求救! 我盆繡球花~~~

作者: tiffanykaori 發表于 2011-4-10 12:41:42
2212 7
我盆花佢每截莖嘅位置都出現咗呢啲一點點呀

__ 2.JPG

__ 1.JPG

有無師兄師姐知係咩原因會咁呀?
除咗有一點點之外, 我又無發現到盆花有咩問題, 例如燶葉之類.....

好擔心
我第一次種繡球花, 係自己剪咗一斷再沒根種嘅
theresagood 發表於 2011-4-10 19:07:52 |顯示全部樓層
正常的,佢係有一點點的
回復

Sheilalo 發表於 2011-4-11 14:52:49 |顯示全部樓層
我個盆D花莖都有, 照觀察同"THERESAGOOD兄"所說應該是本身不是蟲害啩~~
回復

tiffanykaori 發表於 2011-4-11 18:32:25 |顯示全部樓層
回復 theresagood 的帖子

太好喇!! 多謝你解答咗我嘅疑團呀! thank you!

其實之前我都已經見過一次呢個問題, 嗰陣未識上嚟呢度, 我以為係蟲害, 之後去買咗支嘢噴佢......
點知燶葉不特止個莖仲變咗深啡色
嗰陣不知幾擔心以為整死咗佢
好在而家佢無事

而家仲知道原來係正常嘅添, 實在太好喇!
但我想問繡球花易唔易有蟲害架?
同埋大概咩時候會有花冧呢?
我一直都覺得佢係咪真係會因為唔夠位生所以唔出花.......
回復

theresagood 發表於 2011-4-11 22:24:23 |顯示全部樓層
tiffanykaori 發表於 2011-4-11 18:32
回復 theresagood 的帖子

太好喇!! 多謝你解答咗我嘅疑團呀! thank you!

有時有芽蟲/紅蜘蛛
要開花的話要睇佢前一年冬天有冇分化花芽
冇的話一定唔開,有的話種唔好一樣冇花開
回復

肥倫 發表於 2011-4-11 22:54:44 |顯示全部樓層
點樣分化花芽,我的繡球花也沒有開花, 請指教
回復

tiffanykaori 發表於 2011-4-11 23:48:46 |顯示全部樓層
theresagood 發表於 2011-4-11 22:24
有時有芽蟲/紅蜘蛛
要開花的話要睇佢前一年冬天有冇分化花芽
冇的話一定唔開,有的話種唔好一樣冇花開 ...

我初初浸根時都出現過類似一啲紅色細細點嘅毛毛嘢, 嗰啲係咪紅蜘珠??
嗰陣我唔知佢係咩, 淨係趨勢咁喺水喉下面"捽", 洗過2次之後就touchwood都仲未見過呢啲情況

至於分化花芽係咩嚟呀??? 不過要睇上年冬天....即係我今年都唔會有花開喇~~~
因為我上年10月先浸到根夠落盆, 而家都係得嗰1X塊葉......
但可唔可以講吓嗰啲芽係咩樣呀???

我而家個盆其實夠唔夠佢生到開花呢???
圓盆 直徑7" * 高6"

回復

wai121 發表於 2011-4-12 23:42:16 |顯示全部樓層
tiffanykaori 發表於 2011-4-11 23:48
我初初浸根時都出現過類似一啲紅色細細點嘅毛毛嘢, 嗰啲係咪紅蜘珠??
嗰陣我唔知佢係咩, 淨係趨勢咁喺水 ...

用很多時間爬文的資料,希望幫到手!

http://doublexadv.us/viewthread.php?tid=2098
http://mypaper.pchome.com.tw/rubby/post/1313182107
http://blog.yam.com/ling8134/article/7705517
回復