帖文已刪

作者: kennis_ice 發表于 2011-4-16 22:04:12
1642 7

帖文已刪
kennis_ice 發表於 2011-4-16 22:14:06 |顯示全部樓層

我看到有人說要檢查有無爛根, 但我不知道怎樣才是爛根呢~.~
而且, 它正長出了幾料花蕊, 我怕如果剪晒所有嘅根, 浸新根, 會令它的花芘死掉>< (等了一整年, 好不容易才有新花蕊... 不想它們死呢><)

另外, 也看到有人說要定期替植物換泥...
要多久換一次泥呢@@" (我是新丁, 雖然種了兩年... 但還是什麼也不懂~.~)

待相機有電, 便將相近照上傳~
回復

比得大帝 發表於 2011-4-16 22:42:00 |顯示全部樓層
葉片不斷變軟, 有可能是主幹末端開始腐爛

先分析一下情況, 你換泥洗根時, 幼根顏色好何?  (越深色越不好)
有沒有感覺"林林地" 或 "梅梅地" ?

好沒有留意到主根有沒有"林林地" 或 "梅梅地" ?

好果有, 看來你要切除爛的部份, 消毒, 再入植料

也要留意植料是否疏水, 植料最少半年(細盆) - 一年(大盆)換一次
回復

Karly0706 發表於 2011-4-16 22:46:32 |顯示全部樓層
如果有蟲,可能同我之前情況一樣,因為太濕,所以葉軟同埋有蟲
如果你已經消毒同埋放水入面浸,應該先去除舊根同埋花苞
因為花苞會搶營養,會影響出根

爛根係啲根會好明濕地霉霉爛爛,淋晒咁GE
同埋有時會黑色添

最好而家用終極換泥法去處理!
回復

kennis_ice 發表於 2011-4-16 23:00:05 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-4-16 22:46
如果有蟲,可能同我之前情況一樣,因為太濕,所以葉軟同埋有蟲
如果你已經消毒同埋放水入面浸,應該先去除 ...

看你這樣說... 之前的泥, 確是有一段時間很濕...
但真的要剪花苞>___<

若這次剪掉花苞... 怎麼才能讓它再出花苞呢@@" (這次的花苞... 我等了整整一年了>__<)
回復

Karly0706 發表於 2011-4-17 13:02:05 |顯示全部樓層
kennis_ice 發表於 2011-4-16 23:00
看你這樣說... 之前的泥, 確是有一段時間很濕...
但真的要剪花苞>___<

依家係AV生長的季節,所以應該唔駛等好耐,無事之後唔好再盲目咁淋水!

我通常隔3日淋一次,不過如果熱就要淋密少少LA...

不過我通常每日返屋企都會睇一睇佢地先。
回復

kennis_ice 發表於 2011-4-23 15:14:56 |顯示全部樓層
我最後剪左根, 剪埋D 花...
轉用清水侵根... 但侵左幾日.. D水好似有D 變色.. .(有D 黃...)

依家佢係公司... 真擔心復活節之後... 唔知佢會變成點>__<
回復

edward 發表於 2011-4-24 22:32:15 |顯示全部樓層
你要不時同佢換水,記住e+不要比av直曬陽光
我想個令月會有根.....等d根大約半cm長先上盆
回復