先可以生存.2)除非你塊田好干,同好猛太陽,否則,個田濕濕地,同咁多菜葉庶陽光,對佢地,未必有作用.  發表於 2013-11-25 10:41
回復

Maximum 發表於 2013-11-25 15:56:42 |顯示全部樓層
yukyo
有蟲你蓋番個蓋就可以焗死蟲蟲同蛋蛋,我吽骨粉都試過。  發表於 3 小時前
m36252
嚮麩水入面既蟲,1)未必係要有水先可以生存.2)除非你塊田好干,同好猛太陽,否則,個田濕濕地,同咁多菜葉庶陽光,對佢地,未必有作用.  發表於 5 小時前
謝謝回覆

我都係蓋住佢,等虫死哂先淋菜,有虫曾經响菜葉面典唻典去,好難過到心理關口食佢落肚。
回復

孖吉 發表於 2013-11-25 16:44:20 |顯示全部樓層
有氧發酵 (堆肥) 最起碼兩個條件:
1) 碳氮比 (要點做? Google 有好多資料)
2) 有足夠空氣接觸,即係唔好俾佢滴得水出咁濕,定時去翻吓佢,俾啲空氣走入去

Sorry, 呢個帖講的完全唔係呢回事!
回復

Maximum 發表於 2013-11-25 18:02:10 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-11-25 16:44
有氧發酵 (堆肥) 最起碼兩個條件:
1) 碳氮比 (要點做? Google 有好多資料)
2) 有足夠空氣接觸,即係唔好俾 ...

噢,我又走錯方向嗱〜-_-#

真係想死,種左9個月野,發覺自己種田好底能,翻田又唔識,堆肥又唔識,種菜又未淹先酸,摳麩水又出虫,網上資料多到唔想睇,所以偷懶唻forum 問,師兄請莫見怪。
回復

孖吉 發表於 2013-11-25 18:45:48 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-11-25 18:02
噢,我又走錯方向嗱〜-_-#

真係想死,種左9個月野,發覺自己種田好底能,翻田又唔識,堆肥又唔識,種 ...

唔好咁講,種嘢係開心事,唔好搞到自己咁 up set。你有冇同朋友一齊種田呀?一人計短二人計長,又可以交換心得,又可以分工合作,例如話一個研究翻泥,一個研究品種,一個研究堆肥 ... 其他人只要跟就得,又開心!

回復

Tmm 發表於 2013-11-25 20:25:51 |顯示全部樓層

如果你要做有氧發酵肥液,一定要阻隔到小昆蟲爬入產卵,要不然一定會生好多蟲。
我都吾識架,賊仔試沙煲,做了兩桶,發酵了剛剛四個月,昨天用左第一次效果如何未知。至於味道問題,比厭氧發酵差得很遠。初期有些酒香味,後來也只有少許酸味。若是有強酸惡臭則應該是發酵失敗了。可以參考一下以下連結:http://tw01.org/group/newjjoin/f ... -fei-diy-da-jia-lai

謝謝啊!你兩個桶超正  發表於 2013-11-26 08:13
回復

Maximum 發表於 2013-11-25 20:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-11-25 18:45
唔好咁講,種嘢係開心事,唔好搞到自己咁 up set。你有冇同朋友一齊種田呀?一人計短二人計長,又可以交 ...

一個人種田咋。

隔離田係真正既農夫,會用農藥,用化肥,草水。佢地種菜賣比菜販,會笑我無事揾事做,幾蚊都買到菜食,使乜咁辛苦鋤地種,搭車錢又仲貴過買菜,而我培苗都不知有幾多亡魂,堆肥又多虫,夏天又多草,又要返工,上星期望住一大桶虫麩糊仔,又問自己攪咩都種左咁耐都無咩收成,一味除草,鋤地。

不過,我都會繼續種,鋤泥當減壓。上兩個月開始鋤地翻土時,鋤完地第二日周身脫節,酸痛到不得了,但反而令我容易面對虛假嘴臉既同事,真係痛快。哈哈

唔講啦!又努力爬文又努力堆!

多謝兩位問候。我會慢慢唻種,我預算比三年時間實踐學習,過左3分1啫。算好架啦。我的田是農夫朋友比幾勒田我玩,是朋友私家地,不便探訪。

加油,我都係剛剛種野,不過有其他園友吹下水,真係好好多,如果大家近,可以一齊見面吹水,互相鼓勵,我們成日互相分享小苗,都幾開心架  發表於 2013-11-25 23:50
大家加油啦, 你嚮邊區種? 等閒可以過去你到睇下~  發表於 2013-11-25 22:01
回復