新手的公屋種植篇^^

作者: CATCAT8922 發表于 2011-4-10 23:58:58
5401 88
littlesister 發表於 2011-4-24 23:38:12 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-15 10:07
今早見到好多蚊滋仔係泥面爬出來, 早幾日我買左一包有機粒狀的雞屎肥, 老板教我塞入泥內,
用洗衣粉溝水係 ...

我d 菜菜就好多烏蠅, 仲要好大隻, 有d 飛埋入屋, 我又係用雞屎肥, 唔知關唔關佢事, 因為我有一盆白菜冇咩落肥, 係完全唔惹烏蠅既, 有落肥o個盆就  我決定明天食鬼左佢
回復

CATCAT8922 發表於 2011-4-24 23:51:45 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-24 11:53
我用水耕法種, 泥種我唔識得點落肥, sorry!

我懷疑蔥係唔需要俾太多水, 因為我成日都唔記得加水不過佢地 ...

我今日幫D蔥落左肥XDDD
回復

CATCAT8922 發表於 2011-4-24 23:53:44 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-24 13:42
睇苗~係咪唔夠光呢,D苗好似全部都咁長既
睇人~呢個囡囡好可愛,又靚女,好想....
睇屋~唔好影堆條 ...

........
回復

CATCAT8922 發表於 2011-4-24 23:55:31 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-24 13:47
要曬多d陽光可以隊出窗外曬,收太陽就拎返入黎,好以晾衫咁

當然要注意安全 ...

我都唔G點樣拎出窗><
掉左落街咪大獲@~@
回復

CATCAT8922 發表於 2011-4-24 23:58:05 |顯示全部樓層
Ivana 發表於 2011-4-24 20:26
回復 CATCAT8922 的帖子

請問邊間吉之島?我去果幾間都唔見有.....

牛頭角店

地址:九龍觀塘海濱道123號九倉電訊廣場1樓104至105號鋪

營業時間:上午9時至下午7時(於2010年4月開業)

電話:2305 0389
傳真:2305 0119

佔地約2千6百平方呎的牛頭角店,提供逾4千種類貨品,當中重點推介各式各樣優質食品及飲料、包裝物料等文儀用品,以及個人護理用品等等,歡迎各位親臨牛頭角店,相信會為大家帶來更便利的購物體驗。
http://www.jusco.com.hk/chi/10_plaza/index_shop.htm
回復

CATCAT8922 發表於 2011-4-25 00:02:34 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-24 20:33
又好似唔係低褲wo, 係唔係沖涼用的浴帽?

呀雞老豆~今日下午我去左大興吉之島, d園藝野好少敢, 吊盆又 ...

其實.......

佢係................

亞B條青綠色UNDER 它不是浴帽 睇到媽媽呢段野笑死我XDDD
各位唔好意思下次我會收完3先影架喇
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-25 01:28:06 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-24 20:33
又好似唔係低褲wo, 係唔係沖涼用的浴帽?

呀雞老豆~今日下午我去左大興吉之島, d園藝野好少敢, 吊盆又 ...

大興果間,我覺得係最多野架喇
我今日去咗元朗果間,園藝野比之前小咗好多
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-25 01:34:03 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-4-24 23:38
我d 菜菜就好多烏蠅, 仲要好大隻, 有d 飛埋入屋, 我又係用雞屎肥, 唔知關唔關佢事, 因為我有一盆白菜冇咩 ...

落完雞屎係會野蚊蟲架,怕就試吓落其他肥料啦
回復

littlesister 發表於 2011-4-25 12:53:37 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-4-25 01:34
落完雞屎係會野蚊蟲架,怕就試吓落其他肥料啦

原來雞屎係會野蚊蟲架, 唉, 買錯野添
不過仲有一大包, 點都要用埋佢先  惟有落低d 啦, 用多d泥蓋好佢啦
回復