新居有個天台, 想加入種植行列, 誠心求教~THX~

作者: samanthac 發表于 2011-4-12 23:20:38
3316 20
新居有個天台300幾呎,
我想種下生菜, 蕃薯, 薯仔, 蕃茄...ETC.
咁細地方夠唔夠種呢?

另外想問我有咩野要去買?
泥呀, 盆呀, 工具呀, 肥料呀,種子, 邊到買平&質量好D? (P.S. 我住新界西)
買以上工具又有咩野要留意? 要去睇清楚?

仲有就係, 趴文好耐, 想知咩野叫疏水? 點樣疏水?

我趴文又見到, D 泥加佐肥料落坎之後要等一段時間先可以落種子,
係咪真GA?
係又要等幾耐呢?

THX ALOT,
其實我仲有好多問題GA~~~~
dickymx5 發表於 2011-4-12 23:25:40 |顯示全部樓層
歡迎加入享受種野既樂趣
回復

mirry 發表於 2011-4-12 23:31:43 |顯示全部樓層
你好, 我都係天台農婦!!!
回復

yeemin 發表於 2011-4-12 23:40:00 |顯示全部樓層
我都係新界西天台種植之友,幸會
回復

samanthac 發表於 2011-4-12 23:47:45 |顯示全部樓層
多謝各位既熱情歡迎~
最鍾意"農婦" 呢個稱呼~~

但各位介唔介意解答我上面一系列既問題呢~~~~~THX
回復

mirry 發表於 2011-4-12 23:58:05 |顯示全部樓層

盡量答, 我都係新新地手....

300呎天台, 如果可用盡, 地方唔細啦, 我個天台700呎, 但我只係用一個角都種到唔少野 (歡迎去我個天台種植小樂園參觀)

http://hkplants.com/thread-72731-1-1.html

要買既野都係你講果d啦, 買d基本野, 開始種先, 邊種邊買lor

至於邊度平, 新界西即係????????

疏水呢, 應該就係指d泥唔會積存過多既水, 多左既會流走, 因為有d植物如蕃茄, 唔夠疏水, d 根係會浸死既; 至於有幾疏水點控制, 就應該係靠唔同既泥, 可以溝d沙, 又可以加d石咁lor

肥料問題, 有d人堆肥, 咁就係要等既, 又有d人放左基肥, 咁都要等, 肥料唔同水, 唔係一放就吸收

但好似我咁, 我基本上都係買黑泥or 混合土黎種, 咁就冇呢個問題

希望幫到你, 同埋如有錯漏, 請指教
回復

snacks 發表於 2011-4-13 00:12:18 |顯示全部樓層
回復 yeemin 的帖子

me too...I live in Tai Po.
回復

samanthac 發表於 2011-4-13 00:14:08 |顯示全部樓層
太好啦, 我見你D 野都係元朗買, 我搬佐之後都係住係附近GA~~

咁即係係D泥中間加D石/沙?
但用黑泥/混合土就唔需要做上面果個動作啦?
混合土又點樣選擇?

堆肥即係點?? 放基肥又指咩野? 要等幾耐GA? 一個月?半個月?

我好期望快D搬入新屋做農婦~依家就加快吸收多D種植既知識, 到時唔洗一頭煙...
回復

jky 發表於 2011-4-13 02:19:29 |顯示全部樓層
Welcome!  買嘢呢度有齊資料,睇啱地點行開去睇睇啦...

http://hkplants.com/thread-72887-1-1.html
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-13 07:15:49 |顯示全部樓層
Go to Yuen Long,
ONE stop....you may have ALL the basic thing you need.
Remember to bring some transportation help or get ready to order van.
回復

dickymx5 發表於 2011-4-13 09:01:32 |顯示全部樓層
要唔要疏水 睇下你種乜~ 隨機應變吧

初玩唔好理 堆肥喇~~放基肥係指種野之前 先放d 肥埋落泥土中,1-2 星期後先種野,~  以供給植物養份。

多d 潛水爬文~可以學到好多野~~~~~~~~`
回復

samanthac 發表於 2011-4-13 21:04:29 |顯示全部樓層
我今日特登去過花墟睇下花盆呀, 架呀果D....
計一計要十個8 個盆, 幾個架都過千.....
最後買佐一本有關種植既書~~~~已經睇佐一半啦~~~

有冇朋友知道深圳邊度有得買花盆呀,架呀, 泥呀果D 呢?  (買過又覺佢好既)
因為我要屋企要裝修都會打算上去睇下...咁我就可以順便過去啦...
回復

hugopoodle 發表於 2011-4-13 21:15:17 |顯示全部樓層
回復 samanthac 的帖子

你可以試下去吉x島10蚊店度睇下, 啲盆呀同園藝用具都好平
我大部份花盆都喺嗰度買的~
回復

小蘋果 發表於 2011-4-13 21:32:30 |顯示全部樓層
從其它帖中看過深圳有個花卉世界好多嘢買的,妳可search下
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-13 23:24:07 |顯示全部樓層
yeemin 發表於 2011-4-12 23:40
我都係新界西天台種植之友,幸會

我都係新界西呀! 不過, 就唔係大埔係屯門~
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-13 23:29:19 |顯示全部樓層
samanthac 發表於 2011-4-13 21:04
我今日特登去過花墟睇下花盆呀, 架呀果D....
計一計要十個8 個盆, 幾個架都過千.....
最後買佐一本有關種植 ...

你係唔係去左繽繽睇, 佢咩都貴過人, 你去jusco 10店睇吓d 10元雞長花盆~arm 晒係種菜~

回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:58:33 |顯示全部樓層
我都係10店die hard fans, 一個星期去幾次, 我9成既盆都係果度買, 佢有d 20吋長盆, 8吋, 10吋, 12吋圓盆都係10蚊個, 夠用呢

而花架呢, 唔一定要有wor, 可以用果d浴室膠墊砌係地下都得, 我而家d 蕃茄都係一盆一塊咁放係地
回復

samanthac 發表於 2011-4-14 00:31:47 |顯示全部樓層
NO LA, 我成個花墟行晒啦,
見到D長型盆閒閒地$68~98個....等我搵日去$10店睇下先...
但想問地址有邊幾度?

但因為我新居入伙, 想整D野靚靚又整齊,
行花墟見到D戶外儲物櫃真係貴到嚇死人.....幾千蚊一個,有的去到9K... 食佐我隻車咩....
各位有天台既係邊到買儲物櫃? 係咩都係深圳平呢?
通常幾錢?!?!

等我唔好做傻女俾人呃..
回復

yeemin 發表於 2011-4-14 02:54:47 |顯示全部樓層

可供立體種植的花盤或種植架可試試到TB搜尋一吓, 天台專用儲物櫃, 可試試到yahoo拍賣找找, 要求不太高的話, 我試過响觀塘的夜冷鋪見倒有
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-14 11:57:17 |顯示全部樓層
samanthac 發表於 2011-4-14 00:31
NO LA, 我成個花墟行晒啦,
見到D長型盆閒閒地$68~98個....等我搵日去$10店睇下先...
但想問地址有邊幾度?

jusco 10店地址

你click入去睇吓邊間近你屋企~

之後你會慢慢愛上jusco $10店~  
回復

12下一頁