哩隻有機農藥無咩野用?

作者: cowcowpop 發表于 2011-4-14 23:51:34
2059 14
我試過兩次都係廢廢地‥‥‥‥
請給予意見,互相切磋‥‥‥‥
孖吉 發表於 2011-4-15 00:01:39 |顯示全部樓層
你點用先?點無用法呀?
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-15 00:04:08 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-15 00:01
你點用先?點無用法呀?

1 開 1000,
spray it around....
After one day, we can still see the little thing walking around.
係D菜度開晚餐,但胃口好像差左D‥‥‥‥
回復

孖吉 發表於 2011-4-15 00:35:19 |顯示全部樓層
回復 cowcowpop 的帖子

係呀,胃殺唔同觸殺,要幾日時間咖,所以平時噴定,做好預防工作。
回復

owlcyr 發表於 2011-4-15 09:50:15 |顯示全部樓層
咩蟲先?
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-16 21:55:41 |顯示全部樓層
Some walking insert BUT not know what is it???
回復

Steven 發表於 2011-4-17 00:28:42 |顯示全部樓層
唉....
我今日都買左支....
究竟佢同苦X油比,邊隻好D??
D櫻桃蘿蔔好多蟲....
如果冇效,我不如換返支苦X油好過
大家比比意見....
回復

孖吉 發表於 2011-4-17 20:38:55 |顯示全部樓層
Steven 發表於 2011-4-17 11:38
孖吉你兩隻都有用?

有,每一種藥都會有失效的一天,蟲蟲亦會慢慢習慣有農藥的生活,使用不同農藥交替使用,肯定比只用一種農藥有効。

我平時咪用 苦楝油 囉,到用咗都唔掂,咪出 清源保 囉 ^^

(清源保 的主要成份是苦參醎類粹取物。苦蔘醎 的使用在漁農處都有介紹呀 http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/ag ... /agr_orgfarm.html#3 )
回復

Steven 發表於 2011-4-17 01:15:43 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-17 00:58
呢隻藥係胃殺咖,即係果啲 食你作物、吸作物汁液 的害蟲會中招 (但係要三幾日時間)

其他只係行過的唔會 ...

咁苦X油又係點?
我都知道兩隻邊樣好...
因為我唔係自己用,我係買返學校大家用
如果買左冇料到,但又成$65,我都唔知點算好....
回復

孖吉 發表於 2011-4-17 01:20:14 |顯示全部樓層
Steven 發表於 2011-4-17 01:15
咁苦X油又係點?
我都知道兩隻邊樣好...
因為我唔係自己用,我係買返學校大家用

苦楝油係令佢地冇胃口,會少啲蟲蟲埋黎,同埋蟲蟲攻擊力會降低,所以係預防性為主。但都有蟲蟲唔怕咖。

清源保 真係殺死佢地咖。

我覺得兩隻都要囉~
回復

孖吉 發表於 2011-4-17 00:58:58 |顯示全部樓層
Steven 發表於 2011-4-17 00:28
唉....
我今日都買左支....
究竟佢同苦X油比,邊隻好D??

呢隻藥係胃殺咖,即係果啲 食你作物、吸作物汁液 的害蟲會中招 (會先失去活力,捱多三幾日當然會死啦~)

其他只係行過的唔會有事 (即係包括 益蟲 唔會有事)

我覺得ok喎,應該留條生路俾啲唔係害蟲的生物咖 ^^
回復

Steven 發表於 2011-4-17 11:38:17 |顯示全部樓層
孖吉你兩隻都有用?
回復

nuage 發表於 2011-4-17 23:26:45 |顯示全部樓層
回復 cowcowpop 的帖子

當發現有蟲我就會用,我覺得呢隻藥有效
回復

孖吉 發表於 2011-4-20 09:14:16 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-20 01:11
回復 孖吉 的帖子

What if I spray it to the plants then I eat the plants?  

係有機農藥

基本上巿面賣的菜係有農藥成份最高殘量要求的 - 但係唔會 check 有機農虊殘留 - 因為有機農藥對人體冇乜毒性。所以理論上一路賣一路噴農藥都得 (講笑咋~) ^^

但係你會收成當日噴藥嗎?都未殺死啲蟲你就收啲菜???

一般做法咪噴咗藥,等啲蟲要死的都死哂,冇蟲咬啲菜,啲菜好開心咁生長 ... 然後先收~ 呢個過程要幾日係好合理的。所以啲有機藥的說明書上寫 每7日重施,咁啲農夫咪隔7日先收囉。

但係如果你話:「我啱啱用有機農藥噴咗棵果樹,咁下面啲菜收唔收得呀?」放心食啦,洗吓啲菜就 ok 咖喇 (如果唔係都唔使用有機啦~)
回復

Steven 發表於 2011-4-22 00:08:11 |顯示全部樓層
呢個星期用左
效果好顯注 出乎意料地好
(我甚至諗緊佢係唔係有機)
噴咗一次 隔日所有菜蟲就去曬賣鹹鴨蛋
一條都冇得留低
回復